14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2023 13:38 | Son Güncelleme: 14.09.2023 13:53

Birçok ürünü trend yapan TikTok satışta başarılı olabilir mi?

Çinli sosyal medya platformu TikTok, aylarca süren testlerin ardından çevrimiçi alışveriş imkanı sunan TikTok Shop (Alışveriş) özelliğini ABD'de başlattı. New York Times uygulananın başarılı olup olamayacağını mercek altına aldı
TikTok’un içerik üreticileri şirketin Cathédrale Restaurant’taki Fashion For You etkinliğinde (Jutharat Pinyodoonyachet/The New York Times)
TikTok’un içerik üreticileri şirketin Cathédrale Restaurant’taki Fashion For You etkinliğinde (Jutharat Pinyodoonyachet/The New York Times)

Sapna Maheshwari / The New York Times

TikTok geçen hafta New York Moda Haftası kapsamında kentin East Village mahallesindeki Cathédrale adlı şık restorana bir video duvarı kurdu. Görüntülere yansıyan uzun boylu mankenler, TikTok videolarından ilham alan tarzda kıyafetler giyerek Madewell, H&M ve Gucci gibi markaların pazarlamacılarına yeni trendleri tanıttı. Çin’den çıkan uygulama gerçekten de genç kullanıcılarına ulaşmayı hedefleyen markalar için vazgeçilmez bir reklam mecrası artık. Ancak partiye katılanları asıl heyecanlandıran şey TikTok'un doğrudan uygulama üzerinden ürün satmaya başlaması oldu.

200 binden fazla takipçisi olan Alyssa Pannozzi, ürün satışına olanak tanıyan düğmeyi gösteriyor (Kayana Szymczak via The New York Times)

 

Yaklaşık bir yıllık test süreci, çeşitli spekülasyonlar ve hatta bazı şirket içi karışıklıkların ardından TikTok bu hafta TikTok Shop’u (alışveriş) ABD’de kullanıma açtı. Uygulamanın ana ekranındaki Shop butonu kullanıcıları bir pazar yerine yönlendiriyor. Şirket buna ek olarak trafiği belirli ürünlerin satışı için Shop butonlarının bulunduğu videolara yönlendirecek. Bu yeniliklerin her ikisi de kullanıcıların uygulamadan ayrılmadan birkaç tıklamayla ürün satın almasına olanak tanıyor.

Henüz başarılı olan yok

TikTok kültürel açıdan trend belirleyici olma gücünü büyük bir yeni gelir akışına dönüştürmeyi umarak risk alıyor. Instagram dahil diğer popüler sosyal platformlar bu iş modeliyle ABD’de başarılı olamadı.
TikTok alışveriş düğmeleri içeren videoları aktif bir biçimde kullanıcıların akışına yönlendiriyor. Şirket ayrıca alışveriş yapan kullanıcılara cömert indirimler ve kuponlar veriyor, birçok satıcıdan da şu an için komisyon almıyor.

200 bin satıcıyla başladı

Şirketin verdiği rakamlara göre halihazırda 200 bin satıcı TikTok Shop'a kaydoldu. 100 binden fazla içerik oluşturucu da alışveriş düğmelerini kullanarak video çekip canlı yayın yapabilecek durumda. TikTok Shop’un ABD’deki iki yöneticisinden Nico Le Bourgeois geçen hafta The New York Times'a verdiği röportajda "Sektörde bir sıçrama yapmak ve insanların TikTok'un alışveriş için bir yer olduğunu anlamasını sağlamak için çok agresif bir planımız var. Kara Cuma ve Siber Pazartesi'de trafik, ücretsiz kargo ve diğer fırsatlarla hazır bulunacağız” dedi. TikTok Shop'un internette ve başka mecralarda reklamları da yayınlanacak.

Orijinal markalar da var

Test ettiğimiz Shop düğmesi bizi çok çeşitli ürünlerin bulunduğu bir sayfaya yönlendirdi. Aralarında 27 sentle satılan, avuç içi boyutundaki katlanabilir bir sandalye ve 5.52 dolarlık bir buz kırıcı gibi tuhaf ürünlerde de vardı. Ancak Revolve, Benefit Cosmetics ve Otterbox gibi orijinal markalar ve Air Jordan spor ayakkabıları gibi ürünlere özel bir bölüm ayrılmış. Apple Pay, PayPal veya kredi kartıyla alışveriş yapılabiliyor.

Influencer Quentin Thrash (solda) 6 Eylül 2023'te New York'taki Cathédrale Restaurant'ta şirketin Fashion For You etkinliğinde fotoğraf çekiyor (Jutharat Pinyodoonyachet via The New York Times)

 

Bugün için kullanıcıların yüzde 40'ının uygulamanın ana ekranının ana çubuğunda görünen Shop düğmesi, ekim ayı başından itibaren TikTok'un ABD’deki 150 milyon kullanıcısının tamamına ulaşacak. TikTok ABD’de geçen yıl yapılan bir yönetim değişikliği alışveriş uygulamasının geleceği hakkında da soru işaretleri yaratmıştı. Bu çabaların başındaki Sandie Hawkins  kişisel nedenlerle şirketten ayrıldı. Hawkins’in yerini Amazon'dan gelen Le Bourgeois ve en son Meta'da çalışan perakende yöneticisi Marni Levine geldi. İkisi de TikTok'un sahibi Çinli şirket ByteDance'in küresel e-ticaret şefi Bob Kang'a rapor veriyor.

© 2023 The New York Times Company