10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2023 14:48 | Son Güncelleme: 01.08.2023 15:45

Anketlerde rakipsiz çıkan Trump'ı yenmek neden bu kadar zor? 

New York Times'ın Siena College'la birlikte yaptığı ankete göre ABD eski Başkanı Donald Trump, parti içinde en yakın rakibi Ron DeSantis'e 37 puan fark attı. Peki ama nasıl oluyor da Trump neredeyse her demografik grup, bölge ve ideolojik kanatta belirleyici avantajlara sahip olabiliyor?
Fotoğraf: Maddie McGarvey/The New York Times
Fotoğraf: Maddie McGarvey/The New York Times

Nate Cohn / The New York Times

Yarım asırlık modern başkanlık ön seçimlerinde, bu aşamada en yakın rakibine en az 20 puan fark atan hiçbir aday, seçimi kaybetmedi. Bugün Donald Trump'ın Ron DeSantis'e karşı farkı neredeyse iki kat daha fazla. New York Times/Siena College'ın pazartesi sabahı yayınladığı muhtemel Cumhuriyetçi önseçim seçmenleri anketine göre bu fark 37 puan.

Benzeri görülmemiş suçlama ve destek

Elbette Ocak ayındaki Iowa parti seçimlerine daha çok zaman var. Adaylar henüz tartışma sahnesine bile çıkmadı. Şimdiye kadar hiçbir aday bu kadar büyük bir destekle adaylığı kaybetmemiş olsa da, bu kadar büyük bir desteğe sahip hiçbir aday da bu kadar çok suç iddianamesi ve soruşturmayla karşı karşıya kalmadı.

Seçmenlerin üçte birinin sarsılmaz sadakati var

Ancak Trump'a "kaçınılmaz" demek hata olsa da Times/Siena verileri, Cumhuriyetçi seçmenlerin üçte birinden fazlasını temsil eden, görünüşte sarsılmaz bir sadık destekçi kitlesine sahip olduğunu gösteriyor. Bu destek tek başına Trump'ın ön seçimi kazanması için yeterli değil. Ancak bu destek, Trump'ı mağlup etmeyi son derece zorlaştıracak kadar büyük, belki de tarihsel kayıtların gösterdiği kadar zor.

İşte New York Times anketinde net şekilde ortaya çıkan Trump'a verilen destek ve eski başkanı yenmenin neden bu kadar zor olduğu hakkında bildiklerimiz.

MAGA* tabanı

Popülist. Muhafazakâr. Mavi yakalı. Ülkenin felaketin eşiğinde olduğuna inanıyorlar ve Trump'a son derece sadıklar.  Trump'ın MAGA tabanının üyeleri Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 37'sini temsil ediyor. Cumhuriyetçilerin ön seçimlerinde Trump'ı "güçlü bir şekilde" destekliyorlar ve Trump hakkında "çok olumlu" bir görüşe sahipler. MAGA tabanı Trump'ı kusurlarına rağmen desteklemiyor. Onu destekliyor çünkü kusurları olduğuna inanmıyor gibi görünüyor.

MAGA: Donald Trump'ın meşhur seçim sloganı Make America Great Again (Amerika'yı Yeniden Harika Yap)

Bu MAGA kategorisindeki 319 katılımcının tek bir tanesi bile Trump'ın ciddi federal suçlar işlediğine inanmıyor. Sadece yüzde 2'si gizli belgeleri kullanırken "yanlış bir şey yaptığını" düşünüyor. 90'dan fazlası Cumhuriyetçilerin soruşturmalar karşısında onun arkasında durması gerektiğine inanıyor.

Hapse girse bile arkasındalar

Belki DeSantis ya da başka bir Cumhuriyetçi bu seçmenlerden birkaçını uzaklaştırabilir ama gerçekçi olmak gerekirse bu grup Trump hapse girse bile hiçbir yere gitmiyor. Bu grup muhtemelen 2016'da Süper Salı günü anketlerinde Trump'ı destekleyen seçmenlerle (yüzde 37) hemen hemen aynı. Geçen kasım ayındaki ara seçimlerin ardından, ocak ayında Trump'ı en düşük noktasında destekleyen Cumhuriyetçi grupla (yüzde 41) da muhtemelen aynı.

Bölünmüş Cumhuriyetçi Parti

MAGA tabanı kendini kolaylıkla tanımlayabiliyor. Cumhuriyetçi seçmenlerin geri kalanı ise öyle değil. Ancak genel anlamda Cumhuriyetçi seçmenlerin geri kalanı iki gruba ayrılabilir.

Kararsızlar

Trump'ı sevmese de ön seçimlerde ona sıcak bakan ve bazı durumlarda alternatiflerine karşı onu destekleyen bir seçmen grubu var. Onlar Cumhuriyetçi seçmenlerin genelini yansıtan bir grup: Biraz muhafazakar, biraz Trump'a sıcak bakan, biraz DeSantis'e sıcak bakan ve en azından şimdilik eski başkanı destekleyip desteklememe konusunda ikiye bölünmüş durumdalar.

