19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.08.2024 00:00 | Son Güncelleme: 22.08.2024 00:01

İsrail ve Hizbullah birbirini vuruyor: Bölgesel savaş riski endişeleri artırıyor

Orta Doğu'da çatışmalar durmak bilmiyor. İsrail ve Hizbullah birbirlerine peş peşe saldırılar düzenlerken, ABD'nin hem İsrail hem de Hamas cephesinde karşılık bulmayan ateşkes önerisi de bölgedeki gerilimin yükselmeye devam ettiğini gösteriyor
İsrail ve Hizbullah birbirini vuruyor: Bölgesel savaş riski endişeleri artırıyor

Gabby Sobelman - Euan Ward / The New York Times

İsrail ordusu ve Hizbullah Çarşamba günü sınır ötesi saldırılar düzenleyerek Lübnan'ın doğusunda en az bir kişinin ölümüne neden olurken, İsrail'in kuzey sınırındaki çatışma daha geniş bir bölgesel yangına ilişkin endişeleri körüklemeye devam etti.

İsrail, İran destekli milis gücü Hizbullah'ın Lübnan'ın doğusunda kullandığı silah depolarını Pazartesi günü erken saatlerde gerçekleştirdiği saldırıların ardından bu hafta ikinci kez vurduğunu açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye sınırına yakın bir bölgede gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında en az bir kişinin öldüğü ve aralarında çocukların da bulunduğu 30 kişinin yaralandığı belirtildi.

Buna karşılık Hizbullah, İsrail kontrolündeki Golan Tepeleri'nde bir İsrail askeri üssünü hedef aldığını söyledi. İsrail ordusu Çarşamba günü Katzrin köyünde iki evin hasar gördüğünü ve Lübnan'dan bölgeye onlarca merminin düşmesi sonucu en az bir kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail askeri sözcüsü Yarbay Nadav Shoshani sosyal medyada Katzrin'de hasar gören bir evin fotoğrafını paylaştı ve “Bölgede sivil bir mahalle ve yaz tatilindeki çocuklar dışında başka bir hedef yoktu” dedi.

Shoshani, “Sivillerimize yönelik saldırılar cevapsız kalmayacak” diye de ekledi.

İsrail acil sağlık servisi Magen David Adom, Katzrin'de 30 yaşındaki bir kişinin şarapnel yaraları nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve tedavi edildiğini söyledi.

ABD'nin ateşkes çabaları karşılık bulmuyor

Her iki tarafın saldırıları ve İsrailli yetkilinin daha fazla misilleme tehdidi, aylardır süren diplomatik çabaların İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaları azaltmada nasıl başarısız olduğunu gözler önüne serdi. Biden yönetiminin daha geniş çaplı bir Orta Doğu savaşını önleme umuduyla Gazze Şeridi'nde İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanması yönündeki çabalarını yoğunlaştırdığı bir dönemde gerçekleşen bu saldırılar, İsrailli ve Hamaslı yetkililerin ABD'nin son ateşkes teklifine soğuk bakmasına neden oldu.

İsrail'in son saldırıları Bekaa Vadisi'ndeki İsrail-Lübnan sınırının yaklaşık 40 ila 60 mil kuzeyine, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana iki ülkenin neredeyse her gün gerçekleştirdiği saldırıların çoğundan daha derine, Lübnan'ın içine düştü. Hizbullah, İran tarafından desteklenen bölgedeki diğer gruplar gibi, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma içinde İsrail'e saldırıyor. Hamas da İran tarafından destekleniyor.

Ordu, Çarşamba günü gerçekleştirdiği saldırıların ardından ikincil patlamalar tespit ettiğini ve bunun da bölgelerde büyük miktarda silah bulunduğuna işaret ettiğini söyledi. Lübnan devlet haber ajansına göre aralarında Nabi Chit kasabasının da bulunduğu en az üç bölge hedef alındı.

İsrail ordusu Pazartesi günü de Hizbullah'ın Bekaa Vadisi'ndeki bazı silah depolama tesislerini hedef aldığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı bu saldırılarda aralarında iki çocuğun da bulunduğu yaklaşık bir düzine kişinin yaralandığını açıkladı.

Saldırıların gerçekleştiği bölgenin valisi Bachir Khodr, İsrail'in hedefleri hakkında yorum yapamayacağını ancak evlerin hasar gördüğünü söyledi.

Daha büyük bir savaşa hazırlık yapıyoruz

Khodr, saldırıların ardından yerel yetkililerin bir araya geldiğini ve daha geniş çaplı bir savaş olasılığına karşı hazırlık yaptıklarını, ancak bölgedeki insanların “panik modunda” olmadığını söyledi.

“Umarız böyle bir şey olmaz ama olursa da biz hazırız” diyen Khodr, yetkililerin sivillerin yerlerini değiştirmek, yiyecek ve su dağıtmak ve sağlık hizmetlerini sürdürmek için planlar yaptığını sözlerine ekledi.

İsrail ordusu Çarşamba günü gerçekleştirdiği ayrı bir saldırıda, Hizbullah'la birlikte savaşan Filistinli El Fetih grubuyla bağlantılı bir grup olan El Aksa Şehitleri Tugayları'ndan bir komutanı öldürdüğünü açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki liman kenti Sidon'da düzenlenen saldırıda öldürülen Halil el-Mikdah adlı komutanın İran'ın Devrim Muhafızları ile yakın işbirliği içinde olduğu belirtildi. Bu iddia bağımsız olarak doğrulanamazken, El Aksa Şehitleri Tugayları yaptığı açıklamada El Mukdah'ın öldüğünü doğruladı.

© 2024 The New York Times Company