25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2023 20:34 | Son Güncelleme: 05.02.2023 23:31

New York Times: George Santos kongre yardımcısı tarafından cinsel tacizle suçlandı

Kampanya finansman dosyaları ve büyük ölçüde uydurma olduğu ortaya çıkan özgeçmişi nedeniyle hakkında bir çok soruşturma açılan Cumhuriyetçi Kongre üyesi George Santos, yardımcısı tarafından cinsel tacizle suçlandı
New York Times: George Santos kongre yardımcısı tarafından cinsel tacizle suçlandı

Grace Ashford, Michael Gold / The New York Times

ABD Temsilciler Meclisi, Etik Komitesine gönderdiği ve cuma günü Twitter'da yayınladığı mektuba göre, Temsilciler Meclisi Üyesi George Santos'u etik ihlaller ve cinsel tacizle suçladı. Mektuba göre Derek Myers adlı kişi Santos'un ofisinde kısa bir süre çalıştıktan sonra bu hafta başında iş başvurusu iptal edildi. Myers mektupta 25 Ocak'ta Santos'la ofisinde yalnızken Kongre üyesinin kendisine popüler bir eşcinsel arkadaşlık uygulaması olan Grindr'da profili olup olmadığını sorduğunu söyledi. Ardından Santos'un kendisini karaokeye davet ettiğini ve temas ederek kocasının şehir dışında olduğuna dair güvence verdiğini söyledi.

Myers'ın anlattıkları doğrulanamadı ancak Temsilciler Meclisi Etik Komitesi'nin kıdemli üyesi Demokrat Parti'den Temsilci Susan Wild'ın sözcüsü mektubun ofisine ulaştığını doğruladı. Myers verdiği bir röportajda Kongre Binası Polisine de bir ihbarda bulunduğunu ve bir memurla telefonda konuştuğunu söyledi. Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şeffaflık adına şikayetini kamuoyuna açıkladığını belirtti. Myers "Bunlar ciddi suçlar ve komite konuyu ele alırsa kanıtlar ve gerçekler kendi adına konuşacaktır" ifadelerini kullandı.

Myers şikayetini kamuoyuna duyurmadan bir gün önce Santos ve özel kalem müdürü Charley Lovett ile gizlice yaptığı kayıtların yayınlanmasının ardından dikkatleri üzerine çekti. Myers geçen yıl Ohio'da, yönettiği küçük bir gazetenin bir başkasının kaydedip kendisine gönderdiği mahkeme salonundaki ifadelerin ses kaydını yayınlamasının ardından telefon dinlemekle suçlanmıştı. Gazetecilik örgütleri Myers'e desteğini göstererek basın özgürlüğü adına suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulundu.

Santos perşembe günü Semafor adlı haber kuruluşuna yaptığı açıklamada ofisinin Myers'ı işe alma sürecinde olduğunu ancak telefon dinleme suçlamalarıyla ilgili endişeler nedeniyle bundan vazgeçtiğini söyledi. Lovett de aynı bilgiyi liberal bir web sitesi olan Talking Points Memo'da doğruladı.

Santos'un iş ve kampanya finansmanına ilişkin çok sayıda soruşturma yürütülüyor. Santos'un iletişim direktörü konuşma taleplerine yanıt vermeyerek konuyu kişisel avukatına yönlendirdi. Avukatı ise Myers'ın iddiaları hakkında yorum yapmayı reddetti. Myers iddia edilen tacizin Santos'u gizlice kayıt altına almasından beş gün önce gerçekleştiğini savundu. Talking Points Memo tarafından ses kaydı yayınlanan bu görüşmede Myers, Santos'a bağlılığını ilan ederek, "Hepimiz George'uz, buraya böyle geldik. Biz sadece oyunun ustalarıyız" ifadelerini kullandı.

Myers kayıtın bir başka noktasında "Size asla yalan söylemeyeceğim. Bunun için bir nedenim yok. Ama sizin için yalan söyleyeceğim" dedi. Santos ise "Söylememelisin" cevabını veriyor. Myers, Etik Kuruluna yazdığı mektupta, işe giriş evrakları işleme konulmadan önce kendisine Santos'un ofisinde gönüllü olarak çalışacağının söylendiğini belirtti. Mektupta böyle bir anlaşmanın Meclis'in etik kurallarını ihlal ettiğine inandığını belirten Myers, komiteden Santos'u gönüllü işçi çalıştırmanın yanı sıra cinsel tacizden de soruşturmasını istedi.

Etik Komitesinin nasıl bir yol izleyeceği belli değil. Komitenin baş danışmanı ve personel direktörü Tom Rust yorum yapmayı reddederken, Wild'ın sözcüsü de kongre üyesinin komite önündeki potansiyel ya da bekleyen konularla ilgili yorum yapmayacağını söyledi. Kongre Binası Polisi, Myers'ın ihbarda bulunduğuna dair teyit isteyen mesajlara yanıt vermedi.

© 2023 The New York Times Company