08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2024 00:00 | Son Güncelleme: 24.07.2024 00:05

Harris'in yarışa girmesi Trump'ı daha fazla agresifleştirebilir

Yıllarca Başkan Joe Biden ile karşılaşmayı planlayan Trump ve ekibi, şimdi Kamala Harris'e karşı kampanya yürütecek. Trump, bugüne kadar kadın rakiplerine ve eleştirmenlerine karşı acımasız ve çok sert bir dil kullanmayı tercih etti
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Maggie Haberman - Jonathan Swan / The New York Times

Donald Trump ve siyasi ekibi yaklaşık iki yıl boyunca, göze çarpan bir şekilde zayıf olan ve çoğu Amerikalının anketörlere dört yıllık bir dönemi daha kaldırabileceğinden şüphe duyduklarını söylediği yaşlı beyaz erkek başkanı yenmek için bir kampanya yürüttü.

Trump şimdi ise birdenbire bambaşka bir rakiple karşı karşıya kaldı: Siyah bir kadın, neredeyse 20 yaş daha genç, kendi güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyan ama son derece durağan bir yarışa yeni bir belirsizlik katan bir başkan yardımcısı.

Savcı suçluya karşı

Harris'in müttefikleri, Harris'in “savcı suçluya karşı” teması çerçevesinde bir kampanya yürüteceğini, savcı olarak deneyimlerini öne çıkaracağını ve Trump'ın birden fazla davada suçlandığını ve 34 suçtan hüküm giydiğini vurgulayacağını şimdiden belirttiler.

Savcıya karşı suçlu yaklaşımı, hem Trump'a hem de Başkan Joe Biden'a soğuk bakan kararsız seçmenlerin ilgisini çekebilir. Ayrıca eleştirilere sert tepki veren Trump'ı, New York'taki Letitia James ve Georgia'daki Fani Willis gibi “ırkçı” olarak nitelendirdiği ve kişisel olarak saldırdığı diğer Siyah kadın savcılara karşı kullandığı dili yeniden kullanmaya yol açabilir.

Harris, Pazartesi günü katıldığı bir programda, San Francisco bölge savcılığı ve California başsavcılığı geçmişini anlatarak savcının saldırı hattını açıkça ortaya koydu.

Harris şu sözleri kaydetti:

"Bu görevlerde her türden faille mücadele ettim: Kadınları istismar edenler, tüketicileri soyan dolandırıcılar, kendi çıkarları için kuralları çiğneyen hilekarlar. Bu yüzden Donald Trump'ın tipini biliyorum dediğimde beni dinleyin” dedi.

Trump ağzından çıkanlar yüzünden seçmen kaybedebilir

Trump ise genel seçimler öncesinde rakiplerinden intikam almaya yönelik en sert söylemlerinden bazılarını yumuşatmaya çalışıyor. Ancak uzun yıllar boyunca, cinsiyet ve ırk konusundaki söylemleriyle üniversite eğitimli seçmenlerin önemli bir bölümünü küstürdü ve Harris'in adaylığı, Trump'ın ona saldırması ve bu seçmenleri daha da kendinden uzaklaştırması riskini beraberinde getiriyor.

Trump'ın kadın rakiplerine ve eleştirmenlerine kişisel olarak saldırdığı, genellikle onları akli dengesi bozuk ya da daha kötü olarak tanımladığı uzun bir geçmişi var. Washington Post muhabirleri Carol Leonnig ve Philip Rucker'ın “I Alone Can Fix It” adlı kitabına göre Trump, başkan olduğu dönemde Almanya'nın eski başbakanı Angela Merkel'e kendi yönetimindeki yetkililerin önünde ağır bir söz kullanmıştı.

Trump'ın bu ifadeyi kullandığı daha sonra The New York Times tarafından da doğrulandı.

Trump kamuoyu önünde Harris'i “edepsiz”, “deli” ve “saygısız” olarak tanımladı, gülüşüyle alay etti, adını yanlış telaffuz etti ve Barack Obama'ya karşı yürüttüğü ırkçı kampanyasını yineleyerek Harris'in anayasal olarak başkan yardımcısı olmaya uygun olmadığına dair iddialarını sürdürdü.

ABD medyasını Harris'i desteklemekle suçladı

Pazartesi öğleden sonra Truth Social'da yaptığı bir paylaşımda Trump, ABD medyasını 'Aptal Kamala Harris'i tamamen başarısız ve önemsiz bir Başkan Yardımcısından geleceğin ‘Büyük’ Başkanına dönüştürmeye çalışmakla suçladı. 

Parti tabanındaki coşku ve Biden'ın siciline yönelik antipatinin adaylarına yardımcı olduğunu düşünen Cumhuriyetçi stratejistlere göre, bu yılki yarışmanın bazı temel unsurları hala Trump'a fayda sağlıyor. Kamuoyu yoklamaları Trump'ın başkanlığının o zaman olduğundan daha olumlu görüldüğünü gösteriyor. Ve danışmanları, Harris'in kendi kampanyasını sürdürürken ulusal sahnede nasıl bir performans sergileyeceğini sorguluyor.

Trump'ın sözcülerinden Karoline Leavitt Harris'i “Joe Biden kadar beceriksiz ve hatta daha liberal” olarak nitelendirdi. Leavitt "Kamala'nın sadece Joe Biden'ın son dört yıldaki başarısız gündemine verdiği desteği savunması gerekmiyor, aynı zamanda California'daki korkunç suç sicilinin de hesabını vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Harris ile Trump'ın yolları çok önceden kesişti

Trump'ın Harris ile yolları 2020'de rakip olmadan çok önce kesişmişti. California Başsavcısı olduğu dönemde Harris'in yeniden seçilme kampanyasına 2011'de 5 bin dolar, 2013'te ise 1000 dolar bağışta bulunmuştu. O dönemde Trump, kâr amacı gütmeyen Trump Üniversitesi işletme sınıflarının kendilerini dolandırdığını iddia eden kişilerin eyalette açtığı potansiyel bir toplu davayla karşı karşıyaydı.

O zamandan bu yana Trump, özellikle de 2020'de Biden'ın aday adayı olduğunda Harris'e sert sözlerle saldırdı.

Trump Ağustos 2020'de “Biliyorsunuz, ilk kadın başkanı ben de görmek istiyorum, ancak bir kadın başkanın o pozisyona onun yapacağı şekilde geldiğini görmek istemiyorum - ve o yetkin değil” demişti.

Bir ay sonra da “İnsanlar ondan hoşlanmıyor. Kimse onu sevmiyor. Asla ilk kadın başkan olamaz. Asla olamaz. Bu ülkemize hakaret olur" ifadelerini kullanmıştı.

Trump'ın sözleri ve eylemleri ters düşüyor

Trump Demokratların aday listesindeki değişikliği umursamadığını ve önümüzdeki yarışı dört gözle beklediğini vurguladı.

Ancak kampanyasının son birkaç haftadaki eylemleri bu kendinden emin duruşa ters düşüyor. Pazar günü, Biden'la her zaman ve her yerde münazara edeceği konusunda ısrar eden Trump'ın ikinci münazaranın şartlarını değiştirmeye çalıştığı görüldü. Truth Social'da, tartışmanın, üzerinde anlaşmaya varılan ABC kanalından, kendisi lehine yayın yapan Fox News'e taşınması gerektiğini paylaştı.

Biden'ın Pazar günü yarışı bırakma kararını açıklamasından bu yana Trump ve danışmanları, artık rakipleri olmayan bir adaya karşı dev bir kampanya yürütmek için harcadıkları onca paradan şikayet ediyor.

© 2024 The New York Times Company