25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.01.2023 13:45 | Son Güncelleme: 13.01.2023 14:57

New York Times: Gerçekten soğuk yıllar nadiren yaşanacak

Dünya genelinde 2022 bugüne kadar ölçülen en sıcak 5. Avrupa'da ise en sıcak 2. yıl oldu. Bu verilerin beklendiğine ve asıl dikkat edilmesi gerekenin son 8 senenin şimdiye kadarki en sıcak yıllar olmasına dikkat çeken New York Times uyardı: Nadir görülen olay, gerçekten soğuk bir yıl görmek olacak
New York Times: Gerçekten soğuk yıllar nadiren yaşanacak

Henry Fountain ve Mira Rojanasakul / The New York Times

Avrupalı iklim araştırmacıları bu hafta yaptıkları açıklamada, Avrupa, Çin ve diğer yerlerdeki aşırı yaz sıcaklıklarının 2022'nin kayıtlara geçen en sıcak beşinci yıl olmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Bu sıcaklıklar dünyanın geçen yıl ısınmanın pençesinde kalmaya devam ettiğini de gösterdi. Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti'nden bilim insanlarına göre, 2014'ten bu yana kayıtlara geçen en sıcak sekiz yıl yaşandı ve 2016 şimdiye kadarki en sıcak yıl olmaya devam ediyor.

NASA ve NOAA'nın analizleri

NASA ile Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi de dün 2022 yılı için küresel sıcaklık analizleri yayınladı ve bulguları benzerdi. NASA'nın analizi 2022'yi 2015 ile birlikte en sıcak beşinci yıl olarak sıralarken, NOAA geçen yılı en sıcak altıncı yıl olarak gösterdi. 

Son 8 sene en sıcak yıl olarak kabul edildi

NOAA bilim insanlarından Russell Vose, "Sıralamalar size hikayenin sadece bir kısmını anlatır. En önemli nokta, son sekiz yılın şimdiye kadarki en sıcak yıllar olması" dedi. Vose, son kırk yılın her birinin bir öncekinden daha sıcak olduğunu da söyledi. Genel olarak dünya şu anda, fosil yakıtların yakılmasıyla gezegeni ısıtan karbondioksit emisyonlarının yaygınlaştığı 19. yüzyılın ikinci yarısına göre 1,2 santigrat derece daha sıcak.

Nadir olan şey sıcaklık değil soğukluk olacak

Copernicus servisinin direktörü Carlo Buontempo, sanayi öncesi çağdan beri süregelen ısınma eğiliminin 2022'nin ilk beşte yer almasını ne beklenmedik ne de şaşırtıcı kıldığını söyledi. Buontempo "Şu anda nadir görülen olay, gerçekten soğuk bir yıl görmek olacaktır" dedi.

La Niña'ya rağmen en sıcak yıllardan oldu

Geçen yıl, La Niña'nın üst üste üçüncü yıl devam etmesine rağmen en sıcak yıllar arasında yer aldı. La Niña, ekvatoral Pasifik Okyanusu'nda normalden daha soğuk deniz yüzeyi sıcaklıklarının görüldüğü ve küresel sıcaklıkları baskılama eğiliminde olan bir iklim modelidir.

2022 aşırı sıcakların beklendiği bir yıldı

Çevresel verileri analiz eden bağımsız bir kuruluş olan Berkeley Earth'te araştırmacı olan Zeke Hausfather, "Gezegenin uzun vadeli ısınma eğilimini gözlemliyoruz. 1970'ten bu yana sıcaklıklar üzerinden düz bir çizgi çizerseniz, 2022 neredeyse tam olarak sıcaklıkların olmasını beklediğiniz yere geliyor" dedi.

Avrupa en sıcak yılını yaşadı

Copernicus bilim insanları, Avrupa'nın 2022 yılında şimdiye kadarki en sıcak yazını yaşadığını ve kıtada birçok şehirde sıcaklık rekorları kıran birkaç sıcak hava dalgasının yaşandığını söyledi. Başka bir araştırma, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarının sıklığının ve yoğunluğunun neredeyse her yerden daha hızlı bir şekilde arttığını gösteriyor. Bu durum ısınma ve aynı zamanda büyük olasılıkla atmosferik ve okyanus dolaşımındaki değişimlerden kaynaklanıyor.

Böylesine sıcak bir yılın etkileri dünyanın başka yerlerinde de hissedildi. Doğu ve Orta Çin, Pakistan ve Hindistan 2022'de uzun süreli ve aşırı sıcak hava dalgaları yaşadı. Pakistan'daki muson selleri ülkenin büyük bölümünü tahrip etti. Sıcaklık ve beraberindeki kuruluk, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında da geniş çaplı orman yangınlarına yol açtı.

© 2023 The New York Times Company