27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2022 17:08 | Son Güncelleme: 17.04.2022 17:25

BM: Limanlar açık kalmazsa küresel kıtlık yaşanır

BM gıda programının direktörü David Beasley, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarının açık kalması gerektiğini, aksi halde küresel kıtlığın meydana gelebileceğini söyledi
BM: Limanlar açık kalmazsa küresel kıtlık yaşanır

Nick Cumming-Bruce / The New York Times

Rusya doğu ve güney Ukrayna'da askeri bir saldırıya hazırlanırken, Birleşmiş Milletler (BM) cumartesi günü Karadeniz'deki limanların kapanmasının açlık, kitlesel göç ve siyasi istikrarsızlığa yol açan küresel bir gıda felaketini tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

400 milyon insanı etkiliyor

Ukrayna'nın siloları, normal bir yılda 400 milyon insanı beslemeye yardımcı olan tahıllarla dolup taşıyor. Ancak tedarik zinciri savaş nedeniyle kesintiye uğradı ve limanlar savaş bölgesinin merkezine yakın bir noktada normal şekilde çalışamıyor.

BM’den erişim talebi

BM Dünya Gıda Programı'nın yönetici direktörü David Beasley, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinden bir telefon görüşmesinde, "Bunu piyasadan çekince büyük bir fırtınanın olduğunu fark ediyorsunuz” diyor.
Beasley, kentlerde ve Rus kuvvetleri tarafından kesilen diğer bölgelerde mahsur kalan yaklaşık 1 milyon Ukraynalıya gıda ulaştırmanın yollarını araştırmak ve küresel gıda pazarlarına yönelik daha geniş tehdidi incelemek için Ukrayna'ya yaptığı dört günlük ziyaretin sonunda konuştu. Ukrayna'daki gıda arzı sorununun karmaşık olmadığını söyleyen Beasley “Yiyecek ve paramız var. Bize erişim izni verin" dedi.

“Tüm dünya bir bedel ödeyecek”

Ukrayna'nın elinde olan ancak beklenen Rus saldırısının tehdit ettiği Karadeniz kıyısında güneydeki Odesa, Chornomorsk, Yujne ve Mıkolayiv limanlarını açık tutmak küresel gıda tedarikinin önündeki zorluk.
Beasley telefonla konuştuğunu ve endişelerini yazılı olarak dile getirdiğini; Kremlin'in ise Birleşmiş Milletler'in endişelerinden hiçbirine yanıt vermediğini söyledi: Hiçbir ilerleme kaydedemedik.

Ukrayna'daki savaş öncesi Odesa limanı. 17 Şubat 2022. (Brendan Hoffman/The New York Times)


Beasley “Uluslararası toplumun insani amaçlarla limanları korumak ve tüm dünyaya limanlar açmak konusunda çok ciddi kararlar alması gereken andayız. Eğer limanları açmazsak tüm dünya bir bedel ödeyecek” diye konuştu.

8 milyar dolar fon açığı

Beasley, 38 ülkede yaklaşık 45 milyon insan savaşların, kuraklıkların ve Covid-19 pandemisinin toplam bilançosu yüzünden "biz konuşurken kıtlığın kapısını çalıyor" dedi. Ukrayna savaşının gıda fiyatları, yakıt ve nakliye maliyetleri üzerindeki etkisi bu sayıyı artıracak ve BM'nin onlara yardım etme kapasitesini sınırlayacak gibi görünüyor.
Beasley, BM gıda programının işletme maliyetlerinin ayda 71 milyon dolar arttığını açıkladı.
Direktör“Bu, sadece maliyet artışı nedeniyle yılda 4 ila 5 milyon insanı daha az besleyeceğimiz anlamına geliyor” dedi. Beasley kısa vadeli problemin finansal bir sorun olduğunu belirterek, zengin ülkelerin ve dünya milyarderlerinin yaklaşık 8 milyar dolarlık fon açığını kapatmak için adım atmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ukraynalı çiftçilerin hala zamanı var

Daha endişe verici tehdit ise küresel gıda pazarlarına yönelik uzun vadeli zorluklar. Ukraynalı çiftçiler, savaş şimdi durursa dünyadaki açları doyurmaya yardımcı olacak bir hasat üretebileceklerini söyledi . Ancak güney limanları ve Karadeniz nakliye rotaları kapalı kalırsa bu mümkün değil.
Beasley, önde gelen G7 liderlerini ve diğer hükümetleri, Ukrayna ve Rusya gıda kaynaklarının olası kaybını dengelemek için kullanılmayan tarım arazilerini tekrar üretime almaya çağırdı. Ancak küresel gıda pazarındaki kıtlıkların gıda fiyatlarını daha da artırdığını, bu fiyatların yoksul ülkeler için felaket anlamına geldiğini söyledi.
Beasley “Kıtlık, ölüm ve açlık çekeceksiniz. Birkaç ulus istikrarsızlaşacak ve kitlesel göçler olacak” uyarısında bulundu.

© 2022 The New York Times Company