19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.03.2022 14:26 | Son Güncelleme: 15.03.2022 15:08

İngiltere'de yargıtay Julian Assange'ın ABD'ye iadesini temyiz etmedi

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'ye iadesi kararı için temyize gitmişti. İngiltere yargıtayı pazartesi günü yaptığı açıklamada, “başvurunun tartışılabilir bir hukuk noktası oluşturmadığı için” itiraz talebini reddettiğini belirtti
İngiltere'de yargıtay Julian Assange'ın ABD'ye iadesini temyiz etmedi

Megan Specia / The New York Times

Yargıtay pazartesi günü, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesini önlemek için yaptığı son temyiz başvurusunu reddettiğini bildirdi.

Duyuru Assange için büyük bir darbe oldu. Sadece aylar önce Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, bir alt mahkeme tarafından ABD’ye iade edilmesine izin verildiği karara itiraz edebileceğini belirtmişti. Ancak avukatları, İngiliz mahkemelerindeki tüm yasal seçeneklerin tükenmediğini vurguladı.

Yargıtay pazartesi günü yaptığı açıklamada, “başvurunun tartışılabilir bir hukuk noktası oluşturmadığı için” temyiz talebini reddettiğini söyledi. Assange'ın Amerikalı avukatı Barry Pollack kararı kınadı.

Pollack, “Yargıtayın, bir alt mahkemenin halihazırda büyük önem taşıdığını düşündüğü bir meselenin temyizini duymak istememesi büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bay Assange doğru ve haber değeri taşıyan bilgileri yayınladığı için cezai suçlamalarla karşılaştı. ABD'ye iade edilmesiyle mücadele eden yasal süreci devam ettirecek” diye konuştu.

Assange'ın Londra'daki hukuk ekibi, ABD'nin iade talebinin ilk olarak değerlendirildiği mahkemeye geri gönderileceğini belirtti. Ardından dosya, nihai karar için İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’e iletilecek.

Patel iade emri verip vermemeye karar verecek. Ancak Assange'ın savunma ekibi de bir karar vermeden önce ona sunum yapma hakkına sahip olacak. Bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü, iade davalarını değerlendirmenin mahkemeye bağlı olduğunu, bulgular hakkında yorum yapmayı reddettiğini belirtti. ABD Adalet Bakanlığı sözcüsü de yorum yapmaktan kaçındı.

Assange'ı Britanya'da temsil eden Birnberg Peirce isimli hukuk bürosu, alt mahkeme kararında "önceden gündeme getirdiği diğer önemli meseleler" ile ilgili olarak temyiz hakkını tüketmediğini söyledi. Büro, “Rahatsız edici koşulların dikkate alınma fırsatının kullanılmamasından” duyduğu üzüntüyü vurguladı.

Büro açıklamasında, ABD’nin Assange'ın suçlu bulunması durumunda bir Amerikan hapishanesinde insanca muamele göreceğine dair verdiği güvencenin zamanlamasına değindi, bu argüman Assange’ın ilk temyizinde de vardı: “Mahkeme Bay Assange'ın davasında, iade edilmesi durumunda insan dışı muamele görme riskinin olduğunu tespit etmişti”.

Assange, Afganistan ve Irak'taki savaşlar sırasında ABD eylemlerine odaklanan gizli hükümet belgelerini elde etme ve yayınlamakla bağlantılı olarak, ABD'de Casusluk Yasası ihlalinden yargılanıyor. Belgeler, eski bir askeri istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sızdırıldıktan sonra, 2010 yılında WikiLeaks'te yayınlandı.

Assange, şehirdeki Ekvador büyükelçiliği binasında yıllarını geçirdikten sonra 2019’da Londra'da tutuklandı. Bir alt mahkeme yargıcı Ocak 2021'de, Assange'a gerektiği şekilde muamele gösterileceği garantisi olmadığı ve kırılgan zihinsel durumu dolayısıyla, yargılanmak üzere ABD’ye gönderilemeyeceğine karar verdi.

Ancak geçen Aralık ayında bir yüksek mahkeme, ABD'nin Assange'ın uygun bakımı alacağına dair geniş güvenceler verdiğini söyleyerek bu kararı geri aldı. Yüksek Mahkeme ocak ayında, ABD'nin insani muamele konusunda bu güvenceleri verdiği zamanlama dolayısıyla Yargıtay’a itirazda bulunabileceği kararını verdi. Pazartesi günkü duyuru, Yargıtay’ın bu itirazı reddettiği anlamına geliyor.

Assange ABD’ye iade edilirse ve bir mahkemeyle karşı karşıya kalırsa, ifade özgürlüğünü kapsayan Birinci Değişiklik ile ilgili derin sorunlar ortaya çıkabilir. Assange’ın davası, basın özgürlüğü savunucularını alarma geçirdi.

©️ 2022 The New York Times Company