22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.09.2022 11:14 | Son Güncelleme: 07.09.2022 13:15

Hindistan elektrikli araç piyasasında oyunu değiştirmeye hazırlanıyor

Hindistan'ın düşük maliyetle ürettiği elektrikli araçlar tüm ülkelere örnek olacak nitelikte. Değişim her ne kadar iki ve üç tekerlekli araçlarda yaşansa da sektördeki dengeleri değiştirebilecek etkide
Ulaşımın çoğunlukla iki ve üç tekerlekli araçlardan oluştuğu Yeni Delhi caddesi (Atul Loke/The New York Times)
Ulaşımın çoğunlukla iki ve üç tekerlekli araçlardan oluştuğu Yeni Delhi caddesi (Atul Loke/The New York Times)

Emily Schmall ve Jack Ewing  / New York Times

Amerika Birleşik Devletleri'nde lüks otomobil alıcıları, Tesla'ları ve 60 bin dolardan fazlaya mal olan diğer elektrikli arabaları kapışıyor ve hatta nispeten daha ucuz modeller bile 25 bin dolardan fazlaya mal oluyor. Hindistan’da yaşayan ve büyük çoğunluğunun gelirleri ortalama 2 bin 400 dolar olan aileler içinse bu fiyatlar satın alma güçlerinin ötesinde. Ülkede yine de elektrikli araçlarda büyük hareketlilik yaşanıyor ama dört tekerlek üzerinde değil iki ve üç tekerlek üzerinde…

Caddelerdeki sayıları hızla artıyor

Bin dolar gibi düşük bir fiyata satılan elektrikli mopedler ve üç tekerlekli çekçek taksilerin sayısı, çevreciler ve hükümet tarafından hava kirliliğini azaltmak amacıyla Hindistan'ın sıkışık kentsel caddelerinde hızla artıyor. Hindistan'ın düşük maliyetli araçlardaki başarısı, gelişmekte olan ülkelerin pahalı elektrikli arabalar olmadan da içten yanmalı motorlardan nasıl kurtulabilecekleri ve iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edebilecekleri konusunda bir şablon sunuyor.

Günde iki kez pil değiştiriyor

Kuldeep Singh'i ele alalım mesela. Günde iki kez, gök mavisi Piaggio elektrikli çekçekindeki bitmiş lityum iyon pilleri, Yeni Delhi çevresindeki takas istasyonlarında tam şarjlı pillerle değiştiriyor.

Bir sürücü takas istasyonunda elektrikli mopedine yeni bir pil yerleştiriyor (Atul Loke/The New York Times)

Yeni piller için geleneksel bir çekçek deposunu doldurmanın yarısı kadar para ödeyen Singh, "En iyi şey, hava kirliliği olmaması" diyor ve ekliyor: Gurur duyuyorum ve Hindistan daha güçlü olacak.

Önceki yılın 3 katı satış

Hintli otomobil üreticileri 2021 Mart’tan bu senenin mart ayına geçen 12 aylık sürede 430 bin elektrikli araç sattı, ve bu bir önceki yılın üç katından daha fazla. Endüstriyel verilere göre, bunların çoğu iki ve üç tekerlekli araçlardı ve sadece 18 bin adedi otomobildi. Öte yandan, araç değerleme ve otomotiv araştırma şirketi Kelley Blue Book'a göre Amerikalılar 2021'de 2020'ye göre yüzde 90 artışla yaklaşık 487 bin yeni elektrikli araba satın aldı.

Ola Electric fabrikasında çalışan kadınlar (Atul Loke/The New York Times)

Yaklaşık 15 yıl önce, Hintli tamirciler ve küçük işletmeler ucuz araçlar üretebilmek için Çin'den elektrik motorları ve kurşun-asit piller ithal etmeye başladılar. Araçlar küçük düzenlemelerle, güvenlik ve benzer diğer konularda sorunlara sebep olsa da popüler hale geldi. Ama aynı zamanda, daha sağlam araçlar üretmek isteyen yeni girişimci şirketler ve yerleşik otomobil üreticileri için bir alan yarattılar.

