20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 26.10.2022 16:16 | Son Güncelleme: 26.10.2022 16:26

New York Times analizi: Avrupa'da doğal gaz fiyatları neden aniden düşmeye başladı?

Rusya'nın doğal gaz ihracatını azaltmasıyla zor bir kışa hazırlanan Avrupa, bu nedenle yaz boyu depolarını doldurmaya odaklandı. Peki Ağustos'ta zirveye ulaşan doğal gaz fiyatları bir anda nasıl düşmeye başladı?
Fotoğraf: Clara Vannucci/The New York Times
Fotoğraf: Clara Vannucci/The New York Times

Stanley Reed / The New York Rimes

Ukrayna'da savaş şiddetleniyor, Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz ihracatı azalıyor ve ısıtma mevsimi yaklaşıyor. Bu nedenler fiyatların yükselmesini sağlayacak gibi görünüyor olabilir. Ancak evleri ısıtmak, elektrik santrallerine ve sanayiye güç sağlamak için hayati önem taşıyan yakıtın maliyeti düşüyor.  

Bu hafta Avrupa doğal gaz fiyatı, Ağustos ayındaki rekor seviyesinin yüzde 70'den fazla altına düştü. Fiyatlardaki düşüşün ana nedenlerinden biri, Avrupa'nın en azından şimdilik ihtiyacı olan tüm doğal gaza sahip olması. Uzun süredir Avrupa’nın ana tedarikçisi olan Rusya’nın doğal gaz akışını azaltmasıyla Avrupa yaz boyunca küresel bir satın alma çılgınlığı yaşadı. 

Kapasitenin yüzde 90'ını doldurdular

Kıta genelinde, hükümetler ve işletmeler, depolarında tuttukları gaz miktarında değişiklik yaptılar. Avrupa Birliği yetkililerinin ısrarı üzerine yüksek bir maliyetle, enerji şirketleri ve hükümetler, bir yıl önce yüzde 80'den az olan yeraltı mağaralarını ve diğer tesislerin kapasitesinin yüzde 90'ından fazlasını doldurdu. 

Yüksek fiyatların etkisiyle doğalgaz satan şirketler Avrupa pazarını doldurdu. Büyük miktarlarda sıvılaştırılmış doğal gaz veya LNG içeren özel gemiler, Amerika Birleşik Devletleri, Katar ve büyük miktarlarda gaz üreten diğer ülkelerden (Rusya dahil) Avrupa'ya koştu. 

Avrupa'ya satış yapma telaşı o kadar büyüktü ki, gemiler artık yüklerini boşaltmak için kalabalık limanlar için yer bekliyor. Bir araştırma firması olan Kpler'de analist olan Laura Page'e göre son günlerde Cezayir'den Avrupa'ya giden en az bir LNG taşıyıcısı daha iyi fiyat arayışında Asya'ya yönelmiş gibi görünüyor. Avrupa'nın sağlıklı gaz stokları, Rus arzında daha fazla kesintiye karşı önemli bir tampon görevi görüyor. 

Sıcak sonbahar talebi azalttı

Bir danışmanlık firması olan Wood Mackenzie'de gaz araştırmalarından sorumlu başkan yardımcısı Massimo Di Odoardo, “İnsanların yalnızca birkaç ay önce hayal edebileceği depolama düzeylerine sahipsiniz” dedi. 

Aynı zamanda, Avrupa'nın tükettiği elektriği üretmek için önemli bir güç kaynağı olan doğal gaza olan talebin keskin bir şekilde düşmesi, fiyatları aşağı çeken bir diğer faktör. Avrupa'nın birçok yerinde sonbaharın normalden daha sıcak başlaması, sakinlerin çok fazla ısı kullanmasına gerek kalmamasına neden oldu.

