23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2022 17:50 | Son Güncelleme: 06.06.2022 17:57

Apple’ın bir sonraki büyük ürünü şekilleniyor

Apple iPhone’dan sonraki devrimsel ürününü tasarlamaya başladı. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik özelliklerini taşıyacak yeni bir kulaklığı önümüzdeki sene piyasaya sürmeye hazırlanıyorlar. Ancak şirketin içinde sanal aleme dalmayı tasvip etmeyen çalışanlar da mevcut
Apple’ın bir sonraki büyük ürünü şekilleniyor

Tripp Mickle ve Brian X. Chen / The New York Times

iPhone'un akıllı telefon devrimini ateşlemesinden yaklaşık 15 yıl sonra, Apple bir sonraki büyük şey olmasını umduğu cihazın parçalarını bir araya getiriyor: dijital dünyayı gerçek dünyayla harmanlayan bir kulaklık. 

Şirket, bu işe aşina olan üç kişiye göre gelecek yıl piyasaya sürülmesi beklenen kulaklığın video içeriğini geliştirmek üzere Jon Favreau gibi Hollywood yönetmenlerini listesine aldı. Apple TV+'daki Prehistoric Planet'ın baş yapımcısı Favreau bir çift kayak gözlüğüne benzeyen, sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimleri sunmayı amaçlayan kulaklıklarla projesindeki dinozorları hayata geçirmeye çabalıyor.

Karma gerçeklik rekabeti artıyor

Apple sözcüsü Trudy Muller gelecekteki projeler hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Favreau'nun bir sözcüsü de The New York Times’ın yorum talebini karşılıksız bıraktı. Apple planladığı kulaklıkla karma gerçekliğin geleceğini tanımlamak için yükselen bir rekabete girecek. Microsoft, Google ve Facebook'un ana şirketi Meta, 3D dijital görüntülerin ve fiziksel dünyanın bir arada var olduğu ortamlar oluşturmak için yazılım ile donanım geliştirmenin çeşitli aşamalarında. 

Geçen yıl Meta CEO'su Mark Zuckerberg, Facebook’u şirketinin adı olarak bıraktı. Şirketini çevrimiçi, sanal ve gerçek dünyaların yeni bir evrende birleştiği metaverse konseptini oluşturmaya adadı. O ve diğerleri, Apple’ın iOS ve Google’ın Android’inin onlarca yıllık Windows ve Macintosh'u takip ettiği gibi, bu eğilimin bir sonraki bilgisayar dalgası olabileceğine inanıyor.

Yeni çağ, yeni direnç noktaları

Teknoloji araştırma firması Creative Strategies'in teknoloji analisti Carolina Milanesi, "Bu bir sonraki alan. Bu Apple için yeni bir bilgi işlem deneyimi. Yenilik, tüketicilerin içerikle yaptıklarını temel alan yeni deneyimler ve cihazlarla etkileşim kurma fırsatlarıyla ilgili" Apple'ın gelecekteki amacını belirleyen deneyimleri yaratmanın merkezinde sanal gerçeklik içeriği ve yazılım araçlarının geliştirilmesi yatıyor. 

Son büyük yeni ürünü Apple Watch yaklaşık 3 bin uygulama ile piyasaya sürüldü. Ancak teknik incelemeciler bu uygulamalardan yalnızca birkaçının yararlı olduğunu söyleyince ürün başarılı olamadı. Benzer eksiklikler geçen yıl 10 milyon satışı aşan Meta's Quest sanal gerçeklik kulaklığını da vurdu. Çoğu kişi yeni ürünü yalnızca bir oyun cihazı olarak algıladı.

Apple’ın artırılmış gerçeklik projesi

Apple orijinal Macintosh'tan iPad'ine kadar geniş bir müşteri yelpazesine hitap eden, bir dizi kullanım alanına sahip ürünler tanıttı. Geçen yıl tahmini 240 milyon iPhone satarak 366 milyar dolarlık toplam satışlarının yaklaşık yarısını oluşturdu. Analistler, kulaklığı değerli kılmak için video oyunlarının niş dünyasını aşan yardımcı programlara sahip olması gerektiğini düşünüyor. 

Apple CEO'su Tim Cook, yıllardır artırılmış gerçekliğin potansiyelinden bahsediyor. 2016'da yatırımcılara şirketin bu alana çok para harcağını ve bunu "büyük bir ticari fırsat" olarak gördüğünü söyledi. O sıralarda Apple'ın kampüsündeki birçok çalışan, sanal gerçeklik hakkındaki fütürist roman Ready Player One'ı okuyor, Apple'ın kendi karma gerçeklik dünyasını yaratma olasılıkları hakkında konuşuyordu.

Apple, Dolby Technologies'den mühendis Mike Rockwell'i işe aldı ve onu bu çabaya liderlik etmekle görevlendirdi. Projeye aşina olan iki kişi, artırılmış gerçeklik ürünü yaratmaya yönelik ilk çabaların zayıf bilgi işlem gücü yüzünden başarısızlığa uğradığını söyledi. Pil gücüyle ilgili devam eden zorluklar nedeniyle Apple'ın piyasaya çıkışının gelecek yıla ertelendiğini anlattı.

Apple bölündü

Artırılmış gerçeklik girişimi Apple’da bölünmelere yol açtı. Endüstriyel tasarım ekibinin en az iki üyesi, kısmen insanların birbirleriyle etkileşim şeklini değiştirebilecek bir ürün geliştirme konusundaki endişeleri nedeniyle şirketten ayrıldığını belirtti. Kamuoyunda çocukların ekran başında geçirdikleri süre konusunda artan endişe nedeniyle şirket içinde bu tür hassasiyetler arttı. 

Kulaklık, 2011 yılında vefat eden kurucu ortağı Steve Jobs ve şirketten 2019’da ayrılan eski tasarım şefi Jony Ive’ın yerine Rockwell’in liderlik ettiği mühendislik ekibinin yönettiği ilk Apple ürünlerinden biri olacak. Apple Watch projesi nasıl göründüğünü, çalıştırıldığını ve pazarlandığını tanımlayan Ive ve tasarımcıları tarafından yönetilmişti.

“80 ekran TV’den daha iyi deneyim sunabilir”

Favreau'nun programlaması Apple'ın ürününü Meta'dan nasıl farklılaştırmaya çalıştığını gösteriyor. Ayrıca şirketin 2019'da Apple TV+'ı başlatmasından bu yana Hollywood'da geliştirdiği ilişkilerden nasıl yararlandığını da açıkça ortaya koyuyor. Metaverse teknolojisi üzerinde çalışan startup LivingCities.xyz'in CEO'su Matt Miesnieks "Muhteşem bir kulaklık size 80 ekran televizyondan daha iyi bir deneyim sunabilir" diyor. 

Apple'ın yeni yazılım araçları, geliştiricileri artırılmış gerçeklik uygulamaları oluşturmaya teşvik etmek için birkaç yıllık hamleye dayanıyor. Şirket bu çabayı, iPhone'un kamerası ve hareket sensörleriyle dijital nesneleri gerçek dünyaya yerleştirip insanların onlarla etkileşim kurmasını sağlamak için çalışan ARKit ile 2017'de başlattı. Ancak Creative Strategies’in 500’ü aşkın geliştiriciyle yürüttüğü bir ankete göre Apple geliştiricilerinin yaklaşık yüzde 70'i bunu kullanmadığını söyledi.

© 2022 The New York Times Company