29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.02.2024 22:42 | Son Güncelleme: 08.02.2024 23:12

Google, Bard'ı ortadan kaldırdı ve Gemini dönemi başladı

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Google, yapay zeka çalışmalarının son meyvesini kullanıma sundu. Dijital asistanlarla sohbet robotlarını bir araya getiren Gemini, hem sesli hem yazılı sorulara yanıt verebilirken fotoğrafları da analiz edebiliyor ve e-posta yazabiliyor
Google, Bard'ı ortadan kaldırdı ve Gemini dönemi başladı

Cade Metz / The New York Times

İlk olarak Siri, Alexa ve Google Assistant gibi konuşan dijital asistanlar ortaya çıktı. Sonra ChatGPT ve Google Bard gibi çevrimiçi sohbet robotları geldi. Şimdi bu ikisi birleşiyor.

Perşembe günü Google, konuşan bir dijital asistan ve sohbet robotu gibi davranan bir akıllı telefon uygulaması olan Gemini'yi tanıttı. Sesli ve yazılı taleplere yanıt veren Gemini, soruları yanıtlayabiliyor, şiir yazabiliyor, görseller oluşturabiliyor, e-posta taslakları hazırlayabiliyor, kişisel fotoğrafları analiz edebiliyor ve zamanlayıcı ayarlamak ya da telefon görüşmesi yapmak gibi diğer işlemleri gerçekleştirebiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere 150'den fazla ülke ve bölgede İngilizce konuşanlar tarafından hemen kullanılabilen Gemini, Bard ve Google Assistant'ın yerini alıyor. Şirketin geçen yılın başından bu yana geliştirmekte olduğu yapay zeka teknolojisi ile destekleniyor.

Google, yeni uygulamanın kişisel bir öğretmen olarak hizmet vermek, bilgisayar programcılarına kodlama görevlerinde yardımcı olmak ve hatta iş avcılarını mülakatlara hazırlamak da dahil olmak üzere bir dizi görevi yerine getirmek üzere tasarlandığını söyledi.

Google, yeni Gemini uygulamasının kişisel öğretmenlikten iş arayanları mülakatlara hazırlamaya kadar çeşitli görevler için tasarlandığını söylüyor. (The New York Times via Google)

 

Google'ın Google Asistan biriminden sorumlu başkan yardımcısı Sissie Hsiao, gazetecilere verdiği brifingde "Çeşitli senaryolarda fazlasıyla iş görebilir" dedi.

ChatGPT 2022'nin sonunda OpenAI'den geldiğinde, soruları yanıtlama, dönem ödevleri yazma ve bilgisayar kodu oluşturma şekliyle kullananları şaşırttığında, Google kendini yarışın gerisinde buldu ve çalışmalarına hız verdi. Diğer teknoloji devleri gibi şirket de benzer bir teknolojiyi geliştirmek için yıllarını harcasa da ChatGPT kadar gelişmiş bir ürünü piyasaya sürmemişti.

(New York Times, Aralık ayında OpenAI ve ortağı Microsoft'a, yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı).

Gemini'nin doğuşu

Google, Mart ayında kendi sohbet robotu Bard'ı orta halli eleştirilerle piyasaya sürdü. Takip eden haftalarda şirket, önde gelen iki yapay zeka laboratuvarı olan Google Brain ve DeepMind'ı birleştirdi ve birleşik laboratuvarın Gemini adında yeni bir yapay zeka teknolojisi geliştirdiğini duyurdu.

Gemini; araştırmacıların büyük dil modeli ya da LLM olarak adlandırdıkları, kitaplar, bilgisayar programları ve çevrimiçi konuşmalar da dahil olmak üzere büyük miktarda veriyi analiz ederek becerileri öğrenebilen matematiksel bir sistem. Bir LLM, tüm bu metinlerdeki kalıpları tanımlayarak kendi başına metin üretmeyi öğrenebilir. Bu da şiir yazabileceği, bilgisayar kodu üretebileceği ve hatta bir sohbeti sürdürebileceği anlamına geliyor.

Her dediği doğru değil

Ayrıca hatalara da eğilimli. Gerçekleri yanlış anlayabilir veya "halüsinasyon" görebilir, yani bir şeyler uydurabilir.

Gemini "multimodal" bir sistem, yani hem görüntülere hem de seslere yanıt verebiliyor. Grafikler, şekiller ve diğer görüntüleri içeren bir matematik problemini analiz ettikten sonra, soruyu bir lise öğrencisinin cevaplayacağı şekilde cevaplayabiliyor.

iPhone'lara gelecek haftalarda gelecek

Aralık ayında Google, Bard'ı yükseltmek için bu teknolojinin sınırlı bir versiyonunu kullandı. Şimdi ise şirket Bard adını kullanımdan kaldırdı ve Android telefonlarda ve web'de kullanılabilen Gemini uygulaması aracılığıyla teknolojinin daha güçlü bir versiyonunu yayınlıyor. Google, iPhone'lar için bir versiyonun "önümüzdeki haftalarda" geleceğini söyledi.

Ücretsiz denenebilir

Google, Gemini uygulamasının ücretsiz ancak sınırlı bir sürümünü de kullanıma sundu. Gemini Advanced olarak adlandırılan ve Google'ın Ultra dil modelinin bir versiyonuyla desteklenen daha güçlü bir sürüm, aylık 19,99 dolar abonelik karşılığında kullanılabiliyor. Google iki aylık ücretsiz bir deneme süresi sunuyor.

Google ayrıca, Ultra'nın OpenAI'nin en son teknolojisi olan GPT-4'ten bilgisayar kodu oluşturma ve haber makalelerini özetleme gibi birçok önemli alanda daha iyi performans gösterdiğini iddia eden kıyaslama testi sonuçlarını yayınladı.

Gemini uygulaması bir yandan görüntüler oluşturabiliyor, analiz edebiliyor ve bunlara yanıt verebiliyor. 

İşletmelere de dokunacak

Google ayrıca benzer teknolojiyi Google Workspace ve Google Cloud işletme hizmetleri aracılığıyla da sunacağını söyledi. Bu sayede müşteriler teknolojiyi Gmail ve Google Docs gibi uygulamalarla birlikte kullanabilecek.

Android telefonlarda kullanıcılar Gemini'yi indirirse yeni uygulama Google Asistan'ın yerini alacak. Google Asistan gibi, sesli komutlara yanıt verebileceği gibi metin komutlarına da yanıt veriyor.

Google Asistan devam edecek

Google ayrıca Google Asistan'ı sunmaya ve geliştirmeye devam edeceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl OpenAI, ChatGPT sohbet robotunun sesli komutlara yanıt verebilen benzer bir versiyonunu yayınladı. Sektördeki çoğu kişi ChatGPT gibi sohbet robotlarını yönlendiren yapay zeka teknolojisinin Apple'ın Siri'si ve Amazon'un Alexa'sı gibi dijital asistanlarla birleşeceğine ve onların yerini alacağına inanıyor.

© 2024 The New York Times Company