19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.04.2023 04:37 | Son Güncelleme: 07.04.2023 04:37

En mutlu ülkedeler ama farkında değiller

The New York Times mutluluk endeksinin zirvesindeki Finlere sırlarını sordu. “Mutlu” sıfatını pek kabul etmiyorlar. Kaygı ve yalnızlıktan şikayetçi olanlar var. Neden mutlu olduklarını tam olarak bilmiyorlar
46 yaşındaki kemancı Tuomas Rounakari’nin en temel endişesi ilkim karşıtı politikalar. (Fotoğraf:  Jake Michaels/The New York Times)
46 yaşındaki kemancı Tuomas Rounakari’nin en temel endişesi ilkim karşıtı politikalar. (Fotoğraf:  Jake Michaels/The New York Times)

Penelope Colston / The New York Times

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı yıllık Dünya Mutluluk Raporu’nu yayınladı. Finlandiya üst üste altıncı kez zirvede. Ancak Finlere göre durum biraz karışık.

Batı kıyısındaki Kokkola kentinden 58 yaşındaki İngilizce öğretmeni Nina Hansen “Çok mutlu olduğumuzu sanmıyorum. Açıkçası bu sözcüğe biraz şüpheyle yaklaşıyorum” diyor.

Hansen The New York Times’ın ülkedeki mutluluk hakkında konuştuğu birçok Finlandiyalıdan biri. Aralarında Zimbabweli bir göçmen, bir folk metal grubu kemancısı, eski bir olimpik atlet ve emekli bir mandıracı da dahil 13-88 yaş aralığında farklı cinsiyetten, cinsel yönelimden, etnik kökenden ve meslekten insanlar var. Başkent Helsinki, güneybatı kıyısındaki Turku ve ülkenin çeşitli kesimlerindeki köylerden insanlarla da görüştük.

Halk genellikle Finlandiya’daki sosyal güvenlik ağını övüyor ve doğanın psikolojik yararlarını, spor ve müzik gibi kişisel zevkleri öne çıkarıyor. Ancak suçluluk duygusu, kaygı ve yalnızlıktan da bahsediyorlar. Finleri “mutlu” yerine “oldukça kasvetli”, “hafif karamsar” veya ‘gerekmedikçe gülümsemeyen kişiler’ olarak tanımlıyorlar.