08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.09.2023 08:00 | Son Güncelleme: 30.09.2023 08:24

Gershkovich için çaresiz bekleyiş devam ediyor

Amerikan The New York Times gazetesi, 6 aydır Rus hapishanesinde tutulan The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'i yazdı. Casuslukla suçlanan Gershkovich'in ailesi çaresizce yetkililerden haber bekliyor
Gershkovich için çaresiz bekleyiş devam ediyor

Anushka Patil / The New York Times

Evan Gershkovich'in Rus güvenlik güçleri tarafından tutuklanıp casuslukla suçlanmasından ve Moskova'nın sertliğiyle nam salmış hapishanesine gönderilmesinden altı ay sonra ailesinin belirsiz bekleyişi sürüyor... Gershkovich'in anne babası ve kız kardeşi, memleketleri Philadelphia'da Gershkovich'in işvereni The Wall Street Journal'dan gelecek haberleri bekliyorlar. Gazetenin avukatları Moskova'daki bir mahkemede Gershkovich'in davasıyla uğraşırken, aile serbest bırakılması için müzakereler yürüten bir grup üst düzey Beyaz Saray yetkilisinden haber bekliyor. Cezaevinden el yazısıyla yazdığı mektupların teslim edilmesini, oğullarının ve kardeşlerinin eve dönmesini istiyorlar

Yekaterinburg kentinde bir haber gezisindeyken 29 Mart'ta Rusya tarafından gözaltına alınan Amerikan vatandaşı Gershkovich'in hapsedilmesi, Washington ile Moskova arasındaki ilişkilerin neredeyse çökmek üzere olduğunun altını çizdi. Gershkovich, kendisinin, ABD hükümetinin ve Journal'ın şiddetle reddettiği casusluk suçlamaları nedeniyle 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Amerika Birleşik Devletleri onun haksız yere gözaltında tutulduğunu söylüyor.

Aile çaresizce bekliyor

Rus yetkililer, geçen yılın sonlarında Amerikalı basketbol yıldızı Brittney Griner'in serbest bırakılmasını sağlayan takas gibi bir mahkum takasının, Gershkovich'in davasında bir karara varılana kadar düşünülmeyeceğini söyledi. Bu arada bir mahkeme Gershkovich'in tutukluluk süresini iki kez uzattı ve bu süre en az 30 Kasım'a kadar devam edecek.

Gazetecinin babası Mikhail Gershkovich, eşi Ella Milman ve kızı Danielle Gershkovich ile birlikte bu hafta verdiği bir röportajda "Gelecek konusunda tamamen karanlıktayız. Çaresizlik hissi oldukça korkunç’’ dedi. Ancak ailesi, Evan Gershkovich'in mektuplarının moralini yüksek tuttuğunu gösterdiğini, bu nedenle kendilerinin de aynı şeyi yapmaya çalıştıklarını söyledi. Gershkovich yazışmalarını izleyen cezaevi yetkililerinin istediği gibi onlara Rusça yazıyor, şakalar yapıyor ve okuduğu edebiyat eserleriyle ilgili gözlemlerini paylaşıyor.

"İster inanın ister inanmayın, çok eğlenceli" diyor Milman. Oğlunun mizah anlayışının artık ona daha komik geldiğini söylüyor. Milman nedenini ise şöyle açıklıyor: Rus dilini 1979'da Sovyetler Birliği'nden ayrı ayrı kaçan ve çocuklarını Rus miraslarına derin bir takdir duyan Amerikalılar olarak yetiştiren ebeveynlerinden bile daha keskin bir şekilde kavradığı için. Aile üyeleri titizlikle tek bir hedefe odaklanmış durumda: Gershkovich'in eve getirilmesi için baskıyı sürdürmek.

Bu ay BM’yi ziyaret ettiler

Bu yaz Journal'ın New York'taki haber merkezinde Gershkovich'in meslektaşlarıyla buluşmak üzere seyahat ettiler, Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde bir panelde konuştular ve ABC News'ten George Stephanopoulos ile bir televizyon röportajı yaptılar. Ardından, dünya liderlerine destek çağrısında bulunmak üzere bu ay Birleşmiş Milletler'i ziyaret ettiler.

Aile, kamuoyu önüne çıkmanın arasında Philadelphia'daki evlerinde günlük yaşamlarını sürdürüyor. Genelde özel hayatına önem veren bir kişi olan Milman işine geri döndü ve özel hayatı hakkında konuşmak istemediğini söyledi.

Küçük kardeşini en son Ekim 2022'deki düğününde gören Danielle Gershkovich, kardeşi Moskova'nın tecrit koşullarıyla ünlü Lefortovo Cezaevi’nde tutulurken, bir konsere katılmak gibi herhangi bir etkinliğe katılma konusunda suçluluk duygusuyla mücadele ediyor. Ancak Gershkovich, kardeşinin günlük yaşam hakkında bilgi almak istediğini, bu nedenle ailenin aktif ve umutlu olmaya devam ettiğini söyledi.

Milman nisan ayında Journal'a verdiği bir röportajda iyimserliğin "özümsediğimiz Amerikan niteliklerinden biri olduğunu söyledi. Aylar geçse de bunu sürdürme konusunda gayretli olduğunu, çünkü oğlunun bunu dokunaklı bulduğunu söyledi.

© 2023 The New York Times Company