20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 01.03.2022 11:54 | Son Güncelleme: 01.03.2022 12:30

Elon Musk’ın uydu internet terminalleri Ukrayna'ya geldi

Elon Musk’ın uydu internet terminalleri Ukrayna'ya geldi

Mike Ives / The New York Times

Ukrayna başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Elon Musk’ın çevrimiçi erişim sağlamak için dünya yörüngesindeki uydularla çalışmak üzere tasarlanan internet terminallerinin ülkeye geldiğini söyledi.

Musk'ın kurduğu şirketlerden biri olan SpaceX, son 3 yılda binlerce uyduyu alçak yörüngeye yerleştirdi.  Starlink adlı şirketin verdiği hizmet, teknik kısıtlamalar veya hükümet kısıtlamaları nedeniyle insanların geleneksel internet sağlayıcılarına kolayca erişemediği yerlerde faydalı oluyor.

Geçen hafta Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'da bir dizi internet kesintisi yaşandı. Cumartesi günü, aynı zamanda dijital dönüşüm bakanı olan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, Twitter'da Musk'a Starlink hizmeti için talepte bulundu.

Fedorov Musk’a “Sen Mars'ı kolonileştirmeye çalışırken, Rusya Ukrayna'yı işgal etmeye çalışıyor! Space X’in roketleri uzaydan başarılı bir şekilde inerken, Rus roketleri Ukraynalı sivil halka saldırıyor!” diye yazdı.

Aynı zamanda elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su olan dünyanın en zengin insanı Musk, birkaç saat sonra Starlink hizmetinin Ukrayna'da aktif olduğunu söyledi. 

Fedorov Pazartesi günü Twitter'da Starlink çanak antenleriyle dolu bir askeri kamyonu gösteren bir fotoğraf yayınlayarak “Starlink burada," diye yazdı ve Musk'a teşekkür etti. Musk da Fedorov’u "Hoş geldiniz" diye yanıtladı.



Salı sabahı erken saatlerde ülkeye kaç tane Starlink terminalinin geldiği, bunların nerede bulunacağı veya kimlerin kullanmasına izin verileceği belli değildi.

© 2022 The New York Times Company