19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 17.02.2023 04:31

Bir cisim yaklaşıyor ama neden?

Semalarında tanımlanamayan uçan cisimler düşüren ABD günlerdir bu sorunun yanıtını arıyor. Uzaylı izine rastlanmadı ama cisimlerin dost olup olmadıkları bilinmiyor. İşte ABD’nin UFO bilmecesinin can alıcı soru ve cevapları
FBI ajanları düşürülen Çin balonunun parçalarını koruma altına alıyor. İstihbarat yetkilileri tanımlanamayan cisimlerin de enkazını bekliyor.  (Fotoğraf: FBI)
FBI ajanları düşürülen Çin balonunun parçalarını koruma altına alıyor. İstihbarat yetkilileri tanımlanamayan cisimlerin de enkazını bekliyor. (Fotoğraf: FBI)

Julian E. Barnes / Adam Goldman / Chris Cameron / The New York Times

ABD hükümeti ve Kanada günlerdir gökyüzündeki tanımlanamayan uçan cisimlere müdahale etmekle meşgul. Geçen cuma günü Alaska, cumartesi Yukon, pazar günü ise Michigan üzerinde birer UFO, yani tanımlanamayan uçan cisim vurulup düşürüldü.

Pazartesi günkü Beyaz Saray açıklamasında ordunun cisimlerin kaynağını veya amacını henüz tespit edemediği bildirildi. Yetkililere göre yerdeki sivillerin tehlikede olduğunu gösteren bir işaret yok.
Gelişmeler kamuoyunda bir sürü teori doğurdu. Açıklaması olmayan UFO karşılaşmaları ve hükümetin bu konudaki çalışmaları uzun süredir ilgi çekiyor. Yetkililer ise vurulan cisimlerin ne olduğunu anlamaya çalışıyor.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre hükümetin olayın içinde uzaylıların bulunduğuna inanmadığını doğruladı: “Son olayda herhangi bir uzaylı veya dünya dışı faaliyet izine rastlanmadı.”
Bir hafta önce bir Amerikan F-22’si günlerdir ABD ana karası üzerinde dolaşan Çin casus balonunu düşürmüştü. ABD ve Kanada hava sahasını izleyen Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD) olaydan sonra radar sisteminin hassasiyetini artırdı. Aramalar daha etkin hale getirilince daha fazla sınır ihlali tespit edilmeye başladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby “Radarların ayarlarını belli bir şeyi arayacak şekilde yaparsanız onu bulma ihtimaliniz artar” diye konuştu.

Dört olay hakkında şu ana kadar bildiklerimizi aşağıda sıraladık.

Cuma günü ABD ordusu Alaska yakınlarında Arktik Okyanusu üzerinde uçan tanımlanamayan bir cismi düşürdü.

Savunma Bakanlığı’ndan gelen bilgiye göre ABD Kuzey Komutanlığı birlikleri Alaska’daki Deadhorse yakınlarında cismi ele geçirmek ve niteliğini belirlemek için Alaska Milli Muhafız Teşkilatı birimleri, FBI ve yerel kolluk kuvvetleriyle birlikte çalıştı. Kirby ABD’nin aracın düştüğü bölge üzerinde hava keşfi yürüttüğünü söyledi.

Uçakları tehdit eder mi?

Cumartesi günüyse bir Amerikan F-22 uçağı ABD ve Kanada ortaklığında faaliyet gösteren NORAD ile birlikte Yukon Bölgesi üzerinde bir başka cismi düşürdü. NORAD’ın gönderdiği Amerikan savaş jetlerine çok geçmeden Kanada’dan jetler de katıldı ve takibe başlandı.

F-22 Kanada üzerindeki cismi vurmak için Sidewinder tipi havadan havaya füze kullandı. Önceki iki uçan cisim için de aynı füze kullanılmıştı.

ABD Huron Gölü üzerinde uçan dördüncü cismi pazar günü F-16 ile düşürdü.

Beyaz Saray yetkilileri cumadan beri vurulan üç cismin sivil hava trafiği için “çok ciddi” tehdit oluşturduğunu söyledi.

ABD hava sahasında dolaştıktan sonra bu ay içinde düşürülen Çin casus balonu 60 bin feet’te uçuyor ve ticari uçuşlar için tehlike arz etmiyordu. Ancak Kirby bu hafta sonu görülen cisimlerin 20 bin ila 40 bin feet gibi çok daha düşük irtifada uçtuğunu, kıtalar arası hava trafiğinin ise 30 bin feet irtifada gerçekleştiğini söyledi.

