19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.03.2024 15:45 | Son Güncelleme: 23.03.2024 16:00

FBI'dan Alaska uçağındaki yolculara mektup: Suç mağduru olabilirsiniz

Bu yılın başında uçuş sırasında gövde paneli kopan Alaska Havayolları'na ait Boeing uçağıyla ilgili soruşturma sürüyor. FBI yolculara suç mağduru olabileceklerini söyleyen mektup gönderdi. NYT gönderilen mektupların Boeing'e yönelik soruşturmasının hızlandığına dair bir işaret olduğunu yazdı
FBI'dan Alaska uçağındaki yolculara mektup: Suç mağduru olabilirsiniz

Mark Walker / New York Times

Gövde panelinin patlaması sonucu acil iniş yapan Alaska Havayolları uçağındaki yolcular, FBI'dan kendilerini olası suç mağduru olarak tanımlayan mektuplar almaya başladı. Mektuplar, Adalet Bakanlığı'nın 737 Max 9 jetinin üreticisi Boeing hakkında açtığı cezai soruşturmanın hızlandığının bir işareti.

Olası suç mağduru

FBI'ın Seattle ofisinden gelen ve bir kopyası The New York Times tarafından ele geçirilen mektupta, "Seattle biriminde çalışan bir uzman olarak, sizi olası bir suç mağduru olarak tanımladığımız için sizinle irtibata geçiyorum" deniyor. Mektupta olayın FBI tarafından cezai soruşturma altında olduğu belirtiliyor ancak bu tür soruşturmaların uzun sürebileceği ve "Çeşitli nedenlerden dolayı şu anda size soruşturmanın gidişatı hakkında bilgi veremeyiz" deniliyor.

4 cıvatası eksikti

Ocak ayı başında 171 yolcu ve altı mürettebat taşıyan uçaktaki panel, uçak Oregon'daki havaalanından ayrıldıktan kısa bir süre sonra yaklaşık 5 bin metrede yüksekteyken patladı. Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu hazırladığı ön raporda, kapı tapası olarak bilinen ve uçağa daha fazla koltuk yerleştirildiğinde acil çıkış kapasının kaplayacağı alanı doldurmak için kullanılan panelin, yerine sabitlenmesini sağlayan dört cıvatasının eksik olduğunu belirtti.

FBI'ın Seattle ofisi sözcüsü Steve Bernd, cezai soruşturma hakkında yorum yapmayı reddetti. Boeing de yorum yapmaktan kaçındı. Şirket daha önce soruşturma ile işbirliği yaptığını söylemişti. Yolculardan bazılarının avukatı Mark Lindquist, müvekkillerinin soruşturmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek "Cevaplar, hesap verebilirlik ve daha güvenli Boeing uçakları istiyoruz. Adalet Bakanlığı bu hedeflere büyük bir darbe vuruyor" dedi.

Önceki soruşturmada tazminat ödemişti

Wall Street Journal daha önce müfettişlerin bazı yolcular ve mürettebatla temasa geçtiğini bildirmişti. Soruşturma, Boeing'in üretim sürecinde sorunlar tespit eden yakın tarihli bir Federal Havacılık İdaresi denetimini de içeren sorunlar arasında yer alıyor. Adalet Bakanlığı da 2021 yılında Max 8 uçaklarının karıştığı ölümcül kazalar nedeniyle şirket aleyhine yapılan bir suç duyurusunu inceliyor. Bu davada bakanlık, Boeing'in çoğu müşterilere tazminat şeklinde olmak üzere 2,5 milyar dolardan fazla ödeme yapması karşılığında suçlamadan vazgeçmeyi kabul etmişti.

Çalışanların kayıtlarına ulaşılamıyor

Federal yetkililer patlayan kapı tapası üzerinde çalışmış olan işçilerin isimlerini almak için hala çalıştıklarını söyledi. Boeing, Senato Ticaret, Bilim ve Ulaştırma Komitesi üyelerine ve Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu'na bu bilgileri içeren bir kayıt bulamadığını söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company