20 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.09.2023 15:42 | Son Güncelleme: 26.09.2023 16:19

Ford 3,5 milyar dolarlık batarya fabrikası projesini neden askıya aldı?

Bir yandan grevdeki Birleşik Otomobil İşçileri ile gergin sözleşme görüşmeleri yapan diğer yandan Çinli ortağı nedeniyle eleştirilen Ford, çareyi 3,5 milyar dolarlık batarya fabrikası inşaatını askıya almakta buldu. Sendika kararın üstü kapalı bir işten çıkarma tehdidi olduğunu savundu
2024 model Ford F-150 Lightning elektrikli araç (Brittany Greeson via The New York Times)
2024 model Ford F-150 Lightning elektrikli araç (Brittany Greeson via The New York Times)

Jack Ewing / The New York Times

Ford Motor pazartesi günü Michigan'daki akü fabrikası çalışmalarını rekabetçi bir şekilde işletebilme kabiliyetine ilişkin endişeleri gerekçe göstererek durdurduğunu açıkladı. Kararın grevdeki Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) ile daha geniş kapsamlı sözleşme görüşmeleri nedeniyle mi alındığı yoksa başka gerekçesi mi olduğu şimdilik belirsiz. Ancak otomotiv devi söz konusu fabrikada dünyanın en büyük akü üreticisi olan Çinli CATL şirketinin lisanslı teknolojisini kullanmayı planladığı için bir süredir Cumhuriyetçi milletvekillerinin hedefinde.

Yatırım iptali sinyali verilmişti

Ford, UAW tarafından talep edilen ücret ve sosyal haklardaki artışların elektrikli araç üretimini artırma çabalarını baltalayacağı konusunda endişeleri olduğunu daha önce duyurmuştu. CEO Jim Farley bu ay verdiği bir röportajda, sendikaların istedikleri her şeyi almaları halinde elektrikli araç yatırımlarını iptal etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Biden'ın ziyareti öncesi duyuruldu

Ford sözcüsü T.R. Reid Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Tesisi rekabetçi bir şekilde işletebileceğimizden emin olana kadar Marshall projesindeki çalışmaları durduruyor ve inşaat harcamalarını sınırlandırıyoruz" dedi. Reid, Başkan Joe Biden'ın UAW ile grev hattına katılmak üzere Michigan'ı ziyaret etmesinden bir gün önce açıkladığı kararın nedenine ilişkin ayrıntı vermeyi reddetti.

"Utanç verici üstü kapalı bir tehdit"

UAW Başkanı Shawn Fain karar için "Ford'un işten çıkarmalara yönelik utanç verici ve üstü kapalı bir tehdidi" olarak nitelendirdi. Fain "Biz sadece elektrikli araçlara adil bir geçiş istiyoruz ve Ford bunun yerine dibe doğru yarışını ikiye katlıyor" diye konuştu.

"Ford diğerlerinden daha fazlasını yaptı"

Wayne, Michigan'daki Ford fabrikasında çalışan işçiler bir haftadan uzun bir süredir grevde. Ancak Detroitli üç otomobil üreticisiyle ayrı ayrı görüşmeler yürüten sendika, Ford'un sendikanın taleplerini karşılamak için General Motors ya da Jeep ve Ram araçlarının üreticisi Stellantis'ten daha fazlasını yaptığını belirtti. Bu talepler arasında ücretlerde %40 artış, daha kısa bir çalışma haftası, enflasyona karşı koruma ve diğer yan haklar yer alıyor.

Çin teknolojisi ile ABD'de üretim planı

Marshall fabrikasında ana bileşenleri lityum, demir ve fosfat olan pil üretimi yapılması planlanıyor. Bu teknoloji, çevre ve insan hakları kaygılarına yol açan lityum, nikel ve kobalttan yapılan pillere bir alternatif oluşturuyor. Lityum-demir-fosfat piller ya da LFP, nikel ve kobalttan yapılan pillerden daha ağır ancak çok daha ucuz. LFP bataryaları şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde seri olarak üretilemiyor. Tesla da dahil olmak üzere otomobil üreticileri, Çin'den ithal edilen LFP bataryalı otomobiller satıyor. Ford, bataryaları Çin teknolojisi ile ABD'de üretmenin ithal etmekten daha iyi olduğunu savunuyor.

Ford, fabrikayı inşa etmek için 3,5 milyar dolar yatırım yapacağını ve 2026'da üretime başladığında 2.500 kişiyi istihdam edeceğini söylemişti.

Biden yönetimi, ABD şirketlerinin bazı Çinli firmalarla çalışmasını engelleyebilecek kurallar formüle ediyor. Ford'un fabrikadaki çalışmaları durdurma kararında düzenleyici ortama ilişkin belirsizlik muhtemelen bir faktördür, ancak şirket sendika üzerinde baskı kurmaya da çalışıyor olabilir.

 © 2023 The New York Times Company