16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2023 10:00 | Son Güncelleme: 23.07.2023 15:12

İsrail'deki kargaşa artarken Netanyahu kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyat oldu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yargı düzenlemesine dair ülkede protestolar artarken kalp pili takılması için ameliyat oldu. Doktorlar Netanyahu'nun durumunun iyi olduğunu açıklarken bugün yapılması planlanan kabine toplantısı yarına ertelendi
İsrail'deki kargaşa artarken Netanyahu kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyat oldu

Patrick Kingsley ve Isabel Kershner / The New York Times

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun pazar günü erken saatlerde kalp pili takılması için hastaneye kaldırılması, hükümetinin pazartesi günü yargı yetkisini sınırlandırmaya yönelik son derece tartışmalı bir yasa çıkarma planı üzerinde yeni bir belirsizlik yarattı. 

Tel Aviv'in doğusundaki Sheba Tıp Merkezi doktorları Pazar sabahı yaptıkları açıklamada beklenmedik operasyonun başarılı geçtiğini ve başbakanın durumunun çok iyi olduğunu söylediler. Ancak hastane sözcüsü Netanyahu'nun en azından pazartesi gününe kadar hastanede kalmasının beklendiğini açıkladı. Hükümetin pazar günü yapılması planlanan haftalık Bakanlar Kurulu toplantısı pazartesi gününe ertelendi ve yargı revizyonu konusunda parlamentoda yapılacak oylamanın o gün planlandığı gibi devam edip etmeyeceği şimdilik belirsiz. 

Netanyahu'nun operasyonu, 75 yıl önceki kuruluşundan bu yana İsrail'in en ciddi iç krizi olarak görülen bir ortamda gerçekleşti. Başbakan, sokak protestolarının alışılmadık bir şekilde artması, işçi grevi tehditleri ve binlerce yedek askerin yargıda revizyona gidilmesi halinde ordu görevine gönüllü olmayı reddedecekleri yönündeki uyarılarından saatler sonra hastaneye kaldırıldı.

Netanyahu üzerindeki baskı arttı

Bu hareketler, bir grup eski ordu komutanı, polis komiseri ve istihbarat teşkilatı yöneticisinin cumartesi gecesi yargı revizyonu planını ilerleterek ülkeyi bölmek ve güvenliği tehlikeye atmakla suçladığı Netanyahu üzerindeki baskıyı arttırdı. Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkeme'nin hükümet kararlarını bozma yollarını sınırlamak istiyor. Başbakan, planın seçilmiş milletvekillerine seçilmemiş yargıçlar karşısında daha fazla özerklik vererek demokrasiyi geliştireceğini söyledi.

Yargılanmasına dair değişiklik yapabilir

Ancak muhalifler, bu değişikliğin hükümetin yetkilerini aşması halinde üzerindeki kontrolü ortadan kaldıracağını ve Netanyahu'nun aşırı sağcı iktidar koalisyonunun çoğunluğa odaklanmayan bir toplum yaratmasına izin vereceğini söylüyor.  Eleştirmenler ayrıca şu anda yolsuzluktan yargılanmakta olan Netanyahu'nun zayıflamış bir Yüksek Mahkeme'den yararlanarak yargılanmasına zarar verebilecek başka değişiklikler yapabileceğinden korkuyor. Netanyahu hem yolsuzluk suçlamalarını hem de konumunu kullanarak yargılamayı sekteye uğratacağı iddialarını reddediyor. 

Revizyona karşı gösteriler cumartesi gecesi 29. haftasına girerken, on binlerce protestocu şehrin dışındaki dağlardan Kudüs'e yürüdü ve mavi-beyaz İsrail bayraklarından oluşan kalabalık ana otoyolun bir kısmını kapattı. Salı gecesi yaklaşık 40 mil uzaklıktaki Tel Aviv'den yola çıkan yürüyüşçülerden bazıları beş gündür yürüyüşlerini sürdürüyordu.

Saatler sonra, ülkenin ana işçi sendikası, ülkenin en büyük iş dünyası liderleri ittifakı ile nadir görülen bir koordinasyon içinde genel grev yapmayı düşündüğünü söyledi. 10 bin yedek askeri temsil eden bir grup, revizyonun toplumsal uzlaşı olmadan gerçekleşmesi halinde üyelerinin askerlik görevinden istifa edeceğini duyurdu. Yedek subayların uyarıları savunma kurumları içinde İsrail'in askeri hazırlığı konusunda endişelere yol açtı. İsrail Savunma Kuvvetleri, başta hava kuvvetleri olmak üzere büyük ölçüde yedek askerlere dayanıyor. 

Bu korkulara atıfta bulunan 15 emekli ordu komutanı, eski polis komiserleri ve dış ve iç istihbarat teşkilatlarının eski yöneticilerinden oluşan bir grup cumartesi gecesi Netanyahu'ya bir mektup yazarak onu IDF ve İsrail'in güvenliğine verilen ciddi zarardan doğrudan sorumlu kişi olarak nitelendirdi.

Saatler sonra başbakan kalbinde bir rahatsızlık yaşamaya başladı ve Sheba Tıp Merkezi'ndeki doktorlar bunu daha sonra geçici atriyoventriküler blok olduğunu açıkladı. Bu rahatsızlık, bir haftadan kısa bir süre önce Netanyahu'nun baş dönmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmasının ardından Sheba'da takılan bir kalp izleme cihazı tarafından tespit edildi.

© 2023 The New York Times Company