04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2023 09:15 | Son Güncelleme: 12.06.2023 09:18

Egzersize üşeniyorsanız beyninizi kandırın

Yeni haftaya kilo verme hedefiyle başlayanlara New York Times'tan öneri: Düzenli egzersiz yapmanın sırrı vücutla değil zihinle ilgili. Üşengeçliği yenmenin birden çok yolu var ve biri mutlaka size göre…
Egzersize üşeniyorsanız beyninizi kandırın

Connie Chang / The New York Times

Hepimiz egzersizin faydalarını biliriz ama bu faydalar alarmı kurup, koşu ayakkabılarımızı giyip harekete geçirmeye yetmeyebilir. Birçok uzmana göre daha iyi ve düzenli egzersiz yapmanın sırrı vücutla değil zihinle ilgili. Netflix’te dizi izlemekle akşam koşuya çıkmak arasında seçim yapmak durumunda kalan hemen herkes bilir ki bazen beden hareket etmek ister ama ruhu da harekete geçirecek bir motivasyon gerekir. Yine de egzersiz yapmaya gönlü olmayan beynimizi spor salonuna gitmeye ya da bisiklete binmeye yöneltecek yollar var.

Sinir bilimci ve zihinsel performans koçu Daya Grant “İnsan beyni oyun oynamayı sever” diyor. Özellikle de tahmin etmesi zor ve belirli aralıklarla ödüller sunan oyunları. İşte bunu avantaja çevirebilirsiniz. Örneğin performans koçu Milo Bryant, grup derslerine iki çantayla gidiyor. Bir torbadan egzersiz türleri, ötekinde ise yapılacak tekrar sayıları var. Çantalardan rastgele birer kağıt seçiyorlar ve kurada ne çıkarsa onu yapıyorlar.

Illustrasyon: Timo Lenzen/The New York Times

 

“Zombies, Run!” yani “Zombiler geliyor, kaçın” adlı cep telefonu uygulaması fitness ile “The Last of Us” dizisinin bir karışımı gibi. Uygulama koşu rotanızı ve hızınızı takip ediyor. Ancak benzerlerinden farkı, koşarken kulaklığınıza belirli görevler fısıldaması. Aniden yaklaşan bir zombiden kaçmanızı ya da sanal bir sığınak inşa etmek için malzeme toplamanızı istiyor.

“Rouvy” adlı uygulama normal egzersiz bisikletinizle dünyanın dört bir yanındaki farklı şehirlerin sokaklarında sanal bir gezi yapmanızı sağlıyor. Hatta iniş ve yokuşlarla karşılaştığınızda bisikletinizin direncini değiştirebiliyor. Bu uygulamayla evinizden çıkmadan bir tanıdığınızla yarışabiliyorsunuz.

Egzersiz sırasını kendinize uyarlayın

Beynimiz “şahsa özel” gibi görünen şeyleri sever. Kısa süre önce yayınlanan bir araştırma kişiye özel antrenman planı alan sporcuların, genel bir antrenman planını izleyenlerden daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu. Bu algıyı sağlamak için kişisel antrenör kulanabilirsiniz ya da kaldırabileceğiniz ağırlık gibi kondisyon istatistiklerinizi tutan ve size özel kuvvet antrenmanı programı hazırlayan “Stronger by the Day” gibi bir uygulama kullanabilirsiniz.

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden egzersiz psikoloğu Panteleimon Ekkekakis’e göre deneyimlerimizi sonunda nasıl hissettiğimize göre hatırlama eğilimindeyiz. Bu nedenle, egzersiz sırasını değiştirmek, iyi bir ısınmadan sonra en zor kısmı önce yapıp yoğunluğu kademeli olarak azaltmak, böylelikle de seanstan mümkün olan en iyi hafızayla ayrılmak iyi bir seçenek. Egzersiz alışkanlığı oluşturmanın en etkili psikolojik hilelerinden biri kendinize bir hedef belirlemek. Üç ayda ulaşacağınız koşu mesafesi, bir yıl içinde bir tenis turnuvasına katılacak hale gelmek gibi… Performans koçu Bryant “Zorlu ama ulaşılabilir olduklarından emin olduğunuz, nispeten daha küçük hedefler belirleyin” diyor.

©️ 2023 The New York Times Company