09 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2024 19:39 | Son Güncelleme: 09.10.2024 19:40

İsrail Lübnan'ın dörtte birini boşaltmaya çalışıyor

Lübnan'daki operasyonlarını sürdüren İsrail, öte yandan köylere de uyarı gönderiyor ve evlerini bir an önce terk etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor. Birleşmiş Milletler ise İsrail'in bu şekilde Lübnan topraklarının dörtte birine bu uyarıyı yaptığına dikkat çekiyor
Fotoğraf: Arash Khamooshi/The New York Times
Fotoğraf: Arash Khamooshi/The New York Times

Aryn Baker, Ben Hubbard, Aaron Boxerman / The New York Times

Hizbullah militanları Çarşamba günü Lübnan'ın güneyinde İsrail güçleriyle kara savaşına girip kuzeydeki İsrail kasabalarına daha fazla roket fırlatırken Birleşmiş Milletler, yüz binlerce Lübnanlı sivilin artan çatışmalar nedeniyle evlerini terk ettiği uyarısında bulundu. İsrail acil servisleri Hizbullah'ın kuzeydeki Kiryat Shmona kentine düzenlediği saldırıda iki kişinin öldüğünü açıkladı.

BM insan hakları komiserine göre, Lübnan topraklarının dörtte biri - çoğunlukla İsrail'e komşu güney bölgeleri, ancak aynı zamanda Hizbullah'ın hakim olduğu Bekaa Vadisi'nin bazı kısımları ve Suriye sınırı boyunca - şu anda İsrail ordusunun tahliye uyarıları altında.

Tahran'da Hizbullah ve Filistinlilere destek gösterisi, 8 Ekim 2024. (Fotoğraf: Arash Khamooshi/The New York Times)

 

İsrail ordusu, Çarşamba günü güney Lübnan sakinlerine kuzeye gitmeleri yönündeki talimatını yineleyerek kuvvetlerinin “köyün içinde ve yakınında Hizbullah mevzilerine saldırrının devam ettiğini ve kendi güvenlikleri için ikinci bir emre kadar evlere dönülmesinin yasak olduğunu” söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Suudi Arabistan'a gitti

Çatışmalar devam ederken İran Dışişleri Bakanı bölgede askeri gerilimin daha da tırmanmasını engellemek üzere Suudi Arabistan'daydı. Ancak Çarşamba günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin arasında yapılması beklenen görüşme, iki ülke liderleri arasındaki gerginlik nedeniyle ertelendi.

Gallant'ın İran'ın geçen haftaki füze saldırısına İsrail'in vereceği olası yanıtı görüşmek üzere Washington'da olması bekleniyordu ancak Gallant Çarşamba günü yaptığı açıklamada Başbakan Binyamin Netanyahu'nun talebi üzerine geziyi ertelediğini ve Netanyahu'nun kendisine öncelikle ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek istediğini söylediğini belirtti. Netanyahu ve Gallant, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki stratejisi konusunda aylardır anlaşmazlık yaşarken, ABD'li yetkililer Netanyahu ile ilişkileri gerginleştikçe İsrailli savunma bakanını kilit bir muhatap olarak buldular.

İşte Orta Doğu'da yaşanan son kritik gelişmeler

İsrailli sağlık görevlilerine göre Çarşamba günü İsrail'in merkezinde meydana gelen bıçaklı saldırıda ikisi ağır olmak üzere altı kişi yaralandı. İsrail polisi, olayı terör eylemi olarak nitelendirdi. Hiçbir Filistinli grup saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

İsrail parlamentosunun Filistinlilere yardım eden ana BM ajansını fiilen yasaklayacak yasayı kabul etmesinden iki gün sonra BM Genel Sekreteri António Guterres, böyle bir hareketin Gazze'deki 2 milyondan fazla Filistinli için “bir felaket olacağı” ve uzun vadeli barış umutlarına zarar vereceği uyarısında bulundu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'deki savaşın başladığı Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'da 2 binden fazla kişi öldü ve yaklaşık 10 bin kişi yaralandı. Ölüm ve yaralanmaların çoğu son üç hafta içinde meydana geldi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İsrail'in Lübnan'da düzenlediği saldırılarda 17 Eylül'den bu yana en az 65 sağlık çalışanının öldüğünü, 40'ının da yaralandığını açıkladı.

© 2024 The New York Times Company