01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2024 00:00 | Son Güncelleme: 18.04.2024 00:00

İsrail İran'ı nasıl vuracak?

İran'ın saldırısı sonrası İsrail misilleme için hazırlık yapıyor. İsrail'in olası saldırısına karşılık İran saniyeler içinde daha ölümcül silahlarla karşılık vereceğini belirtirken The New York Times, İsrail'in İran'ı vurmak için hangi seçenekleri masaya yatırdığını yazdı
İsrail İran'ı nasıl vuracak?

Matthew Mpoke Bigg / The New York Times

İsrail Başbakanı Netanyahu, hükümetinin bir sonraki adımı konusunda dış baskılara direneceğini söylerken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Çarşamba günü İran'ın hafta sonu kendisine karşı başlattığı büyük hava saldırısına İsrail'in karşılık vereceğini kabul eder gibi göründü.

Aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın da bulunduğu müttefikleri İsrail'i 300 civarında füze ve insansız hava aracı fırlatan İran'la gerilimi arttıracak herhangi bir hamleden kaçınmaya çağırmıştı.

Çarşamba günü Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile birlikte Kudüs'e yaptığı ziyaret sırasında Cameron, İsrail'in karşılık olarak harekete geçeceğini söyledi.

Cameron BBC'ye verdiği demeçte "İsraillilerin harekete geçme kararı aldıkları açık" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Umarız bunu mümkün olduğunca az gerilime yol açacak şekilde yaparlar"

İsrail kendini savunmak için her şeyi yapacak

İngiliz ve Alman diplomatlar Netanyahu ile bir araya geldi ve Netanyahu daha sonra İsrail'in kendini savunmak için gereken her şeyi yapacağını söyledi.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu kabine toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada İsrail'in müttefiklerine "sözde ve eylemde verdikleri destek" için teşekkür etti. Ancak şunları da ekledi: "Müttefiklerimizin pek çok öneri ve tavsiyeleri var. Bunu takdir ediyorum ama şunu açıkça ifade etmek isterim ki kendi kararlarımızı kendimiz vereceğiz"

Savaşın bölgeye yayılması endişe yaratıyor

İsrail'in müttefikleri özellikle herhangi bir saldırının ardından İran'ın karşılık vermesinden ve daha geniş bir bölgesel çatışmayı tetikleyebilecek bir şiddet döngüsünü körüklemesinden endişe ediyor.

İran, İsrail'in herhangi bir saldırısına güçlü bir şekilde karşılık vereceği uyarısında bulunurken, ordunun başkomutanı Tümgeneral Abdolrahim Musavi Çarşamba günü yaptığı açıklamada şunları söyledi "Daha ölümcül silahlarla karşılık vereceğiz"

Saldırının nasıl olacağına karar verilemedi

İsrail Savaş Kabinesi hafta sonundan bu yana birkaç kez toplandı ve saldırıya ne zaman ve nasıl karşılık verileceği konusunda belirgin bir karar alınamadı. Yetkililerin İran'a doğrudan bir saldırıdan siber saldırıya ya da hedefli suikastlara kadar bir dizi seçeneği değerlendirdiği ve büyük bir tırmanışa yol açmadan İran'a net bir mesaj göndermeye çalıştığı söyleniyor.

İsrailli bir yetkili Çarşamba günü yaptığı açıklamada "İsrail uygun gördüğünde karşılık verecektir" dedi ve bunu yapmak için birden fazla yolu olduğunu sözlerine ekledi. Yetkili, konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu.

İran, Cumartesi gecesi İsrail'e yüzlerce insansız hava aracı ve füze fırlattı. Bunların neredeyse tamamı ABD, İngiltere, Fransa ve Ürdün tarafından desteklenen İsrail hava savunması tarafından engellendi. İsrail'in müttefikleri saldırıyı kınarken İran'la gerilimi daha da arttırmayacak bir karşılık verilmesi çağrısında bulundular.

Yaptırım silahı

Cameron, ABD'nin yanı sıra İngiltere ve Almanya'nın da dahil olduğu G7 ülkelerinin İran'ı yaptırımlarla cezalandırmak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi. ABD'li ve Avrupalı yetkililer Salı günü ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda İran'a petrol gelirlerini ve silah programlarını hedef alabilecek ek yaptırımlar uygulamayı düşündüklerini belirttiler.

Çarşamba günkü toplantılardan önce Baerbock, İran'ın eylemlerinin bütün bir bölgeyi uçurumun eşiğine getirdiğini söyledi.

Salı günü sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda "Şimdi amaç İran'ı daha fazla gerilimi yükseltmeden durdurmak" dedi ve ekledi: "İran'ın daha fazla şiddet tohumları ekme planı işe yaramamalı"

Her iki bakan da Gazze Şeridi'nde insani bir ateşkes için baskı yapmak ve orada tutulan rehinelerin esaretinin devam ettiğine dikkat çekmek için ziyarette bulunduklarını söyledi. İran'ın saldırısı uluslararası ilgiyi altı aydır devam eden çatışmalardan başka yöne çevirdi.

©️ 2024 The New York Times Company