04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2022 11:07 | Son Güncelleme: 06.06.2022 11:47

Kanser araştırmasında sürpriz sonuç: Bütün hastalarda gerileme

Harvard Tıp Okulu’nun 18 rektum kanseri hastasıyla yürüttüğü çalışmada eşi benzeri görülmemiş sonuçlar elde edildi. Bütün hastaların kanserlerinin tamamen yok olduğu çalışma büyük bir umut ışığı olsa da tıp uzmanları deneylerin devam etmesi ve daha fazla veri toplanması gerektiğinin altını çiziyor
Rektum kanseri teşhisi 2019 yılında koyulan Sascha Rots çalışmaya katılanlar arasında. Rots ailesinin mobilya mağazasında çalışıyor. 3 Haziran 2022. (Shuran Huang/The New York Times)
Rektum kanseri teşhisi 2019 yılında koyulan Sascha Rots çalışmaya katılanlar arasında. Rots ailesinin mobilya mağazasında çalışıyor. 3 Haziran 2022. (Shuran Huang/The New York Times)

Gina Kolata / The New York Times

Her birinin aynı ilacı aldığı, 18 rektum kanseri hastasının katıldığı küçük bir çalışma gerçekleştirildi. Sonuçlar şaşırtıcıydı. Endoskopi, pozitron emisyon tomografisi, PET veya MRI taramaları gibi fiziksel muayenelerin tespit edemediği kansere yakalanmış hastaların hepsi iyileşti.

Kanser tarihinde ilk

New England Journal of Medicine'da pazar günü yayınlanan, ilaç şirketi GlaxoSmithKline’ın desteklediği çalışmanın yazarı Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden Dr. Luis A. Diaz Jr., her hastada kanseri tamamen yok etmeyi başaran başka hiçbir çalışma bilmediğini söyledi. 

Diaz “Bunun kanser tarihinde ilk kez yaşandığına inanıyorum” diye konuştu. San Francisco'daki California Üniversitesi'nde kolorektal kanser uzmanı, araştırmaya dahil olmayan Dr. Alan P. Venook da her hastada tam gerilemenin “hiç duyulmamış” olduğunu söyledi.

“Mutluluk gözyaşları”

Çalışmaya katılan kanser hastaları kemoterapi, radyasyon, büyük olasılıkla bağırsak, idrar ve cinsel işlev bozukluğu ile sonuçlanabilecek zorlu ameliyatlarla karşı karşıya kalmıştı. Çalışmaya girdiklerinde bu prosedürlerden geçmek zorunda kalacaklarını düşünüyorlardı. Kimse tümörlerinin kaybolmasını beklemiyordu. Ancak bir sürprizle karşılaştılar: Daha fazla tedaviye gerek yoktu. 

Pazar günü Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin yıllık toplantısında sunulan makalenin ortak yazarı ve Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'ndeki onkolog Dr. Andrea Cercek, “Çok fazla mutluluk gözyaşı vardı” diye anlatıyor. Venook, hastaların hiçbirinde klinik olarak önemli komplikasyonların görülmemesinin de bir diğer sürpriz olduğunu söyledi.

Ciddi yan etkiler de görülmedi

Hastaların aldığı, kontrol noktası inhibitörleri olarak bilinen dostarlimab gibi ilaçlar ortalama olarak 5 hastadan 1’inde ciddi yan etkiler yaratır. İlaç altı ay boyunca her üç haftada bir verildi ve doz başına yaklaşık 11 bin dolara mal oldu. Bu ilaçlar kanser hücrelerinin maskelerini kaldırarak bağışıklık sisteminin onları tanımlayıp yok etmesini sağlar. 

Ters reaksiyonların çoğu kolayca yönetilebilse de kontrol noktası inhibitörleri alan hastaların yüzde 3 ila yüzde 5'i daha ciddi komplikasyonlara sahiptir. Bu da bazı durumlarda kas güçsüzlüğüne, yutma ve çiğneme de zorlanmalara neden olur. Harvard Tıp Okulu'ndaki kolorektal kanser uzmanı Dr. Kimmie Ng sonuçların "dikkat çekici" ve "benzeri görülmemiş" olmasına rağmen çalışmanın tekrarlanması gerektiğini söyledi.

 © 2022 The New York Times Company