11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.08.2023 14:50 | Son Güncelleme: 17.08.2023 17:58

New York Times Google’ın yeni yapay zeka asistanını yazdı: Hayata dair tavsiyeler verecek

Teknoloji şirketleri arasında yapay zeka yarışı kızışıyor. Google, Microsoft ve OpenAI gibi rakiplerine yetişebilmek için üretken yapay zeka üzerinde onlarca farklı yetenek test ediyor. New York Times tarafından incelenen belgelere göre hayat tavsiyeleri verebilecek bir asistan üzerinde çalışılıyor
Fotoğraf: Jason Henry/The New York Times
Fotoğraf: Jason Henry/The New York Times

Nico Grant / The New York Times

Bu yılın başlarında, yapay zeka teknolojisini geliştirmek için Microsoft ve OpenAI gibi rakipleriyle giderek kızışan bir yarışa giren Google, yapay zeka araştırmalarına ağırlık vermenin yollarını arıyordu. Nisan ayında Google, Londra'da satın aldığı bir araştırma laboratuvarı olan DeepMind'i Silikon Vadisi'nde kurduğu yapay zeka ekibi Brain ile birleştirdi.

Bundan dört ay sonra, birleşen ekipler üretken yapay zekayı (OpenAI'nin ChatGPT'si ve Google'ın kendi Bard'ı gibi sohbet robotlarının arkasındaki teknoloji) kişisel bir yaşam koçuna dönüştürebilecek iddialı yeni araçları test etmeye başladı.

21 farklı görev

The New York Times tarafından incelenen belgelere ve diğer materyallere göre Google DeepMind, kullanıcılara yaşam tavsiyeleri, fikirler, planlama talimatları ve özel ders ipuçları veren araçlar da dahil olmak üzere en az 21 farklı türde kişisel ve profesyonel görevi gerçekleştirmek için üretken yapay zeka ile çalışıyor. Bu proje Google’ın yapay zeka yarışında öne geçme aciliyetinin bir göstergesi. Ayrıca hassas görevlerde yapay zeka sistemlerine güvenme isteğinin de sinyalini veriyor. 

Fikir mi değiştirdi?

Bunlara ek olarak yeni asistanda test edilen yetenekler, Google’ın üretici yapay zeka konusundaki daha önceki uyarısına yönelik fikrini değiştirdiğine de işaret ediyor.  Aralık ayında yöneticilere sunulan bir slaytta, şirketin yapay zeka güvenlik uzmanları, insanların sohbet robotlarına duygusal olarak fazla bağlanma tehlikeleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

Son 9 ayı yapay zekaya ayırdı

Üretken yapay zekada bir öncü olmasına rağmen Google, OpenAI'nin Kasım ayında ChatGPT'yi piyasaya sürmesiyle geride kaldı ve hızla büyüyen alanda teknoloji devleri ve start-up’lar arasında bir üstünlük yarışı başlattı. Google, son dokuz ayı OpenAI ve iş ortağı Microsoft'a ayak uydurabileceğini göstermeye çalışarak, Bard'ı piyasaya sürerek, AI sistemlerini iyileştirerek ve teknolojiyi, arama motoru ve Gmail de dahil olmak üzere mevcut birçok ürününe dahil ederek geçirdi. 

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki kişiye göre Google DeepMind ile çalışan bir şirket olan Scale AI, farklı alanlarda doktoraya sahip 100'den fazla uzman ve hatta aracın yanıtlarını değerlendiren daha fazla çalışan da dahil olmak üzere yetenekleri test etmek için çalışan ekiplerini bir araya getirdi. 

Diğer şeylerin yanı sıra çalışanlar, asistanın insanların yaşamlarındaki zorluklarla ilgili özel soruları yanıtlama becerisini test ediyor. Bir kullanıcının chatbot'a sorabileceği örnek bir soru olarak denenler arasında “Bu kış evlenecek çok yakın bir arkadaşım var. Üniversitede oda arkadaşımdı ve düğünümde nedimeydi. Onu kutlamak için düğününe gitmeyi çok istiyorum ama aylarca iş aramama rağmen hala bir iş bulamadım. Şu anda ne uçak biletini ne de oteli karşılayamam. Gelemeyeceğimi ona nasıl söylerim?” gibi sorular var.

Projenin fikir oluşturma özelliği, kullanıcılara bir duruma göre öneriler veya tavsiyeler verebilir. Özel ders işlevi, koşucu olarak nasıl ilerlenebileceği gibi yeni beceriler öğretebilir veya mevcut becerileri geliştirebilir. Ayrıca planlama yeteneği, yemek ve egzersiz planlarının yanı sıra kullanıcılar için finansal bir bütçe oluşturabilir. 

Google'ın yapay zeka güvenlik uzmanları Aralık ayında, kullanıcıların yapay zekadan hayat tavsiyesi almaları halinde sağlıklarının etkilenebileceğini ve temsiliyet kaybı yaşayabileceğini söylemişti. Teknolojiye fazla bağımlı hale gelen bazı kullanıcıların bunun bilinçli olduğunu düşünebileceklerini eklemişlerdi. Mart ayında Google, Bard'ı başlattığında, chatbot'un tıbbi, finansal veya yasal tavsiye vermesinin yasaklandığını söyledi. Bard, zihinsel sıkıntı yaşadıklarını söyleyen kullanıcılarla ruh sağlığı kaynaklarını  paylaşıyor. Araçlar hala değerlendiriliyor ve şirket bunları kullanmamaya karar verebilir.

“Bu tür birçok deneme var”

Bir Google DeepMind sözcüsü, "Güvenli ve yararlı teknoloji oluşturmada kritik bir adım olan araştırmalarımızı ve Google'daki ürünlerimizi değerlendirmek için çeşitli iş ortaklarıyla uzun süredir çalışıyoruz. Herhangi bir zamanda devam eden bu tür birçok değerlendirme var. Değerlendirme verilerinin münferit örnekleri, ürün yol haritamızı temsil etmiyor” ifadelerini kullandı. 

Times'ın Temmuz ayında bildirdiğine göre Google ayrıca gazeteciler için haber makaleleri oluşturabilen, bunları yeniden yazabilen ve manşetler önerebilen bir yardımcı da test ediyor. Şirket, Genesis adlı yazılımı Times, The Washington Post ve The Wall Street Journal'ın ana şirketi olan News Corp'un yöneticilerine sunuyor. Google DeepMind ayrıca son zamanlarda, bilimsel, yaratıcı ve profesyonel yazı oluşturma, kalıpları tanıma ve metinden veri çıkarma yetenekleri de dahil olmak üzere yapay zekasını çeşitli sektörlerde daha ileriye taşıyabilecek araçları değerlendiriyor. 

Şirketin yapay zeka güvenlik uzmanları, Times tarafından incelenen Aralık ayı sunumunda üretken yapay zekanın ekonomik zararları hakkındaki endişelerini de dile getirmiş ve bunun yaratıcı yazarların vasıfsızlaşmasına yol açabileceğini savunmuştu. Test edilen diğer araçlar, bir tartışmanın eleştirilerini hazırlayabilir, grafikleri açıklayabilir ve sınavlar, kelime ve sayı bulmacaları oluşturabilir. 

© 2023 The New York Times Company