26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.05.2022 12:37 | Son Güncelleme: 08.05.2022 15:15

CIA direktörü: Putin kaybetmeyi göze alamayacağını düşünüyor

CIA direktörü William Burns Rus işgalinin ikinci aşamasının ilki kadar tehlikeli olduğunu düşünüyor. Burns’e göre Vladimir Putin aldığı riskleri ikiye katlayacak
CIA direktörü: Putin kaybetmeyi göze alamayacağını düşünüyor

Julian E. Barnes / The New York Times

CIA direktörü William Burns, savaşın şu anki aşamasının ilki kadar tehlikeli olabileceğini söyledi. Moskova, işgalin başında büyük kuzey şehirlerini ele geçirmeyi ve hükümeti düşürmeyi denemişti. Şimdi ise çatışmalar doğu cephesinde yoğunlaşıyor.

Putin aldığı riskleri artıracak

Burns, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kaybetmeyi göze alamayacağını düşündüğünü, dolayısıyla bu aşamada risklerin de aynı derecede yüksek olduğunu söyledi.

ABD'nin eski Rusya büyükelçisi olan Burns, onlarca yıl Putin'i inceledi. Son zamanlarda Rus liderin Ukrayna üzerinde kontrol sağlamak için hangi riskleri göze alacağından bahsetti. The Financial Times'ın sponsorluğunda Washington'da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Burns, “Şu anda aldığı riskleri ikiye katlayarak ilerleme kaydedeceğini düşünüyor” dedi.

Burns, Putin'in şimdiye kadar savaştaki en büyük hatasının Ukraynalıların savaşma isteklerini ve kendilerini savunma yeteneklerini hafife almak olduğunu öne sürerek, Ukrayna'nın Rus işgaline karşı gösterdiği direnişi defalarca övdü.

ABD istihbaratı önemli rol oynadı

Burns, Ukraynalılara sağlanan ABD istihbaratını ayrıntılı olarak paylaşmadı. Ancak üst düzey ABD'li yetkililer, ABD istihbaratının Ukrayna kuvvetlerinin yüksek rütbeli düşman subaylarını hedef almasına ve Rusya'nın Karadeniz'deki amiral gemisini batırmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Burns, Ukraynalıların ABD istihbaratını kendi bilgi ve anlayışlarıyla desteklediklerini söyledi.
CIA direktörü, “Ukraynalıların sahip olduğu önemli istihbarat yeteneklerini hafife almak büyük bir hata. Burası onların ülkesi. Bizden çok daha fazla bilgiye sahipler” diye konuştu.

Çin yakından izliyor

Burns, Çin'in ülkenin güçlü direnişi ve uluslararası toplumun Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımları takip ederek, Ukrayna'daki olayları yakından izlediğini söyledi. Rus işgalinin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Tayvan'ın kontrolünü ele geçirme emellerini aşındırmadığını söyledi. Ancak Şi ve diğer Çinli liderlerlerin Ukrayna’dan dersler çıkarmak için özen gösterdiklerini belirtti.

Burns, CIA'in Çin'in Ukrayna'daki savaşa tepkisine ve Pekin'in Moskova ile ilişkilerine odaklanmak için çok zaman harcadığını söyledi. İki ülkenin arasını açmanın kolay olmayacağını öne sürdü. Burns, "Şi Jinping'in Putin'in Rusya'sıyla ortaklığına olan bağlılığını hafife almam" dedi.

© 2022 The New York Times Company