17 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2022 10:57 | Son Güncelleme: 04.04.2022 11:04

Avrupa Birliği, Rusya'ya yaptırımlar konusunda duruşunu sertleştirebilir

Rus ordusunun çekildiği bölgelerde, infaz edilen sivillerin görüntüleri dünyayı ayağa kaldırdı. Daha önce Rus gazına yaptırım uygulamaya yanaşmayan Avrupa Birliği, bu durum sonrası konumunu değiştirebilir
Ukrayna'nın Harkov kentinde, 3 Nisan 2022'de bombalanan apartmandan dumanlar yükseliyor  (Tyler Hicks/The New York Times)
Ukrayna'nın Harkov kentinde, 3 Nisan 2022'de bombalanan apartmandan dumanlar yükseliyor (Tyler Hicks/The New York Times)

Austin Ramzy, Cora Engelbrecht ve Jesus Jiménez / The New York Times

Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'den geri çekilmesi, savaşın yarattığı yıkıcı sivil kayıpları gün yüzüne çıkardı. Dünyanın Moskova'ya karşı öfkesi alevlendi. Batılı liderler savaş suçlarının soruşturulması çağrısında bulundu. Geri çekilme, Kiev çevresinde haftalarca süren yoğun çatışmalardan sonra geldi. Rus kuvvetleri güneyde ele geçirdiği topraklarda genişlemek için birliklerini yeniden konumlandırıyor gibi görünüyor. Rusya pazar günü güney kıyı şeridindeki önemli bir altyapıya saldırırken, çatışmalar ülkenin başka yerlerinde de devam etti.

Buça'da siviller infaz edildi iddiası

Güneydeki saldırılar Ukraynalı yetkililerin, Rus güçlerini Kiev çevresindeki bölgelerden çekilmeden önce bazı sivilleri infaz ettiği suçlamaları sırasında geldi. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntüler ve haber ajanslarından alınan fotoğraflar, Kiev'in kuzeybatısındaki Buça kasabasının sokaklarında sivil giyimli erkek cesetler görüntüledi. Görüntülerdeki bazı cesetlerin elleri arkadan bağlıydı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Buça fotoğraflarının sahte olduğunu söyleyerek iddiaları reddetti. Sivil ölümlere yönelik öfke, şimdiye kadar Ukrayna’ın talep ettiği, ABD Başkanı Joe Biden'ın ise Rus yakıtlarına olan bağımlılığı gerekçe göstererek Rus petrol ve gazına yaptırım uygulama çağrılarılarını tekrardan gündeme getirdi. Daha önce bu çağrıları reddeden Avrupa Birliği harekete geçebilir.

Almanya'nın savunma bakanı Christine Lambrecht pazar günü, ülkesinin konumunda önemli bir değişikliğe işaret ederek, Buça vahşeti ışığında bloğun Rus gaz ithalatını yasaklamayı düşünmesi gerektiğini söyledi.

İşte diğer bazı önemli gelişmeler:

-Buça'daki Ukraynalılar, morgun dayanılmaz hale geldiğini anlatıyor. Bahçeler ile yollarda çok sayıda ölü sivil buldukça düzinelerce ceset için toplu mezar kazıyorlar. Yerel bir adli tabip, ekibinin çatışmalarda, Rus işgali sırasında ve sonrasında 100'den fazla ceset topladığını söyledi.

- Karadeniz liman kentleri Odesa ve Mıkolayiv pazar günü füze saldırıları altındaydı. İngiltere Savunma Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, istihbaratın Rus deniz kuvvetlerinin Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki Ukrayna kıyılarında Ukrayna'nın deniz yoluyla ikmalini engelleyen bir abluka sürdürdüğünü bulguladığını açıkladı.

- ABD’li siyasetçiler, Ukrayna'ya daha fazla yardım gönderme çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel Twitter paylaşımında, Rusya'ya karşı daha fazla Avrupa Birliği yaptırımının yolda olduğunu söyledi.

- Rusya'nın barış görüşmelerindeki baş müzakerecisi Vladimir Medinsky, Ukraynalı bir meslektaşının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin yakında doğrudan görüşmelerde bulunabileceği yönündeki önerisini reddetti. Medinsky, Rusya'nın üzerinde hak iddia ettiği Kırım ve Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinin statüsü konusunda iki tarafın birbirinden çok uzak noktalarda olduğunu vurguladı.

-Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, bir yardım konvoyunun cumartesi günü Mariupol’a üçüncü kez ulaşamadığını söyledi. Hükümetin, kuşatma altındaki kentin sivillerinin başka bir planlı toplu tahliyesi için Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile birlikte çalıştığını açıkladı.

© 2022 The New York Times Company