24 Mayıs 2025, Cumartesi
Haber Giriş: 08.05.2025 00:14 | Son Güncelleme: 08.05.2025 11:20

New York Times yazdı: Netflix 12 yıl sonra ilk kez ana ekranını değiştiriyor

Netflix, 2013’ten bu yana ilk kez TV arayüzünü kökten değiştiriyor. Daha az içerik, daha fazla video ve gerçek zamanlı önerilerle "Eclipse" kod adlı yeni tasarım, izleyiciyi ekranda tutmayı hedefliyor. Netflix artık sadece içerikle değil, deneyimiyle de fark yaratmak istiyor
New York Times yazdı: Netflix 12 yıl sonra ilk kez ana ekranını değiştiriyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

John Koblin / New York Times

Netflix, gelecek haftadan itibaren televizyon ekranları için yeni bir ana sayfa tasarımını hayata geçirecek. Bu, şirketin 2013’ten bu yana yaptığı ilk ciddi tasarım yeniliği olacak. Daha az içerik, ama daha fazla video ve animasyon içeren bu yeni tasarım, daha şık bir görünüm sunmayı ve insanları “oynat tuşuna basmaya ve ekranda kalmaya” teşvik etmeyi amaçlıyor

Netflix son kez büyük bir ana sayfa tasarımı sunduğunda, 30 milyon abonesi vardı ve henüz kendi orijinal yapımlarını yeni yeni üretmeye başlamıştı. Bugün, 300 milyondan fazla aboneye sahip olan şirket, binlerce orijinal dizi ve film yayınladı ve tüm eğlence sektörünü kendi yayın modeline göre yeniden şekillendirdi.

Bu an, şirket tarafından “yeni Netflix” olarak pazarlanıyor.

Yeni ana sayfa, ekranın sol kenarında gizli olan menü yerine, ekranın üst kısmında bir gezinme çubuğuna sahip olacak. Ayrıca abonelerin yaptığı aramalara neredeyse gerçek zamanlı olarak yanıt verecek “tepkisel öneriler” sunacak. (Korku filmi mi arıyorsunuz? Karşınıza daha fazla korku önerisi çıkacak)

Yeni TV ana sayfası ayrıca canlı yayın gibi yeni içerik türlerini daha belirgin şekilde öne çıkarabilecek.

Amaç kullanıcının en kolay şekilde karar vermesini sağlamak

Şirketin eş CEO’su Greg Peters bir röportajda, “Asıl amacımız şu: Karar vermenizi nasıl daha kolay, daha basit, daha hızlı hale getirebiliriz?” dedi.

Bu yeni tasarım, önümüzdeki haftalar ve aylarda tüm abonelere kademeli olarak sunulacak ve sadece televizyon ekranları için geçerli olacak. Bunun nedeni ise izleyicilerin çoğunluğunun Netflix’i TV ekranında izliyor olması (şirketin verdiği bilgiye göre bu oran %70).

Bu değişikliğin sektöre etkisi büyük olabilir. Son 10 yılda neredeyse tüm medya şirketleri, kendi yayın servislerini tasarlarken Netflix’in TV ana sayfasını örnek aldı; satır satır dizilmiş başlıklar yaygınlaştı.

Şimdi ise Netflix ile geleneksel eğlence sektörü arasındaki fark o kadar büyüdü ki HBO ve Max yöneticileri, Netflix’e abone olan evlerde bir “ek hizmet” olarak görülmekten memnun olduklarını söylüyor. Ancak aynı zamanda Netflix, ABD’de yayın süresi üstünlüğü konusunda Google’a ait YouTube ile rekabet içinde. Nielsen’in verilerine göre YouTube bu alanda rahat bir üstünlük kurmuş durumda.

Netflix yöneticileri, yeni ana sayfa tasarımını (Eclipse) 2022 sonlarında düşünmeye başladıklarını söyledi.

Geçtiğimiz on yıl içinde Netflix’in ana sayfası birçok kez revize edilip güncellense de, yöneticiler artık eski tasarımın sınırlarına geldiklerini belirtiyor.

Öncelikle görünüşle ilgili sorun vardı: Başlıklar ve kutucuklar satır satır dizilmişti. Netflix'in ürün sorumlusu Eunice Kim “Eski ana sayfa yapısıyla ekranı açtığınızda sürekli kutu resmi, kutu resmi, kutu resmi görüyorsunuz” dedi ve ekledi: “Bu biraz verimsiz, değil mi?”

Netflix'te ne izleyeceğini bilenler de var, hiçbir fikri olmayan da

Netflix uygulamasını açan aboneler genelde ikiye ayrılıyor: İzlemek istediği şeyi tam olarak bilenler ve sadece bir fikri olan ya da hiçbir fikri olmayanlar. Kim’e göre, son yıllarda ikinci grup giderek büyüyor.

Kim sözlerinin devamında “Bu da ürünümüzün daha çok çalışması, içerikleri insanlara ilk kez sunma konusunda daha başarılı olması gerektiği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Bu noktada Eclipse devreye giriyor. Netflix’in kataloğu hala oldukça büyük, ancak yeni ana sayfa daha az başlık gösterecek. Ancak bir başlığın üzerine gelindiğinde, ekranın büyük bölümünü kaplayan bir görsel olarak genişleyecek. Bu görsel; kısa bir açıklama, “sık tekrar izlendi”, “13 hafta Top 10’da kaldı”, “Oscar adayı” gibi rozetler içerecek.

Birkaç saniye içinde, söz konusu dizi veya filmden bir tanıtım videosu otomatik olarak oynatılacak. (Şirket, bir klip izlendikten sonra izleme oranlarının arttığını belirtiyor.) Amaç, Kim’in deyimiyle, “İzleyiciyi biraz yavaşlatmak ve başlığa dair daha çok şey fark etmesini sağlamak”

Eclipse, kullanıcı aramalarına bağlı olarak hızla öneriler sunmaya da başlayacak. Peters, “Bu, birkaç yıldır peşinde olduğumuz bir şey” dedi.

Örneğin bir abone aile filmleri arıyorsa, ekranın alt kısımlarında gittikçe daha fazla aile dostu içerik belirecek. Eski ana sayfada algoritmanın bu tür öneriler sunması bir günü bulabiliyordu.

Kim, “İnsanların TikTok hakkında ‘beni gerçekten anlıyor’ demesi gibi, üyelerimizin de bizim hizmetimiz hakkında böyle hissetmesini istiyoruz, yani onları anladığımızı” sözlerini kaydetti.

 

Peters, zamanla abonelerin yeni Netflix’in ne kadar daha iyi olduğunu fark etmesini umduğunu belirtti.

© 2025 The New York Times Company