27 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.09.2024 00:00 | Son Güncelleme: 26.09.2024 00:49

İsrail ile Hizbullah gerilimi korkutucu boyuta geldi: ABD ateşin bölgeye yayılmaması için devrede

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilim giderek yükselirken Lübnan'dan kaçış hızlandı. İsrail'in hava saldırılıyla Lübnan'da yüzlerce kişi hayatını kaybederken Hizbullah da İsrail'in içlerine girebilen hava saldırıları düzenliyor. ABD ise bölgedeki krizin daha da büyümemesi için devrede
Fotoğraf: Diego Ibarra Sánchez/The New York Times
Fotoğraf: Diego Ibarra Sánchez/The New York Times

Liam Stack / The New York Times

ABD'li bir yetkili Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Hizbullah'la tam bir savaşa doğru sürüklendiği bir dönemde, ABD'nin daha büyük bir savaşı önlemek ve Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında durmuş olan müzakereleri canlandırmak umuduyla iki taraf arasında kısa süreli bir ateşkes için aracılık yapmaya çalıştığını söyledi.

ABD'nin yeni diplomatik girişimi Çarşamba günü çatışmanın kızıştığına dair işaretlerin arttığı bir ortamda geldi. Hizbullah ilk kez Tel Aviv'e bir füze fırlatarak, üst düzey liderlerinin çoğunu kaybetmesine rağmen hala İsrail'in şehir merkezinin derinliklerine ulaşma kabiliyetine sahip olduğunu hatırlattı. İsrail ordusu füzeyi düşürdüğünü ve ciddi bir hasar vermediğini açıkladı.

Aynı zamanda İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, Lübnan'ın kuzey sınırında görev yapan askerlere, İsrail'in Pazartesi gününden bu yana düzenlediği hava saldırılarının olası bir kara harekâtı için “araziyi uygun hale getirme” amacı taşıdığını söyledi. İsrail ordusu ayrıca iki tugay yedek askeri çağırarak sınıra gönderdi.

İsrail saldırılarına Çarşamba günü de devam etti ve ordu öğleden sonraya kadar Lübnan'da yaklaşık 280 noktayı vurduğunu açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanı, Çarşamba sabahından bu yana düzenlenen hava saldırılarında en az 51 kişinin öldüğünü ve 223 kişinin de yaralandığını söyledi.

Hizbullah ayrıca İsrail'in kuzeyine düzinelerce roket fırlattı, ancak İsrail füze savunma sistemleri bunların çoğunu engelledi. Kurtarma görevlileri, bir roketin Nahariya kentinin dışındaki Kibbutz Sa'ar'da bir eve isabet ettiğini ve şarapnel parçalarının biri ağır olmak üzere iki kişiyi yaraladığını söyledi.

İşte bilinmesi gereken diğer önemli noktalar

  • Lübnan Dışişleri Bakanlığı'na göre İsrail'in saldırıları Lübnan'da panik ve çaresizlik yarattı ve yaklaşık 500 bin kişiyi yerinden etti. Siviller başkent Beyrut'a giden ana yolları tıkarken, bazıları da dağlarda ve daha kuzeyde güvenli bölge arayışına girdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği son günlerde binlerce kişinin Lübnan'dan Suriye'ye kaçtığını ve on yıldır ters yönde gerçekleşen mülteci akınının tersine döndüğünü açıkladı.
  • İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Perşembe günü Lübnan ve Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların gündemin üst sıralarında yer aldığı BM Genel Kurulu için New York'a gitmesi bekleniyordu. Başkan Joe Biden bu hafta Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu ve BM Genel Sekreteri António Guterres “Dünya Lübnan'ın bir başka Gazze olmasını kaldıramaz” uyarısında bulundu.
  • Savaş uzmanları, İsrail'in son günlerde Lübnan'a modern savaş tarihinin en ağır hava saldırılarından bazılarını düzenlediğini ve Ekim ayında başlayan İsrail-Hamas savaşının ilk günlerinde Gazze'ye yapılan bombardımanı geride bıraktığını söyledi. Pazartesi günü düzenlenen saldırılarda 550'den fazla kişi öldü, 1800 kişi de yaralandı. Bu rakam son dönemdeki küresel savaşlar arasında günlük ölü sayısının en yüksek olduğu günlerden biri ve Lübnan'ın 1990'da sona eren 15 yıllık iç savaşından bu yana yaşadığı en ölümcül gün.
  • Gazze'deki İsrailli rehinelerin aileleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle sevdiklerinin unutulmasından korkuyor.

© 2024 The New York Times Company