19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2023 04:30 | Son Güncelleme: 07.10.2023 23:12

Ajax efsanesi bir-iki fiskeyle dağılır mı?

Dünyanın en iyi futbol altyapı sistemine sahip olan Ajax iki yanlış görevlendirme tercihi, bir avuç kötü kararla kaosa sürüklendi. Eski günlerine dönmek için köklerini hatırlamaları gerekecek
Ajax’ın Feyenoord’u ağırladığı maçta tribün olayları ve meşaleler nedeniyle tribünler boşaltıldı. Ajax maçı 0-4 kaybetti.
Ajax’ın Feyenoord’u ağırladığı maçta tribün olayları ve meşaleler nedeniyle tribünler boşaltıldı. Ajax maçı 0-4 kaybetti.

Rory Smith / The New York Times

En küçük şeyleri bile hesaba katmışlardı. Duvardaki erdemler listesi, kantine giren ışık, Montessori ilkelerine göre düzenlenmiş ortak alanlar... Hollanda kulübü Ajax’ın evindeki her şeye insan eli değdiği belli oluyordu. Gelgelelim “De Toekomst” adıyla bilinen akademi aslında bir fabrika. Maksimum verimlilik için düzenlenmiş bir endüstriyel üretim hattı. Tesisler yıllar içinde geliştirilip güncellense de bir şekilde on yıllardır Ajax takımına oyuncu veriyor. Akademi mezunları Hollanda Milli Takımı’nda ve Avrupa kulüplerinde forma giyiyor. De Toekomst, “Gelecek” demek.  Akademinin Ajax için anlamını tarif etmek zor. Burası bir eğitim biriminden veya tedarik zincirinden ibaret değil. Barcelona ile birlikte futboldaki en ünlü ve en efsanevi altyapı sistemi. De Toekomst oyuncuların Ajax kimliğini kazandığı yer. Kulübün hem çekirdeği hem de sınırı.