Pentagon ayrıca casus balonun enkazının yerdeki insanlara isabet edebileceğinden korkulduğu için uygun anın beklendiğini söyledi.

Çin balonundan farkı ne?

Amerikalı yetkililer son UFO’ların ne olduğundan emin değil. Hangi amaçla ve kim tarafından gönderildikleri ise daha da belirsiz. Pekin balonun Çin’e ait olduğunu kabul etmiş ancak meteoroloji araştırmaları için yollandığını söylemişti.

ABD yetkilileri Çin’in balonu yönlendirme konusunda en azından sınırlı kabiliyete sahip olduğunu ve balonun vurulmadan bir gün önce 3 Şubat’ta manevra yaptığını söyledi. Beyaz Saray yetkilileri tanımlanamayan üç cisimden ise iletişim sinyali gelmediğini bildirdi. Cisimler insansızdı ve tahrik motorları yoktu, manevra yapmıyorlardı ve Kirby’nin tabiriyle yüksek ihtimalle “hakim rüzgarlara göre hareket ediyorlardı”.

Kaç adet balon vardı?

Kirby’ye göre Alaska yakınlarında vurulan cisim “düşürdüğümüz balondan çok çok daha küçük, bana anlatıldığı kadarıyla aşağı yukarı küçük bir otomobil büyüklüğünde, diğeri ise iki ila üç otobüs kadardı.”
Balonları radarla yakalamak zor. ABD askeri tatbikatları veya üsleri yakınında gözlenen ilk Çin casus balonlarının birçoğu keşif araçları olarak tespit edilmedi. Pentagon’un UFO’lar için kullandığı “tanımlanamayan hava fenomenleri” olarak sınıflandırıldı.

ABD son 18 ayda Çin’in casus balon programına dair daha fazla bilgi edinmeye başladı. Yetkililer geçmişteki bazı tanımlanamayan hava fenomeni vakalarını inceledikçe bunların casus balonlar olduğunu saptadı. Eski veriler üzerindeki inceleme Trump döneminde Amerikan hava sahasına en az üç casus balonun girdiğini gösteriyor. Biden döneminde de aynı olay en az bir kez yaşanmış.

Ancak eski hava sahası ihlalleri hep görece kısaydı. Bu ayki balon gibi günler süren bir geçiş söz konusu değildi.

Balonlar Çin’in keşif programının parçası mı?

Amerikalı yetkililer Çin’in bir casus balon programı geliştirdiğini söylüyor. Keşif uydusu filosuna ek olarak geliştirilen bu cihazlarla bütün dünyadan istihbarat toplanması amaçlanıyor.

Casus balonların kabiliyetleri henüz tam olarak anlaşılamadığından Çin uydularının topladığı bilgilerden farklı bir istihbarat edinip edinmedikleri belirsiz. Ancak yetkililer balonların uyduya kıyasla aynı bölgede daha uzun süre kalabildiğini söylüyor. Ayrıca keşif uyduları genellikle görüntülemeye odaklanırken balonlar daha ziyade iletişim içeriklerini elde etmeye yönelik gibi görünüyor.

Casus balon olayı çok önemli mi?

Önemli. Elbette balon bilmecesi Türkiye’de 35 binden fazla insanın ölümüne yol açan deprem kadar ciddi değil. Bir yılını doldurmak üzere olan Ukrayna Savaşı ile de kıyaslanamaz. 

Uzaylılar ihtimal dışı değil!

ABD Hava Kuvvetleri Kuzey Amerika Hava Sahasından Sorumlu General Glen VanHerck pazar günkü Pentagon bilgilendirme toplantısında düşürülen üç tanımlamayan objeye dair açıklama yaptı. VanHerck Amerikalı istihbarat uzmanlarına güvenilmesi gerektiğini, henüz konu hakkında yeterli bilgileri olmadığını ve uzaylılar da dahil hiçbir ihtimali yok saymadıklarını söyledi.

General VanHerck “Hiçbir olasılığı dışarıda tutmuyorum. Şu aşamada Kuzey Amerika’ya yaklaşan her fiili ve olası tehdidi değerlendirmeye devam ediyor, tespit etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan salı günü Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre tanımlamayan üç araç ABD’ye tehdit oluşturmayan zararsız ticari çalışma veya araştırma amacıyla gönderilmiş olabilir. Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby cisimlerin Çin’in keşif balonu programıyla ilişkisine dair herhangi bir delil bulunmadığını aktardı. Kirby ordu ve istihbarat yetkililerinin de araçların başka bir ülke adına istihbarat topladığı yönünde bulguya rastlamadığını ekledi.

2023 The New York Times Company