27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.02.2024 10:27 | Son Güncelleme: 02.02.2024 10:34

İyi polis-kötü polis oyunu AB Ukrayna Fonu anlaşmasını nasıl tamamladı?

AB liderleri haftalar süren anlaşmazlığın ardından Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı da yanlarına çekerek Ukrayna için 50 milyar euroluk bir fon oluşturulması konusunda anlaşmaya vardılar. New York Times, Orban'ı ikna etmek için AB liderlerinin oynadığı iyi polis kötü polis oyunun yazdı
İyi polis-kötü polis oyunu AB Ukrayna Fonu anlaşmasını nasıl tamamladı?

Matina Stevis-Gridneff, Monika Pronczuk ve Jason Horowitz / The New York Times

Bazı Avrupalı liderler, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı Ukrayna'ya finansmanı desteklemeye ikna etmek için Brüksel'de geçirmek zorunda kaldıkları fazladan gecelerin otel faturalarını göndereceklerini söyleyerek şaka yaptılar. Diğerleri ise daha az şakayla karışık, kendisine Avrupa Birliği işlemlerinin yasal olarak askıya alınması riskiyle karşı karşıya olduğunu iletti. Birkaçı da gece geç saatlerde içki içerken, Orban'ın kendisinin karşısında durduğunu söylediği Avrupa bürokrasisinden şikayet ederken ona dostça ve sempatik bir şekilde kulak verdi.

Baskı geri adım attırdı

Perşembe sabahı, acil AB zirvesine sadece bir saat kala, dikkatle koordine edilen bu perde arkası baskı Orban'ı geri adım atmaya zorladı. Haftalarca 27 lider arasında tek direnişçi olarak kaldıktan sonra, nihayet Ukrayna için 50 milyar euro (54 milyar dolar) değerinde önemli bir fonu kabul etti.

Bu gelişme hem Ukrayna hem de AB için büyük önem taşıyor. ABD yardımı Kongre'de takılıp kalsa da Ukrayna ekonomisinin önümüzdeki dört yıl boyunca ayakta kalmasına yardımcı olacak. Ayrıca Avrupa'nın Rusya'ya karşı Ukrayna'yı destekleme ve sık sık engel çıkaran Orban'ı dize getirme konusundaki kararlılığını da ortaya koydu. Ukrayna'nın temel hizmetleri devam ettirmeye ihtiyacı var. Gelecek dört yıl boyunca kredi ve hibe şeklinde dağıtılacak olan Avrupa yardımı, hem acil ihtiyaçları karşılayacak hem de Ukrayna'nın uzun vadeli bütçesini planlamasına olanak tanıyacaktır.

Perşembe gününden önce görüşmeler tıkanmıştı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en yakın AB müttefiki olan Orban'a yönelik hava, Aralık ayındaki ilk Ukrayna finansmanı girişimini engellemesinden bu yana bozulmaya başlamıştı. Liderler, saptırma ya da yolsuzluk endişelerini gidermek için harcamaların düzenli olarak gözden geçirilmesi konusunda anlaştı.

Avrupa Parlamentosu'nun fonu salt çoğunlukla onaylaması gerekiyor ki bu da kolaylıkla aşılabilecek bir engel ve oylama bu ayın başlarında gerçekleşebilir. Orban'ın Ukrayna fonu için yıllık veto talebi, daha fazla fona erişim sağlamak için bir oyunsa, başarısız oldu. Orban zirve sonunda sadece Avrupa Komisyonu'nu, Macaristan örneğinde olduğu gibi, ihlaller nedeniyle cezalandırdığı üye devletlerin fonlarını dondururken orantılı olmaya çağıran bir atıf çıkarmayı başardı.

© 2024 The New York Times Company