Isabella Kwai / The New York Times
Güney Avrupa'yı saran sıcak hava dalgası her geçen gün etkisini artırıyor. Rekor seviyeye yaklaşan sıcaklıklar nedeniyle başta İspanya, İtalya ve Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkeleri alarm durumuna geçti. İtalyan yazar Dante'nin tasvir ettiği Cehennem'de geçen Cerberus'un adı verilen hava dalgası sıcaklıkların şimdiden 37 dereceyi görmesine neden oldu.
Yunan mitolojisinde (Dante- İlahi Komedya) yeraltı dünyasına (Hades'in kapıları) herhangi bir kişinin girmesini ve çıkması önleyen üç başlı köpeğe Cerberus adı veriliyor.
Yunan meteorologlar ise durumun daha da kötüleşmesine neden olacak Charon sıcak hava dalgasının yaklaştığını açıkladı. Meteoroloji uzmanlarının uyarıları üzerine Güney Avrupa ve Balkanlar'da hükümetler daha yüksek sıcaklıklara karşı yeni tedbirler almaya başladı.
Yunan mitolojisinde Yeraltı’nın Kayıkçısı olarak geçen Charon ölenlerin ruhlarını taşımakla görevlidir
Bilim insanları Avrupa'daki sıcak hava dalgalarının sıklık ve yoğunluk olarak diğer kıtalardan daha hızlı arttığına dikkat çekti. Kısa süre önce etkisini gösteren ve devam etmesi beklenen El Nino hava dalgası nedeniyle de Avrupa'nın geçen yıldan bile daha zor bir yaz geçireceği tahmin ediliyor.
Sıcaklıklar ne kadar yükselecek?
İtalya'nın Floransa ve Roma şehirlerinden termometrelerin 40'ı, Sardunya ve Sicilya adaları gibi güneydeki bölgelerinde ise 47 dereceyi bulması bekleniyor. İspanya'da meteoroloji yetkilileri önümüzdeki hafta İber Yarımadası, Mallorca ve Balear Adaları'nda sıcaklıkların 40-43 dereceyi bulacağını bazı bölgelerde ise bunun da üzerine çıkacağını duyurdu. Termometrelerin 42 dereceyi göstermesi beklenen Yunanistan'da hafta boyunca alarm durumu ilan edildi. Portekiz'in güneyinde 36 sahil bölgelerinde ise 40 derece olması bekleniyor.
37 derece alarmı verilen Hırvatistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle başlayan orman yangınları yüzünden Grebastica sakinleri tahliye edildi. Sırbistan'da 37, Polonya'da 35 dereceye ulaşması beklenen sıcaklıkların orman yangınlarına neden olabileceği uyarısı yapıldı.
Alınan tedbirleri yeterli mi?
2003'te yaşanan ölümcül sıcak hava dalgasının (500 yıllık rekor kırıldı) ardından Avrupa'daki hükümetler aşırı sıcaklar için uyarı sistemleri ve kamusal soğutma alanları gibi girişimlerde bulunmuştu. Bazı bölgelerdeki yerel belediyeler, kaldırımlara yansıtıcı boya eklemek veya zemini soğutmak için su kullanmak gibi farklı yöntemler denedi. O günden bugüne alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu söyleyen uzmanlar ise hükümetleri; yeşil alanların arttırılması, kamusal alanların ve ulaşım ağının rezive edilmesi gibi daha uzun vadeli çözümler bulmaya çağırıyor. Avrupa'da, iklim kriziyle tetiklenen rekor seviyelerdeki sıcaklıkların yaşandığı 2022 yaz aylarında sıcak hava kaynaklı 61 binden fazla ölüm yaşanması ise tedbirlerin yetersiz olduğunu gösteriyor.
Kapalı yerde kalın bol su için
Avrupa'da bu yaz yaşanan sıcak hava dalgasının benzer ölümcül sonuçları olabileceğinden endişe eden yetkililer, vatandaşlarına ve turistlere mümkün olduğunca kapalı yerlerde kalmalarını ve bol su içmelerini tavsiye ediyor. Yol bakım çalışması sırasında sıcaktan fenalaşan bir işçinin hayatını kaybettiği İtalya'da acil durum ilan edildi, sokaklara soğutma çadırları konuldu. Yunanistan'da hükümet, kamuya açık soğutma alanlarının açılması, özel şirketlerdeki personelin uzaktan çalışmasına izin verilmesi ve risk grubundaki işçilerin çalışma saatlerini değiştiren önlemleri hayata geçirdi. Atina'da Akropolis gibi turistik mekanlar geçici olarak kapatıldı hatta dışarıda olan turistlere su dağıtıldı.
©️ 2023 The New York Times Company