22 Mayıs 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 12.05.2025 20:32 | Son Güncelleme: 12.05.2025 21:10
Makaleyi sesli dinle • 0:00

New York Times yazdı: Avrupa Rusya'yı ateşkes masasına zorluyor, Putin sessizliğini koruyor

Avrupa liderleri, Rusya'ya Ukrayna'da koşulsuz ateşkesi kabul etmesi için 12 saat süre tanıdı ve aksi halde ağır yaptırımların devreye gireceğinin sinyalini verdi. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sessizliğini koruyor
New York Times yazdı: Avrupa Rusya'yı ateşkes masasına zorluyor, Putin sessizliğini koruyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Marc Santora / New York Times

Avrupalı liderler, Rusya üzerindeki baskıyı artırarak Kremlin tutumunu Pazartesi günü sonuna kadar değiştirmezse ağır yaptırımlar uygulama tehdidinde bulunarak, Ukrayna'da koşulsuz bir ateşkesi kabul etmesi yönünde çağrıda bulundu.

Advertisement

Alman hükümeti sözcüsü Stefan Kornelius bir basın toplantısında “Zaman daralıyor, hâlâ 12 saatimiz var” dedi.

Bu ültimatom, Trump yönetiminin Avrupa’daki nesillerin en kanlı çatışmasını sona erdirme çabalarında ilerleme kaydedilememesinden duyduğu hayal kırıklığıyla birlikte artan diplomatik gerilimlerin son halkası oldu.

Rusya uyarıya aldırmadı

Pazartesi günü Kremlin sözcüsü tehdidi önemsemedi.

sözcü Dmitry Peskov, Rus haber ajanslarına verdiği demeçte “Ültimatom dili kabul edilemez. Rusya ile bu şekilde konuşulamaz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mart ayı başında ABD tarafından önerilen ve Ukrayna tarafından hızlıca kabul edilen koşulsuz 30 günlük ateşkes çağrısını bugüne kadar reddetti.

Bunun yerine, Putin geçtiğimiz hafta sonu Ukrayna ile doğrudan müzakerelerin yeniden başlaması çağrısında bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Rus lidere doğrudan görüşme teklifinde bulundu.

Zelenskiy Pazar günü “Bu Perşembe, 15 Mayıs’ta Türkiye’de olacağım ve Putin’in de Türkiye’ye gelmesini bekliyorum. Bizzat. Umarım bu sefer Putin neden ‘gelemeyeceğine’ dair bahaneler aramaz” sözlerini kaydetti. 

Peskov, Zelenski’nin bu hamlesi hakkında yorum yapmadı.

Zelenski'nin genelkurmay başkanı Andriy Yermak, Ukrayna haber kaynağı RBC-Ukrayna'ya yaptığı açıklamada, Kiev'in Kremlin’in oyalama taktiklerine alışkın olduğunu söyledi. Putin’le görüşme teklifi, Yermak’a göre, “topun artık Moskova’da olduğunu” netleştirmek için yapıldı.

Yermak “Barış sürecini baltalamakla suçlanmamamız için Rusya’ya hiçbir gerekçe vermeyeceğiz” diye ekledi.

Ukrayna, Avrupa’daki müttefikleriyle birlikte Pazartesi günü savaşın durdurulması gerektiğini, ancak bu şekilde ciddi müzakerelere başlanabileceğini bir kez daha vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kiev'in kalıcı barış sürecini başlatmak için defalarca ödün vermeye hazır olduğunu gösterdiğini söyledi.

Macron ise gazetecilere “Ya Rusya ciddidir ve barış istiyordur, ya da ciddi değildir ve daha fazla yaptırım uygulamamız gerekir” dedi .

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Londra’da gazetecilere verdiği demeçte, Rusya’nın oyalamayı bırakması gerektiğini söyledi ve “Artık Vladimir Putin’in Avrupa’da barış konusunda, ateşkes konusunda ve müzakereler konusunda ciddi olması gerekiyor” dedi.

Fransa, Almanya, İngiltere ve Polonya liderleri, hafta sonu bu mesajı Kiev'e iletmek için seyahat ettiklerinde, çabalarını Beyaz Saray’la koordine etmeye özen gösterdiler. Moskova’nın yalnızca koşulsuz ateşkesi kabul etmesi halinde, petrol ihracatı ve bankacılık sektörünü hedef alan yeni yaptırımlardan kurtulabileceği net bir şekilde ifade edildi ve ABD de Putin ateşkesi kabul etmezse yaptırımları uygulayacağını söyledi.

Ancak Putin, ateşkesten bahsetmeden doğrudan görüşme teklif edince, ABD Başkanı Donald Trump, Ukraynalılara bu görüşmeyi kabul etmeleri çağrısında bulundu.

Trump Pazar günü sosyal medyada yayınladığı bir açıklamada “Ukrayna bu teklifi derhal kabul etmeli” dedi.

Zelenski ise hızlı bir şekilde yanıt vererek, Rus lidere karşı hamle yaparcasına, her formatta müzakerelere açık olduğunu ve Putin ile görüşmek üzere Türkiye’ye bizzat gideceğini açıkladı.

© 2025 The New York Times Company