28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.12.2023 13:16 | Son Güncelleme: 11.12.2023 13:31

Komplo teorisyeni Alex Jones X’e geri döndü

Yayınladığı saldırgan mesajlar nedeniyle 5 yıl önce X platformunda engellenen komplo teorisyeni Alex Jones, Elon Musk'ın yayınladığı anket sonrasında yeniden platforma döndü. New York Times Musk'ın bu hamlesinin markaları daha da uzaklaştıracağını yazdı
Komplo teorisyeni Alex Jones X’e geri döndü

Kate Conger / New York Times

Elon Musk pazar günü sağcı provokatör ve komplo teorisyeni Alex Jones’un X’e geri dönmesine izin verdi. 5 yıl önce platformdan engellenen Alex Jones 2012’de Sandy Hook İlköğretim Okulu’na gerçekleştirilen silahlı saldırının bir aldatmaca olduğunu kanıtlamak için yıllarını harcadı. Geçtiğimiz yıl hakaret davası sonuçlanan Jones’un sekiz kurbanın ailesine 1.5 milyar dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Hakaret davasında suçlu bulunan Jones tazminata mahkum edildi

Aynı zamanda Facebook ve YouTube’da da yasaklanan Jones, daha önce yaptığı açıklamada Elon Musk'ın eski adı Twitter olan X platformundaki hesabını eski durumuna döndürmesini umduğunu söyledi. Perşembe günü Tucker Carlson ile X’te yayınlanan bir röportaj yapan Jones, kullanıcıların düzenli olarak Elon Musk’tan geri platforma geri döndürülmesini istediklerini söyledi.

“Bir süreçten geçmesi gerektiğini anlıyorum”

Jones “Hep trend oluyordum. İnsanlar ‘Eğer ifade özgürlüğü konusunda bu kadar mutlakiyetçiysen Alex Jones'u geri getir’ diyorlardı. Bunu yapmadan önce bir süreçten geçmesi gerektiğini anlıyorum” dedi. Cumartesi günü Musk, X'teki kullanıcılardan birine Jones'u platforma geri getirme zamanının geldiğini işaret eden bir yanıt verdi ve “Ok” yazdı.

Anket sonucuna göre hareket etti

Musk ardından anket yayınlayarak 165 milyon takipçisine Jones’un hesabının yeniden aktive edilmesini isteyip istemediklerini sordu. Pazar sabahı ankete katılan yaklaşık 2 milyon kişiden ezici bir çoğunluk Jones’un hesabının iade edilmesi yönünde oy kullandı. Anketin yorum bölümünde Musk tam olarak bunu yapacağının sinyalini vererek “Halk konuştu ve öyle olacak” yazdı. Musk pazar sabahı Jones’un hesabını yeniden aktive etti ancak Jones hemen paylaşım yapmadı.

Markaları daha da uzaklaştırabilir

Platformdaki içerik denetimi eksikliği, platformda yer alan markaların, içeriklerinin rahatsız edici içeriklerle birlikte görünmesine izin verdiği endişesiyle X’i terk etmelerine neden olmuştu. Elon Musk’ın Jones’un hesabını yeniden aktive etmesi reklamverenleri platformdan daha da uzaklaştırabilir. ​New York Times'ın kasım ayındaki DealBook Zirvesi’nde Musk, reklamverenlere küfürlü hakaretlerde bulundu ve kendi platformunda harcama yapmamalarını söyledi.

 

X platformu o günden beri küçük işletmeleri takip ediyor ve bir dönem büyük markalardan elde ettiği geliri telafi etmek için onların reaklamlarından para almaya çalışıyor. Cuma günü gönderi yayınlayan X'in CEO'su Linda Yaccarino “Küçük bir işletmeyseniz ve bizim için bir ürün fikriniz varsa ya da size yardım edebileceğimiz yeni bir yol varsa, lütfen bizimle paylaşın” dedi.

© 2023 The New York Times Company