04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2024 11:05 | Son Güncelleme: 14.03.2024 11:11

NYT Alaska Havayolları'nın kararını yazdı: Kaza öncesi mühendislerin uyardığı ortaya çıktı

Ocakta gerçekleşen Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 Max 9 uçağının kazasına ilişkin soru işaretleri artıyor. New York Times'ın haberine göre havayollarının mühendislerinin uçağın 5 Ocak'ta bakıma alınmasını talep ettiği ortaya çıktı. Ancak şirket, kısıtlama getirmekle yetindi
NYT Alaska Havayolları'nın kararını yazdı: Kaza öncesi mühendislerin uyardığı ortaya çıktı

Mark Walker ve James Glanz / The New York Times

Röportajlar ve belgelere göre, Alaska Havayolları'na ait bir uçağın 5 Ocak'ta kapı tapasının patlamasından bir gün önce, havayolu şirketinin mühendisleri ve teknisyenleri bir soruna dair kanıtların artmasından o kadar endişeliydiler ki, uçağın ertesi akşam hizmet dışı bırakılmasını ve bakıma alınmasını istediler. Ancak şirket, Boeing 737 Max 9 tipi uçağı 5 Ocak'ta bazı kısıtlamalarla hizmette tutmayı tercih etti ve havayolunun bakım tesislerinden birinin bulunduğu Portland, Oregon'da o gece sona ermesi planlanan üç uçuşu tamamlayana kadar yolcu taşıdı.

Havayolu şirketi uçmasına karar verdi

Uçak planlanan bu uçuş dizisini tamamlayıp bakım kontrolüne giremeden, Portland'dan Kaliforniya'daki Ontario Uluslararası Havaalanı'na yapılan günün ikinci uçuşuna başladıktan birkaç dakika sonra, 16 bin fitte kapı tapası patladı. Uçağın bakım kontrolünün planlanması daha önce raporlarda belirtilmedi. Bu durum havayolu şirketinin uçağı yolcusuz olarak Portland'a uçurmak yerine hizmette tutmayı tercih ettiğini gösteriyor.

"Aciliyet standartlarını karşılamıyordu"

Alaska Havayolları olayların bu şekilde olduğunu doğruladı. Ancak havayolu, uçakta bulunan uyarıların, uçağın derhal hizmet dışı bırakılması için standartlarını karşılamadığını söyledi. Alaska Havayolları'nın bakım ve mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Donald Wright, uçağın basınçlandırma sistemindeki sorunları gösteren bir ışık olan uyarı sinyallerinin, havayolu şirketinin daha sert önlemler almak için tetikleyici olarak gördüğü üç kez yerine, önceki 10 gün içinde iki kez yandığını aktardı.

Alaska Havayolları defalarca, uyarı ışıklarının yaklaşmakta olan patlamayla ilgili olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını iddia etti. Havayolu şirketinin mühendisleri, uyarı ışıklarının kaç kez söndüğünden ziyade öngörücü bir araç kullanmalarına dayanarak uyarı ışıklarının neden tetiklendiğini belirlemek için uçağın 5 Ocak'ta sıkı bir bakım kontrolünden geçmesini istedi.

Uzun mesafeli uçuşları kısıtlandı

Havayolu, uçağı hizmette tutarken, mühendislerin tavsiyesini takiben uçağa kısıtlamalar getirdi. Uçağın su üzerinde veya uzak kıta bölgelerinde uzun mesafeli rotalarda uçması kısıtlandı. Yanıp sönen ışıklara ek olarak, müfettişler kapı tapasının kademeli olarak yukarı doğru kaydığını söyledi. Havayolu şirketi, patlamadan önceki günlerde yaptığı görsel incelemede kapı tapasında herhangi bir hareket tespit etmediğini belirtti.

©️ 2024 The New York Times Company