Biden'a karşı bile desteklemeyenler

Ayrıca muhtemelen Trump'ı desteklemeyecek ikinci bir seçmen grubu daha var. Bunlar önseçim seçmenlerinin yaklaşık dörtte birini temsil ediyor ve Trump'ı önseçimde düşünmediklerini söylüyorlar. Bu seçmenler genellikle eğitimli, varlıklı, ılımlı ve Trump'a şüpheyle yaklaşan kişilerden oluşuyor. Bu seçmenlerin çoğunluğu Trump'a olumsuz bakıyor, suç işlediğini söylüyor ve genel seçimlerde Başkan Joe Biden'a karşı bile onu desteklemiyor. Bunun nedeni Biden'ı tercih etmeleri ya da sadece oy vermeyecek olmaları olabilir.

Trump'ı yenmek için iki grubun desteği şart

Bu iki seçmen grubu sadece Trump konusunda farklı düşünmekle kalmıyor, aynı zamanda farklı konularda da görüş ayrılığı yaşıyor. Trump'a şüpheyle yaklaşanlar Ukrayna'ya daha fazla askeri ve ekonomik yardım yapılmasını ve kapsamlı bir göçmenlik reformunu desteklerken, altı haftalık kürtaj yasağına karşı çıkıyor. İkna edilebilir seçmenler ise tüm bu konularda tam tersi bir görüşe sahip. Ancak Trump'ı yenmek için adayın bir şekilde bu seçmenlerin neredeyse tamamını bir arada tutması gerekiyor.

DeSantis'in zorlu mücadelesi

Herhangi bir adayın Trump'a karşı oluşan parçalı muhalefeti birleştirmesi zor olacak. Florida valisi DeSantis için bu kesinlikle zor oldu. Yılın başında, yeni bir dizi konuya odaklanarak Trump'a karşı hem muhafazakar hem de ılımlı şüphecileri nasıl kazanacağını bulmuş gibi görünüyordu. Woke (Uyanma) ile mücadele ve coronavirüs kısıtlamalarından kurtulma elini güçlendirdi. 

Bu durum muhafazakâr aktivistler ve Fox News sunucuları kadar yerleşik bağışçıları ve hatta bazı bağımsızları da heyecanlandırıyor gibi görünüyordu. Ancak durum pek de öyle olmadı. Woke ile mücadele Trump'a saldırmak için çok az fırsat sunarken - garip sosyal medya videolarına rağmen - Covid siyasi arenadaki etkisini kaybetti.  Bu konular olmadan DeSantis çok tanıdık bir muhafazakar Cumhuriyetçi oldu.

Ted Cruz'un 2016'daki kampanyasında olduğu gibi DeSantis de her konuda Trump'ın sağında yer aldı. Bunu yaparken, Trump'a karşı uygulanabilir bir muhalefetin doğal tabanını temsil eden ılımlı seçmenlere hitap etmekte zorlandı. DeSantis, Trump'a şüpheyle yaklaşanlar arasında, Cruz'un muhafazakâr markasının nihayetinde yaşayamayacak olan John Kasich, Marco Rubio ve Jeb Bush adaylıkları için bir alan yaratması gibi, diğer adaylara bir açılım sağlayacak kadar kötü bir performans sergiliyor.

Trump karşıtlarının yüzde 32'si onu destekliyor

Genel olarak DeSantis, Trump'ı düşünmeyen seçmenlerin sadece yüzde 32'sini elinde tutarken Chris Christie, Tim Scott, Mike Pence, Nikki Haley ve Vivek Ramaswamy'nin her biri yüzde 5 ila yüzde 10 arasında oy alıyor. Varsayımsal bir genel seçim rövanşında Biden'a karşı Trump'ı desteklemeyen "Asla Trump" grubu seçmenler arasında DeSantis, Christie'nin yüzde 16'ya yüzde 13 ile çok az farkla önünde. DeSantis'in kampanyasının vaadi, Cumhuriyetçi Parti'nin Trump'a şüpheyle yaklaşan farklı gruplarına hitap edebileceği ve sekiz yıl önce Trump'ın rakiplerinin sonunu getiren zorluklardan kaçınabileceğiydi. Şimdiye kadar işe yaramadı.

© 2023 The New York Times Company


Woke / Uyanma- Uyanış

Gazeteci-yazar William Melvin Kelley'nin 1962'de New York Times makalesinde açıkladığı gibi, "woke" (uyanmış) olmak siyahi bir Amerikalı olarak toplumdaki kendi yerinin farkında olmaya bir davet. Günümüzde Black Lives Matter (Siyahilrin Yaşamları Değerlidir) hareketiyle gündeme gelen; ırk, etnisite, cinsiyet başta olmak üzere adalet ve eşitlik tartışmalarıyla ilgili politik olarak doğru yerde konumlanmaya çalışan kişilerin tutumuna işaret ediyor.