15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2023 22:39 | Son Güncelleme: 16.10.2023 11:47

Başkan Biden bağışlarda Cumhuriyetçi rakiplerini geride bıraktı

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da bir dönem daha kalmak için kampanya yürütüyor. Biden, Trump dahil Cumhuriyetçi rakiplerinden çok daha fazla bağış topladı
Başkan Biden bağışlarda Cumhuriyetçi rakiplerini geride bıraktı

Reid J. Epstein / The New York Times

Başkan Joe Biden'ın bağış kampanyasını yürüten yetkililer, eylül ayında sona eren üç aylık dönemde Demokratik Ulusal Komite ve ortak bir bağış toplama komitesiyle birlikte toplam 71,3 milyon dolar topladığını duyurdu; bu rakam Cumhuriyetçi rakiplerinin topladığı rakamı gölgede bırakıyor ancak Başkan Donald Trump'ın dört yıl önce bu noktada bulunduğu noktanın gerisinde kalıyor.

Kampanya ekibi, üç bağış toplama aracının elinde toplam 90,5 milyon dolar nakit para olduğunu söyledi. Nakdin üç bağış toplama aracı arasında nasıl paylaştırıldığı açıklanmadı.

Biden'ın kampanyasına eşbaşkan olarak atadığı Hollywood kralı Jeffrey Katzenberg, cumartesi günü verdiği bir röportajda "Muhteşem bir çeyrek oldu. Kesinlikle kendi beklentilerimizi önemli ölçüde aştı. Bugün bankada 91 milyon dolarla oturuyor olmamız gerçekten olağanüstü bir avantaj” dedi.

Ancak Biden'ın bağış toplama miktarı, Trump ve Cumhuriyetçi Ulusal Komite'nin 2020 seçim kampanyasının aynı döneminde topladığı 125 milyon doların oldukça gerisinde. Ve Başkan Barack Obama ve DNC'nin 2012 kampanyasının bu noktasında topladığı 70,1 milyon dolardan sadece biraz daha fazla -ki o zaman bireysel katkı limitleri bugün olduğundan çok daha düşüktü.

Katzenberg röportajda, bu tür kampanyalarla yapılan karşılaştırmaları "elmalarla denizaltıları karşılaştırmak" olarak değerlendirdi.

Mukayese mantıklı değil, çünkü…

Obama'nın 2012 kampanyası için bağış toplama çabaları ile karşılaştırmalar aslında özensiz, çünkü 2014 Yüksek Mahkeme kararı ve diğer yasal değişiklikler artık adayların ve partilerin yaklaşık 1 milyon dolarlık tek bağış kabul edebilen ortak bağış toplama komiteleri oluşturmasına izin veriyor. Obama ve DNC 2012'de kişi başına sadece 30 bin 500 dolar toplayabiliyordu.

Biden kampanyasının mali durumu hakkında daha açıklayıcı detaylar, Federal Seçim Komisyonu’nun istediği üç aylık raporlar komiteler tarafından sunulduğunda ortaya çıkacak. 

Kampanyanın bağış toplama raporundaki en önemli ayrıntılar arasında, 200 dolardan az bağış yapan bağışçılardan biriken nakit miktarı olacak.

Küçük bağışçılar çok önemli

Küçük bağışçılar olarak adlandırılan bu kişiler, uzun bir kampanya boyunca tekrar tekrar bağışta bulunmaları sağlanabildiği için başkanlık çalışmaları için hayati önem taşıyor. Haziran ayında sona eren üç aylık bağış toplama döneminde, Biden'ın çabalarına yapılan katkıların 10,2 milyon doları veya yaklaşık yüzde 21'i küçük bağışçılardan geldi; bu miktar, karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde Trump ve Obama kampanyalarından yüzde ve gerçek dolar cinsinden daha az.

Biden kampanyası, elde ettiği gelirin ne kadarının küçük bağışçılardan geldiğini açıklamamış olsa da, kampanya adına konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, 71,3 milyon doların yüzde 49'unun internet veya posta programları aracılığıyla bağış yapan bağışçılardan geldiğini açıkladı. Kampanya ekibi üçüncü çeyrek bağışlarının yaklaşık yüzde 36 ila yüzde 37'sinin internet ya da posta yoluyla gelmesini bekliyordu.

Trump 45,5 milyon dolar topladı

Biden'ın bağış toplamı, Cumhuriyetçi rakiplerinin üçüncü çeyrek için bildirdiklerini çok geride bırakıyor. Trump'ın kampanyası 45,5 milyon dolar topladığını ve elinde 37,5 milyon dolar nakit olduğunu bildirdi. Florida Valisi Ron DeSantis 15 milyon dolar topladı. Güney Carolina'nın eski valisi Nikki Haley 11 milyon dolar topladı. Güney Carolina Senatörü Tim Scott'ın yardımcıları bu hafta Cumhuriyetçi bağışçılara, kampanyasının ekim ayına DeSantis ya da Haley'den daha fazla olan 11,6 milyon dolar nakitle başladığını açıkladı.

Kampanya ekibi, 2020'de kampanyaya katkıda bulunmuş 240. bin bağışçıyı çektiğini ve katkıların yüzde 97'sinin 200 dolardan az olduğunu söyledi. Kampanyaya göre, hem Biden hem de Obama ile tanışma şansı için düzenlenen bir yarışma "yaklaşık 2,5 milyon dolar" toplarken, Biden'ın yüzünün "Dark Brandon" mem’i ile resmedildiği kupaların satışı ağustos ve eylül aylarında "2 milyon dolara yakın" gelir getirdi.

© 2023 The New York Times Company