23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2022 15:48 | Son Güncelleme: 08.10.2022 17:30

New York Times: 2023 Eurovision'un ev sahibi Liverpool

Eurovision Şarkı Yarışması'nın 2023’te Liverpool'da yapılacağı kesinleşti. Savaş nedeniyle Ukrayna yerine İngiltere'ye alınanan organizasyon 13 Mayıs 2023'te 11 bin kapasiteli M&S Bank Arena'da düzenlenecek
Fotoğraf: Alessandro Grassani/The New York Times
Fotoğraf: Alessandro Grassani/The New York Times

Daniel Victor / The New York Times

Beatles Grubu'nun doğum yeri olan Liverpool, Eurovision Şarkı Yarışması'nın ev sahipliğine seçildi. Avrupa'nın önde gelen kültürel etkinliği, 13 Mayıs 2023'te 11 bin kapasiteli M&S Bank Arena'da düzenlenecek

Güvenlik açasından Ukrayna ev sahibi değil

Organizatörler bu yılki yarışmayı kazanarak gelecek yılki etkinliğe ev sahipliği yapma hakkı kazanan Ukrayna'nın güvenlik ve operasyonel garantileri sağlayamayacağını söyleyerek elendiğini duyurdu. Ukrayna yerine 2022'de ikinci olan İngiltere ev sahibi olarak seçildi. Liverpool; Birmingham, Leeds, Manchester, Newcastle ve Sheffield ile birlikte bu yıl ikinci olan İskoçya'nın Glasgow kentinin de yer aldığı yedi şehirlik kısa bir listeden seçildi.

"Bu karar Liverpool için her şey demek"

Liverpool'un kültür direktörü Claire McColgan Cuma günü BBC'ye yaptığı açıklamada, Eurovision'a ev sahipliği yapmanın Liverpool için her şey demek olduğunu söyledi. McColgan, "Bunu her şeyden önce Ukrayna için, muhteşem şehrimiz ve buraya gelen insanlar için yapıyoruz" dedi ve "İnanılmaz olacak" diye ekledi.

Ukrayna, Eurovision için çatışmalardan uzak olduğunu düşündüğü içir Lviv, Macarista, Slovakya sınırındaki Zakarpattia bölgesi ve başkent Kiev'i üç potansiyel yer olarak önermişti. Ancak yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği, temmuz ayında organizasyona Ukrayna yerine İngiltere'nin ev sahipliği yapacağını duyurdu. O dönemde Eurovision'un idari sorumlusu Martin Österdahl, Ukrayna'nın etkinlik boyunca temsil edileceği sözünü verdi. BBC Genel Müdürü Tim Davie de kanalın İngiliz müziği ve yaratıcılığının çeşitliliğini sergilemenin yanı sıra etkinliği Ukrayna kültürünün gerçek bir yansıması haline getirmeye kararlı olduğunu söyledi.

Eurovision'a sekiz kez ev sahipliği yaptı

Eurovision 1956'da başladı ve Avrupa'nın yanı sıra Avustralya ve İsrail gibi daha uzak ülkelerden sanatçıları bir araya getirdi. İngiltere, en son 1998 yılında Birmingham'da olmak üzere etkinliğe sekiz kez ev sahipliği yaptı. Beatles'ın kuruluşundan altmış iki yıl sonra Liverpool, rock grubuyla bağlantısını koparmıyor. Örnek olarak, Beatles temalı müzeler, turlar ve sahil boyunca uzanan heykeller kent turizminin merkezinde yer alıyor.

"Beatles her şeyi gölgede bırakıyor"

Hit Factories ve A Journey Through the Industrial Cities of British Pop kitaplarının yazarı Karl Whitney, Liverpool'un son zamanlarda az uluslararası sanatçı yetiştirmesine rağmen, yerel müzik kültürünün küçük ölçekli ve sağlıklı olduğunu söylüyor. Whitney, "Liverpool'da çok sayıda harika grup var ancak Beatles'ın her şeyi gölgede bıraktığı aşikâr" dedi.

Liverpool Echo'nun bu haftaki haberine göre ülkenin kültürünü şehre taşımak için Ukraynalı sokak sanatçıları, tasarımcılar ve müzisyenlerle işbirliği yapılması planlanıyor. McColgan gazeteye verdiği röportajda Ukraynalıları kastederek "bu onların partisi, sadece bizim evimizde olacak" dedi. McColgan bu hafta yaptığı açıklamada "Eğer ev sahibi şehir olarak seçilirsek Eurovision'un daha önce olmadığı kadar Liverpool'u ele geçireceğine şüphe yok" dedi.

© 2022 The New York Times Company