29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.02.2023 13:12 | Son Güncelleme: 15.02.2023 16:09

Enkazın altında havasızlık, protein tozu ve mucizevi kurtuluşlar

Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından geçen 10 güne rağmen hala mucize kurtuluşlara tanıklık ediliyor. New York Times, enkazda protein tozu içerek hayatta kalmayı başaran Yeninar kardeşler gibi umutları artıran kurtarılma hikayelerini yazdı
Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde depremin 198'inci saatinde sağ olarak enkazdan çıkarılan iki kardeşten Baki Yeninar'ın protein tozu içerek yaşama tutunduğu ortaya çıktı
Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde depremin 198'inci saatinde sağ olarak enkazdan çıkarılan iki kardeşten Baki Yeninar'ın protein tozu içerek yaşama tutunduğu ortaya çıktı

Jason Horowitz ve Gülsin Harman / The New York Times

Kahramanmaraş'ta depremle yıkılan bir binanın enkazı altında kalan iki kardeş yaklaşık 200 saat boyunca vücut geliştirme takviyeleri alarak, kendi idrarlarını içerek hayatta kaldılar. 21 yaşındaki Abdulbaki Yeninar, İhlas Haber Ajansı’na, “Nefes almak kolaydı. Ama protein tozu içtik” dedi. 

Salı günü, kurtarma görevlileri Yeninar ve 17 yaşındaki kardeşi Muhammed Enes Yeninar'ı enkazdan çıkardı. Bu, kasabaları yerle bir eden ve on binlerce insanı öldüren 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından beklenilmeyen kurtarma çalışmalarından biri oldu. 

16 metrelik tünel kazıldı

Aynı şehirde ekipler, televizyonda canlı yayınlanan kurtarma çalışmasında bir kadına ulaşmak için tonlarca yıkılmış duvar, zemin ve boruların arasından 16 metre uzunluğunda tünel kazdı. Türkiye’nin en kasvetli dönemlerinden birinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzyılın felaketi olarak adlandırılabileceğini söylediği depremdeki mucizevi kurtulmalar umut veren gelişmeler oldu. Erdoğan, ülkesinde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler 5 bin 500’den fazla Suriyeli’nin öldüğünü söyledi. Geçen hafta bölgeyi harap hale getiren depremden bu yana her iki ülkede de milyonlarca insan evsiz kaldı. Birçok insan hasarlı binalara dönmekten korkuyor. Derme çatma alanlarda ve aşırı soğukta hayatta kalma mücadelesi veriyor. 

Yardım kuruluşları tipik olarak bir doğal afetten sonraki ilk 72 saat içinde hayatta kalanları bulmak için uğraşırlar, çünkü geçen zaman arttıkça yaşam belirtileri bulma umudu azalır. Türkiye'nin acil durum yönetim kurumu AFAD'a göre, geçen hafta 35 binden fazla Türk arama ve kurtarma ekibi enkazlarda binlerce uluslararası ekiple birlikte çalıştı.

Türkiye'nin güneydoğusundaki Adıyaman şehrinde, parlak kırmızı veya sarı baretler ve yelekler giyen kurtarma görevlileri, enkazdan kurtarmaya çalıştıkları genç bir adamın tozla kaplı derisi ve saçıyla keskin bir tezat oluşturuyordu. Devlet haber ajanslarının kimliğini tespit ettiği 18 yaşındaki Muhammed Cafer Çetin, enkazdan çıkarıldıktan sonra seruma bağladılar, oksijen maskesi taktılar ve parlak bir termal battaniyeye sardılar. Daha sonra onu ambulansa götürebilmek için bir sedyeye nazikçe taşıdılar. Devletin habere ajansı Anadolu Ajansı’na göre  45 yaşındaki Ramazan Yücel de aynı şehirde kurtarıldı.

Umutsuzluğa kapılmışlardı

Sonunda çıkarılan bitkin Yeninar kardeşler, enkazdan gözleri kapalı ve kolları sedyelere bağlı olarak çıktılar ve ekipler onları depremin merkez üssünün yakınındaki Kahramanmaraş'a götürdüler. Artık umutsuzluğa kapılmış olan işçiler birbirlerine sarılarak, hastaneye gitmek üzere yola çıkarılan kardeşlerin arkasından tezahürat yaptı. Kardeşler enkazda nasıl hayatta kaldıklarını gazetecilere anlattı. 

Kurtarma ekipleri iki gün önce yine canlı olan anneyi enkazdan çıkardıklarını ve bacağından yaralandığı için Kayseri'deki bir hastanede tedavi altına alındığını söylediler. Anadolu Ajansı, aynı kentte 35 yaşındaki Ayşegül Bayır’ın kurtarılma anını da canlı yayında izleyicilere sundu. İnsanlar ekranları başında, kurtarma ekiplerinin ona ulaşmak için harabelerin arasından 16 metrelik bir tünel kazmasını izledi.

Aynı yerle bir edilen beldede 32 yaşındaki Muharrem Polat ve eşi Hadiyet Polat, 203 saat sonra enkazdan çıktı. Devlet yayın kuruluşu TRT'nin haberine göre, Zonguldak'tan gönüllü bir maden ekibi Antakya'da 26 yaşındaki Emine Akgül'ü bulup güvenli bir yere götürdü. Hatay'ın Antakya ilçesinde depremden 204 saat sonra bir kadın daha kurtarıldı. Erdoğan, "Kazdıkları tüneller, vatandaşlarımızı çıkarmaları gerçekten olağanüstü işler" diyerek madencileri selamladı.

Hayatta kalanların alkışlar eşliğinde enkazlardan çıkarıldı görüntüleri, günlerdir yas tutan bir nüfusu cesaretlendiren kurtarma görevlilerini cesaretlendirirken, bu kurtuluşlar büyük olasılıkla bu tür haberlerin sonuncuları olacak.

© 2023 The New York Times Company