22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2022 04:30 | Son Güncelleme: 24.07.2022 13:21

Görünüşümle değil yaptıklarımla seksiyim

Sosyal medya seksiliğin tanımını değiştirdi. Sadece fiziksel görünüş değil, dünyada ne yaptığınız ve kendinizi nasıl gördüğünüz de önemli
Fotoğraf: Zeloot/The New York Times
Fotoğraf: Zeloot/The New York Times

Dayna Issawi / The New York Times

Brooklyn’de yaşayan 28 yaşındaki editör ve film yapımcısı Emily Sundberg spagetti yerken bir gerçeği fark etti: Seksi olduğunu.

Aslında ortada yeni bir şey yoktu. Hafta içi bir günde mutfakta yalnız başına akşam yemeği yiyordu, üzerinde spor kıyafetleri, gözünde gözlükleri vardı. Ama makarnayı çatalla çevirip ağzına doldururken, kendi videosunu çekmek istedi. Makarnayı çiğneyip boş bir ifadeyle kameraya baktı. Yedi saniyelik videoyu Instagram’da yayınladı. Dakikalar içinde yorum ve mesajlar yağmaya başladı. Biri “Evlen benimle” yazdı.

ABD’de mayıs ayından bu yana birçok kadın sosyal medya zaman çizelgelerini kep ve cüppeli fotoğraflarıyla, seksi göründüklerini ima eden yazılarla mezuniyetlerini kutluyorlar. Las Vegas’taki Nevada Üniversitesi’nden bir mezunun hesabında “Gerçek seksi kızlar STEM’de okur” yazıyor.

Bunlar seksi olmanın tanımını genişleten, çekicilik kavramlarının ötesine taşıyan insanlardan bazıları. Artık seksi olmak sadece fiziksel görünüşünüzü değil, dünyada ne yaptığınızı ve kendinizi nasıl gördüğünüzü de içeriyor.

Böyle düşünenlerin çoğu, kendinizi seksi diye tanımlamak için başkalarının onayının gerektiğine dair fikre de karşı çıkıyor. “Seksi olmak sadece bir öz beyandır, o kadar” diye düşünüyorlar. Seksilik artık sadece bir kişiye bakanların onu nasıl gördüğünü ile ilgili değil. Bu bir ruh hali, bir “vibe.”

“Erişilebilir cazibe”

Los Angeles’lı iç mimar David Ko da seksi olmanın artık banalleşen fenomenlerini sıralıyor: Bronzlaşma izleri, tatile çıkma, şekersiz atıştırmalıklar, buzlu kahve, mesajlara anında yanıt vermek...

TikTok kullanıcıları 2020’den beri rap şarkıcısı Megan Thee Stallion’ın feminist marşa dönüşen “Girls in the Hood” parçası eşliğinde kendilerini “seksi” olduğunu düşündükleri işleri yaparken gösteren videolar yayınlıyor. Bunlarda dizüstü bilgisayarının başında oturan, cumartesi gecesi ödev yapan, öğrenci evini temizleyen insanlar var.

Megan Thee Stallion’dan ilham alan influencer Mia Lind, TikTok’ta kadınlara üç alana kafa yorarak dört mil yürümelerini öneren videoların yaratıcısı: “Şükran duyduğunuz şeyler, hayattaki amaçlarınızın neler olduğu ve bunları nasıl başaracağınız.” Bunları anlattığı videosu 3 milyon kez izlendi,#hotgirlwalk hashtag’li videolar ise 280 milyon kez.

“Bedeni Kabul Etme Sanatı” kitabının yazarı psikoterapist Ashlee Bennett kelimenin yeni kullanımını “insanların kendi kendilerini güçlendirmesine yönelik bir hareket” olarak görüyor: “Bu bir isyan biçimi ve anlatıyı, özellikle de 90’ların ve 2000’lerin moda dergilerinin verdiği zarardan kurtarmanın bir yolu. Sosyal medyanın olumsuz yanları olsa da ‘seksi’ kavramını genişletmemize yardımcı olduğuna inanyorum.” 

© 2022 The New York Times Company