19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.05.2022 10:08 | Son Güncelleme: 09.05.2022 10:33

Jill Biden ve Justin Trudeau'nun sürpriz Ukrayna ziyaretlerinin verdiği mesaj

Rusya'nın 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları öncesi ABD First Lady’si Jill Biden ve Kanada lideri Justin Trudeau'nun sürpriz ziyaretleri Ukrayna'ya verilen desteği derinliğini gösterdi
Jill Biden ve Justin Trudeau'nun sürpriz Ukrayna ziyaretlerinin verdiği mesaj

Marc Santora ve Matthew Mpoke Bigg / The New York Times

Rusya'nın önemli Zafer Bayramı'nın akşamında Ukrayna ile dayanışma sergileyen ABD’nin First Lady’si Jill Biden, pazar günü Batı Ukrayna'ya habersiz bir ziyarette bulundu... ABD Başkanı Joe Biden ve diğer G7 liderleri de saatler sonra Başkan Vladimir Zelenskiy ile video konferans aracılığıyla bir araya geldi.

Ukrayna’ya önemli ziyaretler

  • Benzer şekilde, Kanada lideri Justin Trudeau, Kiev'in Irpin banliyösündeki yıkımı görmek için habersiz bir ziyaret gerçekleştirdi. Yetkililer, Rusların Doğu Ukrayna’nın köyündeki bir okula saldırısında düzinelerce insanın ölmüş olabileceğinden endişeleniyor. Böyle bir gündeki ziyaretler, Rusya'nın işgali karşısında ABD ve diğer ulusların Ukrayna'ya verdiği desteğin derinliğini gösterdi.

Ruslar Harkov’dan çekildi

  • Moskova güçleri, Rusya'nın 1945'te Nazi Almanyası'na karşı kazanılan Sovyet zaferini anmak için yıllık 9 Mayıs tatilini kutladığı pazartesi gününden önce ilerleme göstermek için çabalarken doğudaki saldırılarını yeniledi. Ancak Rusların Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov çevresinden belirgin bir şekilde çekilmesi, Putin güçlerinin karşılaştığı son zorlukları gün yüzüne çıkardı. Kiev'e milyarlarca dolarlık askeri yardım sözü veren ABD ve diğer Batılı ülkelerin sağladığı silahlarla desteklenen Ukrayna kuvvetleri, doğuda şiddetli bir karşı saldırı başlattı.

Diğer önemli gelişmeler:

  • Yıkık Mariupol şehrindeki çelik fabrikasını savunan Ukraynalı savaşçılar, tesisin hala Rus kuvvetleri tarafından bombardıman altında olduğunu açıkladı ve asla teslim olmayacaklarına dair yemin etti. Ukrayna, cumartesi günü tüm sivillerin tahliyesinin ardından yaralı askerleri ve sağlık görevlilerini tesisten çıkarmak için çabalıyor.
  • Rusya'nın işgalinden önceki günlerde Ukrayna'dan ayrılmaları emredilen bazı ABD'li diplomatlar Kiev'deki büyükelçiliğe döndü. Trudeau Kanada Büyükelçiliği'nin yeniden açıldığını duyurdu.
  • Putin 9 Mayıs tatilinden bir gün önceki tebrik mesajlarında, Ukrayna'da Rusya destekli ayrılıkçı iki bölge Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin liderlerini Nazizm'e karşı devam eden bir mücadele halinde oldukları için övdü.
  • CIA direktörü William J. Burns, Putin'in kaybetmeyi göze alamayacağına ikna olduğu konusunda uyardı. Güçlerinin Ukrayna'daki saldırılarını şiddetlendireceğine dair endişeleri yükseldi.

 

© 2022 The New York Times Company