Düşüş kısa sürebilir

Yine de analistler, gaz fiyatlarındaki son düşüşün kısa süreli olabileceği konusunda uyarıyorlar. Bu kış Avrupa'ya teslim edilecek olan doğal gaz, vadeli işlem piyasalarında halihazırda mevcut fiyatta önemli bir artışla satılıyor. Rusya'nın son aylarda gaz arzını kısıtlaması nedeniyle fiyatlardaki olağandışı büyük dalgalanmaların devam etmesi muhtemel. 

Avrupa'da gaz fiyatları, son düşüşün ardından bile, bir yıl önce şu anda belirlenen seviyenin iki katı ve hatta uzun vadeli ortalamalara göre daha yüksek seviyelerde işlem görerek tarihsel olarak yüksek kalmaya devam ediyor.

Sonuç olarak, alüminyum eritme tesisleri, çelik fabrikaları ve gübre fabrikaları gibi enerjiye aç birçok işletme en azından geçici olarak kapandı. Büyük bir gaz tüketicisi olan İtalya'da, Ağustos ve Eylül aylarında yakıt talebi, bir önceki yılın aynı aylarına göre yaklaşık yüzde 10 düştü. 

Analistler, regülasyon tehdidinin de piyasalar üzerinde ağırlık oluşturduğunu söylüyor. Analistlerin söylediğine göre Avrupa Birliği’nin gaz fiyatlarına bir tavan getirmeye yönelik son anlaşması da henüz ayrıntıdan yoksun olmasına rağmen muhtemelen fiyatları düşürüyor. Ancak bir siyasi risk firması olan Eurasia Group'un direktörü Henning Gloystein'a göre kısa vadede daha düşük fiyatlar soruna neden olabilir.

Elektrik üretmek ve müşterilere satmak için gaz satın alma işinde olan Avrupa şirketleri, Rus gazının kesilmesi nedeniyle şimdiden zarar görmüş ve kaybolan kaynakları telafi etmek için pahalı LNG sipariş etmiş olabilir. Şimdi, beklenenden daha düşük talep nedeniyle yakıtta sıkışıp kalabilirler. Gloystein, “Bu, bazı kamu hizmetlerini pahalı yüklerini başka yerlerde çok daha ucuza satmaya zorlayabilir ve belki de büyük mali zarara neden olabilir” diye uyarıda bulundu. 

Düşük gaz fiyatları, hidrojen gibi daha pahalı temiz yakıtlar geliştirme teşvikini de zayıflatabilir. Dahası, bazı analistler bunun kaçınılmaz olduğunu söylese de, elektrik enerjisi ve doğal gaz arasındaki bağlantıyı kırmak için emtia piyasalarının yeniden yapılandırılmasında bir fren görevi görebilir. Londra merkezli bir yatırım bankası olan Investec'te analist olan Martin Young, “Top yuvarlanıyor ve değişim ihtiyacının yaygın olarak kabul edildiğine inanıyorum” dedi. 

Uzmanlar, piyasalar uzun sürmeyecek koşullara tepki verdiğinden, daha ucuz gaz beklentileri konusunda rahat olmak için çok erken olduğu konusunda da uyarıyor. 2023 yılının Ocak ve Şubat aylarında teslim edilecek vadeli doğal gaz fiyatları, Kasım ayına göre yüzde 40'tan daha fazla işlem görüyor.

Soğuk kış fiyatları test edecek

Rusya, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya kalan gaz akışını keserse veya Rusya'dan Almanya'ya uzanan Kuzey Akımı boru hatlarındaki açıklanamayan kırılmalar gibi enerji altyapısında sabotajlar olursa fiyatlar üzerindeki etkileri test edilebilir. 

Bir de hava durumu var tabii. Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü'ndeki gaz programının kurucusu Jonathan Stern, fiyatların karşılaşacağı ilk testin, soğuk havalar başladığında ve depolama alanları boşalmaya başladığından yaşanacağını söyledi. Stern, “Piyasanın buna nasıl tepki vereceğini göreceğiz” dedi.

© 2022 The New York Times Company