05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2023 14:01 | Son Güncelleme: 02.04.2023 18:32

Donald Trump'ın savunma stratejisi: Saldır ve geciktir

ABD'de hakkında ceza davası açılan ilk eski başkan olan Donald Trump, 4 Nisan'da mahkemeye çıkacak. İddianamenin içeriği henüz açıklanmasa da Trump şimdiye kadar suçlamalara hep aynı şekilde karşılık verdi. New York Times, eski başkanın stratejisini yazdı
Göstericiler, büyük jürinin Manhattan'da Trump hakkında iddianame hazırlama kararı almasından bir gün sonra Trump Tower'ın önünde iddianame lehine pankartlar taşıdı (Fotoğraf: Todd Heisler/The New York Times)
Göstericiler, büyük jürinin Manhattan'da Trump hakkında iddianame hazırlama kararı almasından bir gün sonra Trump Tower'ın önünde iddianame lehine pankartlar taşıdı (Fotoğraf: Todd Heisler/The New York Times)

William K. Rashbaum, Maggie Haberman, Charlie Savage and Jonah E. Bromwich / The New York Times

Saldır ve geciktir.

Bu iki taktik, Donald Trump'ın yetişkinlik hayatının büyük bir bölümünde davalarda tercih ettiği stratejinin merkezinde yer aldı ve eski başkanın, iyi bilinen yasal oyun kitabına sadık kalması halinde, şu anda kendisine yöneltilen cezai suçlamalarla mücadele etme yaklaşımı muhtemelen bu olacaktır. Aslında, davanın hem savcısına hem de hakimine yönelik saldırıları çoktan başladı.

Sık sık avukatlarını kovuyor

Trump'a kırk yıl aşkın bir süredir defalarca dava açıldı. Son yıllarda federal ceza soruşturmaları, kongre soruşturmaları ve iki görevden alma ile karşı karşıya kaldı. Ne hukuk diploması ne de resmi bir hukuk eğitimi var ancak bu uzun geçmişi boyunca hukuk çevrelerinde işe aldığı ve sonra sık sık kovduğu  avukatlardan daha çok bilgiye sahip olduğunu düşünmesi ve çoğu zaman ödeme yapmakta yavaş davranmasıyla ünlendi. 

Eski başkan şu anda 2016başkanlıkkampanyasının son günlerinde bir yetişkin film oyuncusuna yapılan suspayı ödemesinden kaynaklanan bir iddianameyle karşı karşıya. Hiçbir suç işlemediğini ısrarla savunan ve herhangi bir savunma anlaşmasını neredeyse kesinlikle reddedecek olan Trump, New York Manhattan'daki Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde mücadele edecek. Buradaki mücadele, geçen yıl Trump'ın aile emlak şirketinin vergi dolandırıcılığı davasına başkanlık eden ve 17 ağır suçtan mahkumiyetle sonuçlanan davaya bakan aynı hakim önünde yürütülecek.

İddianame duruşmaya kadar gizli kalacak

Trump'ın savunma stratejisinin ayrıntıları henüz net değil çünkü hakkındaki iddianamede yer alan suçlamalar Salı günkü duruşmaya kadar gizli kalacak. Ancak iki şey kesin görünüyor: Savcılığın baş tanığı olması beklenen Trump'ın bir zamanlar iş bitiricisi ve avukatı Michael Cohen'in güvenilirliğine agresif bir şekilde saldıracak ve iddianamenin daha önce hiçbir yargıç tarafından değerlendirilmemiş bir hukuki teoriye dayanması halinde, buna şiddetle karşı çıkacak. 

2018'de Trump ile yollarını ayıran ve kendisini suçlayan büyük jüri önünde ifade veren Cohen'in duruşma jürisine, eski başkanın kendisini Stormy Daniels'a ödeme yapması için yönlendirdiğini ve Trump'ın kendisine geri ödeme yaptığını ve tüm sus payı ilişkisinin örtbas edilmesine yardımcı olduğunu söylemesi bekleniyor. Cohen sus payı ödemesi nedeniyle federal kovuşturma geçirdi ve 2018 yılında kampanya finansmanı ihlalleri ve diğer suçları kabul etmişti.

© 2023 The New York Times Company