04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.04.2023 13:47 | Son Güncelleme: 14.04.2023 13:47

New York Times herkesin merak ettiği fare avcısının hikayesini yazdı

New York'taki fare sorununa çözüm bulmak isteyen Belediye Başkanı Eric Adams sonunda şehrin kurtarıcısını buldu. 'İmkansızı başarmak için gerekli niteliklere sahip misiniz?' yazılı ilana eski öğretmen Kathleen Corradi talip oldu. Corradi yıllık 155 bin dolara fareyle mücadele direktörü oldu
Geçen yıl belgelenen fare sayısının iki katına çıktığı New York'ta fare çarı olarak görev yapacak olan Kathleen Corradi, 12 Nisan 2023'te Manhattan'da düzenlenen basın toplantısında konuştu. (Emon Hassan/The New York Times)
Geçen yıl belgelenen fare sayısının iki katına çıktığı New York'ta fare çarı olarak görev yapacak olan Kathleen Corradi, 12 Nisan 2023'te Manhattan'da düzenlenen basın toplantısında konuştu. (Emon Hassan/The New York Times)

Jeffery C. Mays / The New York Times

Kathleen Corradi'nin New York'un ilk fare avcısı olacağını önceden haber veren bir an varsa, o da yaklaşık 25 yıl öncesi olabilir. Corradi 10 yaşındayken annesiyle birlikte Long Island'da tren raylarının yanında yürürken bir fare leşiyle karşılaştı. Dehşete kapıldı ve ailesinin söylediğine göre, komşularına bir dilekçe dağıttı. Corradi bu dilekçeyi yerel yetkililere ulaştırarak bölgenin temizlenmesini talep etti.

Karılaşacağı zorluklar ağır olacak

Corradi'nin annesi Mary Moreno-Ginnane, "Long Island Rail Road bizi dinledi. Geldiler ve fare sorununu azalttılar" dedi. Kentin eğitim departmanında eğitimci ve sürdürülebilirlik uzmanı olan Corradi'nin yeni görevinde karşılaşacağı zorlukların çok daha ağır olacağı kesin. Ancak Corradi'yi çarşamba günü Harlem'de tanıtan Belediye Başkanı Eric Adams, onu New York'un fare sorununu ele almak için kurumlar arası çabaları başarıyla koordine edecek bir maestro olarak tanımladı.

"Onun için biçilmiş bir iş"

Adams yönetimi ulusal bir araştırma yürüterek, Corradi'nin doğru deneyim ve kararlılık ikilisine sahip olduğu sonucuna vardı. Adams, "Bu neredeyse onun için biçilmiş bir iş" dedi. Corradi'nin önünde ürkütücü bir görev var. İlk iş tanımında gerçek düşmanla, New York'un amansız fare nüfusuyla savaşmak için gereken azim, kararlılık ve öldürme içgüdüsüne sahip biri aranıyordu. Resmi unvanı kemirgenle mücadele direktörü olan pozisyon için ideal adayın, şehrin kurnaz, obur ve üretken olarak tanımlanan sıçanlarını yenmek için dayanıklılık ve strateji becerisine sahip olması gerekiyordu.

"Kemirgenbilimci değil ilkokul öğretmeni"

Corradi eğitimli bir kemirgenbilimci değil. Eski bir ilkokul öğretmeni olan Corradi, eğitim departmanındayken şehrin Sıfır Atık Okulları girişimini geliştirdi ve kurumun kemirgen azaltma çabalarını yönetti. Şehrin mevcut fare uzmanları ordusunu denetleyecek. Şehrin Sağlık ve Zihinsel Hijyen Departmanı'nda halihazırda bir kemirgen biyoloğu, fare davranışlarını izlemek için şehrin sokaklarına hareket sensörleri yerleştirmekle meşgul olankemirgenbilimci Robert Corrigan bulunuyor. Sağlık departmanının ayrıca bir Haşere Kontrol Ofisi ve şehir çapında bir kemirgen görev gücü var.

Adams, Corradi'nin şehrin en uzun süreli ve en kötü şöhretli sakinlerinden bazılarıyla mücadeleye yardımcı olmak için bu kurumları Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarla birleştireceğini söyledi. Yılda 155 bin dolar maaş alacak olan Corradi, "Beni daha çok, fareleri ise daha az göreceksiniz" dedi. Belediye Başkanı şehrin fare sorununu tıpkı suç ve evsizlik sorunlarında olduğu gibi tasvir etti. Adams bunların hepsinin bastırmayı amaçladığı bir düzensizlik olduğunu söylüyor.

İş ilanı mizah içeriyordu

Yine de şehrin bir fare avcısı için yaptığı çağrı biraz mizah içeriyor. Belediyenin iş ilanında, şehrin fareleri 'Küstahça şehir yönetiminin ortak güçleri tarafından yok edilmesi gereken düşmanlar" olarak tanımlanıyor ve diğer şeylerin yanı sıra insan işlerini ele geçirme çabasıyla mutfak personelinin hareketlerini kontrol etmeye çalışmakla suçlanıyordu. Çarşamba günü yapılan duyuruda, Corradi'nin şehirde yeni bir şerif olduğunu ve New Yorkluların yardımıyla bu fareleri sepetleyeceğini ilan etmesiyle, bir miktar abartılı bir hava yaratıldı.

Fare sayısı geçen yıl iki katına çıktı

Yine de Corradi bu göreve özellikle tehlikeli bir zamanda geldi. Şehir verilerine göre, şehir müfettişleri tarafından belgelenen fare vakalarının sayısı geçen yıl iki katına çıktı. Bu artıştan, Adams'ın tersine çevirdiği pandemi sırasındaki bütçe kesintilerine bağlı olarak sağlık hizmetlerinde yapılan kesintiler ve fare denetimlerindeki artış sorumlu tutuldu.

Gıda atıkları farelerin varlığını çoğaltıyor

Corradi, çabalarının, bilim insanlarının fare nüfusunu kontrol etmek için en çok işe yarayacağını söylediği gıda atıklarının varlığını azaltmaya odaklanacağını söyledi. Şehir, konteynırlarda saklanmadığı takdirde ticari ve konut çöplerinin alınmak üzere kaldırımda bekletildiği süreyi azaltmaya yönelik bir plan uygulamaya koyulacak.

"Veri odaklı bir yaklaşıma odaklanılmalı"

Adams ayrıca Harlem'de bir sıçan azaltma bölgesi oluşturulduğunu ve mahalledeki sıçanları azaltmak için 3,5 milyon dolarlık bir yatırım yapıldığını duyurdu. Fordham Üniversitesi'nde fareler üzerine çalışan araştırmacı Michael H. Parsons, şehrin farelerle mücadelede veri odaklı bir yaklaşıma odaklanmaya devam etmesi gerektiğini, ancak aynı zamanda insanların ve atık alışkanlıklarının fare sorununda oynadığı rolü de vurgulaması gerektiğini söyledi. Parsons, "Eğer farelerden nefret edersek, fareleri düşman haline getiririz çünkü bu sorunu yaratan gerçek farelere aynada bakmaktan korkarız" dedi.

Düşmanlar bir yana, kar amacı gütmeyen sanat grubu BlackLight Community'nin kurucusu India Shanelle, kurbanların kim olduğu konusunda net. Adams'ın basın toplantısını düzenlediği St Nicholas Park'a yaptığı ziyaretleri hatırlatan 29 yaşındaki Shanelle, "Çocuklarıyla birlikte beni ziyarete gelen insanlar oldu. Çocukları alıp kaçmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

© 2023 The New York Times Company