16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.09.2023 14:17 | Son Güncelleme: 26.09.2023 14:37

New York Times Cumhuriyetçilerin yarışını yazdı: İkinci münazaraya 7 aday katılmaya hak kazandı

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayları bu hafta bir kez daha kozlarını paylaşacak. Geçen ay yapılan ilk münazaradan sonra 7 kişi yarın yapılacak münazaraya katılmaya hak kazandı. Donald Trump'ın ise ilk münazaraya katılmadığı için ikinciye katılma hakkı yok
Cumhuriyetçilerin ilk önseçim tartışması 23 Ağustos'ta yapıldı. Cumhuriyetçi Ulusal Komite, ikinci münazaranın kadrosunu açıkladı (Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times)
Cumhuriyetçilerin ilk önseçim tartışması 23 Ağustos'ta yapıldı. Cumhuriyetçi Ulusal Komite, ikinci münazaranın kadrosunu açıkladı (Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times)

Maggie Astor / The New York Times

Cumhuriyetçi Ulusal Komite'nin pazartesi gecesi yaptığı açıklamaya göre, Cumhuriyetçilerin ikinci başkanlık münazarasına yedi aday katılmaya hak kazandı. Bu sayı geçen ayki ilk münazaraya katılan aday sayısından sadece bir eksik. Çarşamba günü ABD saatiyle 21:00-23:00 (TSİ 04:00-06:00) arasında yapılması planlanan münazarada şu isimler yer alacak:

  • Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum
  • Eski New Jersey Valisi Chris Christie
  • Florida Valisi Ron DeSantis
  • Nikki Haley, Güney Carolina eski valisi ve Birleşmiş Milletler eski büyükelçisi
  • Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence
  • Girişimci Vivek Ramaswamy
  • Güney Carolina Senatörü Tim Scott

Anketlerde açık ara önde giden eski Başkan Donald Trump, katılım için gerekli bağış ve anket şartlarını kolayca aşmasına rağmen, münazaraya katılmamayı planlıyor. Trump, yaklaşık 13 milyon izleyici çekmeyi başaran ve spor dışında yılın en çok izlenen kablolu yayını olan ilk tartışmayı da atlamıştı.

Rakipleri içinse liderin önüne geçmek için zaman daralıyor. Trump'ın en yakın rakibi DeSantis son anketlerde düşüşe geçti ve diğer adaylar da önemli bir atılım yapamadı. Iowa ve New Hampshire'daki erken yarışmalarda ses getirmek için ulusal izleyicilerle yapılan tartışmalar gibi anları iyi değerlendirmeleri gerekecek gerekecek. 

İlk münazaraya katılmaya hak kazanan eski Arkansas Valisi Asa Hutchinson, ikinci münazara için daha zorlu olan şartları karşılayamadı. Hutchinson'ın 50 bin bağışçıya (ilk münazara için 40 bindi) ve RNC tarafından kabul edilen en az iki ulusal ankette yüzde 3'e (%1'den fazla) ya da bir ulusal ankete ek olarak erken oy kullanan eyaletlerden iki ankete katılması gerekiyordu. Her iki şartı da mı yoksa sadece birini mi yerine getiremediği belli değil. New York Times'ın analizine göre yeni anket barajını karşılayamadı ancak kampanyası bağışçı barajını karşılayıp karşılamadığını teyit etme taleplerine yanıt vermedi.

İlk münazarayı kaçıran hiç kimse ikinci münazaraya katılmaya hak kazanamadı. Aralarında Teksas'tan eski Temsilci Will Hurd, talk-show sunucusu Larry Elder, iş insanı ve papaz Ryan Binkley ve iş insanı Perry Johnson'ın da bulunduğu daha az tanınan adayların çoğu artan bağışçı şartını yerine getirdiklerini bildirdi, ancak birçok ankette yüzde 3'lük bir oran çok uzaktı.

Trump'ın kendi programı var

Geçen ay Trump'ın Fox News'un sunucusu Tucker Carlson ile bir röportaj kaydedip rakipleri tartışma sahnesindeyken yayınlaması gibi, Trump'ın da yarış planları var. Birleşik Otomobil İşçileri grevlerinde iki haftaya yaklaşırken mevcut ve eski sendika çalışanlarına bir konuşma yapmak üzere Detroit'te olacak. Trump ayrıca münazaraya katılım için bir gereklilik olan Cumhuriyetçi aday kim olursa olsun onu destekleme taahhüdünü imzalamayı da reddetti. 

© 2023 The New York Times Company