26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2022 11:26 | Son Güncelleme: 19.03.2022 12:52

BM görevlisi: Ukrayna'daki savaş dünya çapında ikincil bir açlık dalgasını tetikliyor

Dünya Gıda Programı Direktörü Jakob Kern, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş sonrası dünyanın yeni bir açlık dalgasıyla karşı karşıya kalabileceğini aktardı
BM görevlisi: Ukrayna'daki savaş dünya çapında ikincil bir açlık dalgasını tetikliyor

Nick Cumming-Bruce / The New York Times

Birleşmiş Milletler (BM) cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın gıda tedarik zincirinin Rus işgali sırasında parçalandığını söyledi. BM ayrıca, Ukrayna’nın gıda kaynaklarının kesintiye uğramasının, küresel gıda güvenliğini baltalayabilecek önemli tahıl ihracatını tehdit ettiğini söyledi.

Dünya Gıda Programı, şiddetli çatışma bölgelerinde kısılan yaklaşık 3 milyon insan için gıda tedarikini seferber ettiğini, ancak operasyonu dört ay boyunca finanse etmek için 590 milyon dolara ihtiyacı olacağını bildirdi.

Kurumun operasyon direktörü Jakob Kern gazetecilere verdiği demeçte, "Ukrayna'daki bu çatışmanın sonuçları dışa doğru yayılıyor ve dünya çapında ikincil bir açlık dalgasını tetikliyor. Ukrayna'daki bu durum, halihazırda bir yıllık feci açlığın üzerine gelen bir felaket” dedi.

Buğdayın yüzde 30'u Rusya ve Ukrayna'dan

Kern, Rusya ve Ukrayna'nın dünya buğday ticaretinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturduğunu; bu ihracatın kesintiye uğramasının fiyatları milyonlarca yoksul insanın ulaşamayacağı seviyelere yükselttiğini söyledi.

Kern, buğdayın fiyatının 21 Şubat'tan bu yana neredeyse dörtte bir oranında arttığını söyledi. Bu artış, Dünya Gıda Programı'nın aylık gıda faturasını yaklaşık 70 milyon dolar yükseltti. Kern'e göre, kurum bu para miktarıyla 4 milyon insana daha yardım edebilirdi.

Özellikle buğdayının yüzde 60'ından fazlasını Ukrayna'dan alan Lübnan'ın, Ukrayna'nın tahıl arzına büyük ölçüde bağımlı olan ve savaşın sonuçlarından ağır şekilde etkilenecek Orta Doğu ülkeleri arasında yer aldığını kaydetti.

© 2022 The New York Times Company