28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 05.05.2023 04:39 | Son Güncelleme: 08.05.2023 16:49

İdam edilen İranlı MI6 casusunun 15 yıllık hikayesi

İran’da savunma bakan yardımcılığına kadar yükseldi. Rejimin ateşli savuncusuydu. Ancak İran’ın nükleer sırlarını 2 milyon sterlin ve ailesine İngiliz pasaportu karşılığında Batı’ya sattığı ortaya çıktı. Hem de yıllarca
Ali Rıza Ekberi
Ali Rıza Ekberi

Ali Rıza Ekberi’nin verdiği bilgiler, İran’a uluslararası yaptırım uygulanması kararı çıkmasında kullanıldı. İsrail, onun deşifre ettiği nükleer fizikçiye suikast düzenledi. Ekberi 2019’da yakalanıp bu yıl asılmadan önce 100 kadar ismi ifşa etmişti.

Farnaz Fassihi- Ronen Bergman / The New York Times

Üst düzey bir İngiliz istihbarat yetkilisi Nisan 2008'de İsrailli mevkidaşlarına önemli bir haber iletmek için Tel Aviv'e uçtu. İngiltere'nin artık İran’da ülkenin nükleer ve savunma sırlarına üst düzey erişimi olan bir köstebeği vardı. Casus İran'ın nükleer silah üretmek peşinde olduğuna dair herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak bilgiler sağlamıştı. Bu bilgiler dünyayı İran'a kapsamlı yaptırımlar uygulamaya ikna etmek için kritik öneme sahipti. Bu kişinin kimliği uzun zamandır gizliydi. Ancak 11 Ocak'ta eski savunma bakan yardımcısı Ali Rıza Ekberi casusluk suçlamasıyla İran'da idam edildi. Böylece 15 yıldır gizlenen gerçek de gün ışığına çıktı: İşte o İngiliz köstebeği Ekberi idi.