20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 20.09.2022 15:44 | Son Güncelleme: 20.09.2022 15:50

Ford üçüncü çeyrekte maliyetlerinin 1 milyar dolar artacağını açıkladı

Ford, tedarik zinciri sorunları nedeniyle üçüncü çeyrekte maliyetler için 1 milyar dolar daha harcayacağını söyledi
Ford üçüncü çeyrekte maliyetlerinin 1 milyar dolar artacağını açıkladı

Neal E. Boudette / The New York Times

Ford Motor pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyon ve bazı maddelerin kıtlığı nedeniyle yılın üçüncü çeyreğinde parça maliyetlerinin beklenenden 1 milyar dolar daha yüksek olacağını söyledi. Şirket ve diğer otomobil üreticileri, yaklaşık iki yıldır çip sıkıntısı nedeniyle yavaşladı.

Tedarik zinciri kaosu

Sektör yöneticileri, bu yılın ikinci yarısında daralmanın hafiflemesini bekliyordu ancak Ford'un yaptığı uyarı, tedarik zinciri kaosunun otomobil şirketlerine zarar vermeye devam ettiğini ve 2023'e sorunlu bir şekilde gireceğini gösterdi. 

53 bin araç tamamlanamadı

Ford, üçüncü çeyreği, belirli bileşenleri eksik olduğu için bayilere gönderilemeyen, çoğunluğu tamamlanmış 40 bin ila 45 bin araçla bitirmeyi beklediğini söyledi. Tamamlanamayan araç sayısı şirketin beklediğinden daha yüksek. Ford, geçtiğimiz Temmuz ayında yaklaşık 53 bin aracın tamamlanamadığını belirtti. Otomobil üreticisi, tamamlanmamış modellerin büyük bir bölümünün Ford'un kârında önemli bir pay oluşturan yüksek marjlı kamyonlar ve spor amaçlı araçlar olduğunu da belirtti. 

Şirket, üçüncü çeyrek için gelir ve vergi öncesi düzeltilmiş kazançları 1,4 milyar ila 1,7 milyar dolar arasında bildirmeyi beklediğini söyledi ancak Ford, 11.5 milyar ila 12.5 milyar dolarlık önceki tam yıl kazanç tahminine bağlı kalıyor. 

Temmuz ve Eylül dönemindeki yüksek maliyetler göz önüne alındığında, Ford’un tahmin ettiği hedefe ulaşması için yılın son üç ayında güçlü bir performansa ihtiyacı olacak. Şirket, üçüncü çeyrek sonuçlarını 26 Ekim'de açıklayacak. Ford'un açıklamasının ardından, şirketin hisse senedi fiyatı Pazartesi günü olan genişletilmiş işlem seansında yaklaşık yüzde 4 düştü.

© 2022 The New York Times Company