12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2023 09:00 | Son Güncelleme: 16.09.2023 20:22

İspanyol Kadın Milli Takımı Olimpiyatlara katılamayabilir

Federasyon Başkanı'nın istifasına rağmen İspanya Milli Takımı'nın şampiyon oyuncuları kadroya dönmeyi kabul etmedi. Yönetiminin değişmesi isteyen oyuncular 22 Eylül'deki İsveç maçına çıkmazsa İspanya'nın 2024'te Fransa'da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'na katılma umutları suya düşebilir
İspanyol Kadın Milli Takımı Olimpiyatlara katılamayabilir

Rachel Chaundler /
The New York Times

İspanya Futbol Federasyonu (RFEF) dün son dakikada Dünya Kupası zaferi sonrası ilk uluslararası maçına çıkmak için gün sayan Kadın Milli Takımı'nın kadrosunu açıklamayı erteledi. Beş dakika sonra İspanya'nın şampiyon oyuncuları, federasyonun baştan aşağıya değişmesi talebini de içeren bir deklarasyon yayınladı. Tüm bunlar milli futbolcu Jennifer Hermoso'yu dudağından öptüğü için cinsel taciz ve zorlamadan yargılanan Federasyon eski Başkanı Luis Rubiales ifade verirken yaşandı. Ulusal mahkeme Rubiales'in, milli futbolcu Hermoso ile iletişim kurmasını veya 200 metre yakınına gelmesini yasakladı.

"Mücadele etmenin zamanı geldi"

Milli oyuncuların tamamının imzaladığı açıklamada "Futbolumuzda ya da toplumumuzda bu durumlara ve uygulamalara yer olmadığını ve kurumsal değişimin gerektiğini göstermek için mücadele etmenin zamanının geldiğine inanıyoruz" denildi. Kadınların onuruna karşı tutumları teşvik eden ya da alkışlayan federasyon üyelerine karşı sıfır tolerans gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken bildiride, federasyon yönetimi değişmeli çağrısı yapıldı.

İspanya'nın şampiyon oyuncuları ile federasyon arasındaki kriz, maç sonrası erkeğin kendi rızasıyla olduğunu, kadının ise buna zorlandığını söylediği polemiğin (Rubiales olayı olarak anılıyor) büyümesiyle ortaya çıktı. Yaşananlar İspanyol futbolunda köklü ayrımcılık ve cinsiyetçilik iddialarını gün ışığına çıkardı. Rubiales, haftalardır süren tepkilerin ardından Pazar günü istifa etti. Geçen yıl oyuncuların kontrolcü ve cinsiyetçi davranmaktan suçladığı Milli takım koçu Jorge Vilda da görevden alındı.

Vilda'nın yerine Montse Tomé 

Vilda'nın yerine hem oyuncu hem de antrenör olan aynı zamanda İspanya'da en üst düzey görevde bulunan ilk kadın unvanını taşıyan yardımcısı Montse Tomé getirildi. Tomé ilk antrenörlük deneyimini önümüzdeki hafta İsveç karşısında yaşayacak.

Üst üste suçlamalar ve grev kararı

Hermoso'nun Rubiales'i cinsel saldırı ve zorlamayla suçlaması sonrası, milli takım personelinin oyunculara karşı şovenist davrandığına dair iddialar ortaya çıktı. Hemen ardından lig oyuncuları düşük ücretler nedeniyle greve gitti. Federasyon; Avustralya'nın Sydney kentinde oynanan maçta İngiltere'ye karşı kazanılan Dünya Kupası zaferinden sadece birkaç gün sonra, 25 Ağustos'ta sendikaları tarafından yayınlanan bir bildiride açıkça yönetimde değişiklik talep eden yıldız oyuncularını yatıştırmak için önlemler aldı. Oyuncular bu açıklamada talepleri karşılanmadığı takdirde İspanya için oynamama tehdidinde bulunmuşlardı.

İstifaya rağmen suçlamaları reddetti

Rubiales ise istifa etmesine rağmen mahkemede meydan okumaya devam etti. Savcıların yaptığı açıklamaya göre eski başkan cuma günü hakkındaki suçlamaların hepsini reddetti.

Ücretlere zam yapıldı

Dünya Kupası'nın kazanılmasından bu yana kadınlar ligi oyuncuları da isteklerinde ilerleme kaydederek grevlerini sonlandırdı. Lig Başkanı Beatriz Álvarez günlerce süren zorlu görüşmelerin ardından perşembe sabahı oyuncularla asgari ücretin 16 bin euro'dan 21 bin euro'ya (yaklaşık 22.400 dolar) çıkarılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. İspanyol Futbolcular Derneği (AFE) verileri göz önüne alındığında zamma rağmen kadınlar La Liga'da minimum 180 bin euro alan erkeklerden çok daha az kazanacak.

Daha fazla değişim gerekiyor

Tüm bunlara rağmen İspanya Kadın Milli Takımı, federasyondaki değişimim yeterli olmadığını açıkladı.  Federasyon üyelerinin istifa etmeyi reddeden Rubiales'i öperek kutladığına ve ayakta alkışladığına dikkat çeken oyuncular, futbol federasyonu ile birçok toplantıya katıldıklarını ve bu tür aşağılayıcı eylemlere müsamaha göstermeyen ya da bunların bir parçası olmayan bir yapı haline gelmek için çok daha fazla değişiklik gerektiğini açık bir şekilde ifade ettiklerini belirttiler. 

İki taraf için de çok şey tehlikede

Hem oyuncular hem de federasyon için çok şeyin tehlikede olduğu da açık. İspanyol takımı önümüzdeki hafta İsveç'te oynanacak UEFA Uluslar Ligi'nin ilk maçına çıkmazsa, 2024 yılında Paris'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'na katılma umutları suya düşecek. Spor yorumcusu Guillem Balagué, oyuncuların maçı boykot etmesi halinde İspanya'nın Olimpiyat bileti şansını kaybedeceğini açıkladı. Balagué sadece "Uluslar Ligi'nin iki finalisti Fransız takımıyla birlikte Paris 2024'te olacak" dedi.

© 2023 The New York Times Company