Daha ekonomik bir tercih oldu

Bugün ise Hindistan hükümeti ve otomobil endüstrisi, uygun fiyatlı elektrikli araçlara büyük oranda yatırım yapıyor. Rekabet ve sübvansiyonlar, elektrikli mopedleri ve çekçekleri içten yanmalı motor modelleri kadar hatta onlardan daha ucuz hale getirmiş durumda.

Tamil Nadu eyaletindeki Ola Electric fabrikasındaki işçiler (Atul Loke/The New York Times)

Birkaç yüz dolar karşılığında, bazı girişimci şirketler içten yanmalı motorlu araçları pille çalışan araçlara dönüştürüyor. Aynı zamanda, petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki son artışlardan dolayı, içten yanmalı motorlu taşıtları kullanmak artık çok daha masraflı. 

"Burada üretebilirsek etkisi büyük olacak"

Güney Tamil Nadu eyaletindeki bir fabrikada elektrikli mopedler üreten Ola Electric'in 37 yaşındaki kurucusu ve başkanı Bhavish Aggarwal, “Dünyada o 60 bin dolarlık arabayı almayan birçok bölge var” diyor. "Daha sıcak, daha tozlu iklimlerde veya daha fazla çukurlu yollarda hizmet verecek teknoloji çok daha farklı" diye ekliyor. “Hindistan, dünyanın geri kalanının çok güzel bir mikro kozmosu gibi. Eğer bunu burada üretebilirsek, ötesinde çok daha fazla fayda sağlayacak”

Yeni Delhi'de elektrikli çekçek kullanan Kuldeep Singh
(Atul Loke/The New York Times)

Daha küçük araçlar üreterek başlamak Hindistan için ekonomik ve ekolojik açıdan anlamlı. Ülkenin ulaşım yakıtının çoğu iki ve üç tekerlekli araçlar tarafından tüketiliyor ve araba sahibi sayısı inanılmaz derecede düşük: Hindistan'da bin kişi başına sadece 22 araba varken, bu oran bin Amerikalıda 980.

"Oyunu değiştirmiş olacağız"

2015 yılında elektrikli iki ve üç tekerlekli araçlar için bir sübvansiyon programı oluşturan devlet kurumu Niti Aayog'un eski CEO'su Amitabh Kant, “İki ve üç tekerlekli araçları elektrikli araçlara dönüştürebiliyorsanız, oyunu değiştirmiş olacaksınız” diyor.

Küresel sonuçları olacak

Hindistan'ın deneyiminin küresel sonuçları olabilir. Afrika, Asya ve Latin Amerika'da milyarlarca insanın henüz arabası yok. Hindistan bir süredir Afrika, Latin Amerika ve Asya'nın diğer bölgelerine ucuz içten yanmalı motorlu araçlar satıyor ve yöneticiler ve hükümet yetkilileri zamanla çok sayıda elektrikli araç ihraç etmeyi de umuyorlar.

Yatırımlar devam ediyor

Hükümetin en büyük hedeflerinden biri, başta Yeni Delhi olmak üzere birçok büyük şehirde canlıları zehirleyen hava kirliliğine bir darbe indirmek. Hindistan'ın elektriğinin dörtte üçü kömürle çalışan elektrik santrallerinden geldiği için pille çalışan araçlar bu kirliliği ortadan kaldırmayacak.

Elektrikli mopedler üreten Ola Electric fabrikasındaki 2 bin işçinin tamamı kadın

Enerjisini kömür santrallerinden alan elektrikli modeller bile, genel olarak benzinli modellerden daha az sera gazı salınımından sorumludur. Hindistan ayrıca güneş enerjisine de büyük yatırım yapıyor ve geçen yıl Başbakan Narendra Modi ülkenin 2030 yılına kadar enerjisinin yarısını fosil yakıtlar dışındaki kaynaklardan sağlayacağına söz verdi.

© 2022 The New York Times Company