25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2022 11:12 | Son Güncelleme: 09.05.2022 11:49

Filipinler’in yakın tarihinin en önemli seçimi

Filipinler genel ve yerel seçimler için sandık başında... Eski diktatörün oğlu ve adaşı Ferdinand Marcos Jr ile tabandan bir hareket başlatan ve gençlerin desteğini alan mevcut başkan yardımcısı Leni Robredo'nun arasında geçmesi beklenen seçim, ülke demokrasisinin kaderini belirleyecek
Filipinler’in yakın tarihinin en önemli seçimi

Sui Lee Wee / New York Times

Filipinliler ülkenin kırılgan demokrasisinin yönünü şekillendirecek, ABD ve Çin ile ittifakları etkileyecek çekişmeli bir seçim için bugün sandık başına gitti. Oy pusulasında 10 başkan adayı olmasına rağmen yarışın eski diktatörün oğlu ve adaşı Ferdinand Marcos Jr. ile ülkenin başkan yardımcısı Leni Robredo arasında olacağı tahmin ediliyor. Ancak oylama, adaylardan ziyade bir değerler yarışması.

Demokrasi için hayati

Eleştirmenler, Marocs’un altı yıllık Başkan Rodrigo Duterte'nin ardından kazanmasının, Güneydoğu Asya'nın en kalabalık ülkelerinden biri olan Filipinler'de demokrasinin geleceğini tehdit edebileceğini söylüyor. Anayasa'ya göre Duterte altı yıllık görev süresiyle sınırlı. Duterte döneminde geri alınan özgürlükleri geri getirme sözü veren Robredo, son haftalarda tabandan bir siyasi harekete ilham vermesine ve yüz binlerce genci mitinglerine çekmesine rağmen anketlerde Marcos'un oldukça gerisinde.

Dünya güçleri seçimi yakından izliyor

Seçim hem Pekin hem de Washington tarafından yakından izlenecek. Bir sonraki devlet başkanı, Joe Biden hükümetinin önceliklerinden biri olan Çin'in Hint-Pasifik'teki saldırganlığına karşı koyma çabalarında rol oynayacak gibi görünüyor. Filipinler, hayati bir deniz nakliye rotası olan ve Pekin ile Güneydoğu Asya'daki ülkeler arasında çeşitli toprak anlaşmazlıklarının yaşandığı Güney Çin Denizi'ni çevreleyen tek antlaşmalı ABD müttefiki.

Ana başlık iklim değişikliği ve ekonomi

110 milyonluk takımada ülkesinde seçimin ana konu başlıkları iklim değişikliği ve ekonomi. Oylar bölgelere göre hesaplanıyor ve sonuçların önümüzdeki birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor. Kazanan günler içinde açıklanabilir.

 © 2022 The New York Times Company