17 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2023 14:19 | Son Güncelleme: 08.09.2023 15:17

New York Times Kuzey Kore'nin yeni denizaltısını yazdı: Nükleer füze fırlatabilecek iddiası

Kuzey Kore nükleer füze fırlatabilen ilk denizaltısını tanıttı. Ancak Güney Kore, denizaltının yeteneklerinin abartıldığını öne sürdü. New York Times Kuzey Kore'nin yeni denizaltısını ve nükleer silahlarla dolu bir donanma kurma planlarını yazdı
New York Times Kuzey Kore'nin yeni denizaltısını yazdı: Nükleer füze fırlatabilecek iddiası

Choe Sang-Hun / The New York Times

Kuzey Kore'den yaptığı açıklamada nükleer füze fırlatma kapasitesine sahip ilk denizaltısının faaliyete geçtiğini ve bu gelişmenin ülkeye yeni ve tespit edilmesi daha zor bir nükleer saldırı aracı sağlayacağını söyledi.

Donanma nükleer silahlarla donatılacak

Devlet medyasının bildirdiğine göre Sovyet döneminden kalma bir geminin yeniden modellenerek çoklu fırlatma tüpleriyle donatıldığı yeni nükleer saldırı denizaltısı çarşamba günü düzenlenen bir törenle tanıtıldı. Lider Kim Jong Un yaptığı bir konuşmada, mevcut denizaltı filosundan daha fazlasını benzer şekilde dönüştürme sözü verdi ve donanmayı nükleer silahlarla donatmayı zamanın acil bir görevi olarak nitelendirdi.

Füze denemesi yaptığına dair bir kanıt yok

Ancak Güney Kore ordusu denizaltıya ilişkin kuşkularını dile getirerek normal operasyon yeteneğine sahip görünmediğini ve Kuzey'in raporunda aldatma ve abartma işaretleri olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri Kuzey'in nükleer ve diğer balistik füzeleri fırlatabilecek bir denizaltı geliştirme girişimlerini yakından izliyor. Bu hafta tanıtılan ve aslen Romeo sınıfı bir Sovyet denizaltısı olan denizaltının yetenekleri bilinmiyor. Kuzey Kore'nin gemiden bir füze denemesi yaptığına dair bir kanıt da yok.

"10 dikey füze fırlatma tüpüne sahip"

Seul'deki Asan Politika Çalışmaları Enstitüsü'nde silah uzmanı olan Yang Uk, devlet medyası raporuyla birlikte yayınlanan fotoğrafların denizaltının iki farklı boyutta 10 dikey füze fırlatma tüpüne sahip olduğunu gösterdiğini söyledi. Yang, Kuzey'in nükleer gücünü göstermek istercesine, boyutuna göre anormal derecede büyük bir füze fırlatma güvertesine sahip olduğunu söyledi. Bu yapının denizaltının su altındaki gizliliğini ve manevra kabiliyetini sınırlayacağını da sözlerine ekleyen Yang, "Tasarım Kim Jong Un'un nükleer gücünü katlanarak arttırma politikasını yansıtıyor" dedi. 

Güney Kore ve Japonya için yeni tehdit

Denizaltı dizel bir motorla çalışıyor. Bu da nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltının aksine, Pasifik'i geçmek gibi uzun mesafeli bir yolculuk sırasında sık sık su yüzüne çıkması gerekeceği anlamına geliyor. ABD gibi uzaktaki bir düşman için bu durum onu nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltıya göre daha tespit edilebilir ve daha az tehdit edici kılıyor. Bununla birlikte, Kuzey'in bölgesel düşmanları olan Güney Kore ve Japonya için yeni bir tehdit oluşturabilir. Güney Kore donanmasından emekli bir denizaltı kaptanı olan Choi Il, denizaltının ABD anakarasını hedef alabilecek stratejik balistik füzeleri değil, bu ülkelere ulaşabilecek daha kısa menzilli balistik ve seyir füzelerini taşımak üzere tasarlandığını söyledi.

Kim konuşmasında "Düşmanlarımız bugünkü fırlatmayı bizim yeni bir nükleer denizaltı inşa etmemize benzer bir yük olarak değerlendireceklerdir" dedi. Kore Savaşı'nda savaşmış bir deniz subayının adı olan Hero Kim Kun Ok adı verilen yeni denizaltı, Kuzey'in kuruluşunun 75. yıldönümüne günler kala tanıtıldı. Kuzey Kore büyük bayramlarını genellikle askeri geçit törenleri düzenleyerek, yeni silahlarını tanıtarak ya da test ederek kutluyor. Geçtiğimiz ay ülke ilk askeri keşif uydusunu yörüngeye yerleştirmeyi ikinci kez denedi ve başarısız oldu; analistlerin tahminlerine göre bu fırlatma cumartesi tatili için propaganda yapmak üzere planlanmıştı.

Kuzey Kore'nin torpidolarla donatılmış düzinelerce küçük, dizel motorlu denizaltısı var ancak bu haftaya kadar hiçbiri balistik füze fırlatma kapasitesine sahip değildi. Kuzey 2015'ten bu yana denizaltılar için tasarlanmış balistik füzeleri test ediyor ve bunları batık bir mavnadan ya da tek bir fırlatma tüpü ile su altı test platformu olarak yeniden modellenmiş Sovyet döneminden kalma bir denizaltıdan fırlatıyor. Kuzey, son askeri geçit törenlerinde yeni, daha uzun menzilli denizaltıdan fırlatılan balistik füzelere benzeyen füzeler de sergiledi. Devlet medyası 2019'da Kim'in o zamanlar yapım aşamasında olan ve bu hafta tanıtılan denizaltıyı incelerken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.

Rusya'dan destek alabilir

Kim konuşmasında, Hero Kim Kun Ok'un daha fazla eski denizaltının nükleer yetenekli modellere dönüştürülmesi için bir standart görevi göreceğini söyledi. Kim ayrıca ülkesinin nükleer tahrikli bir denizaltı ve mevcut filosu için daha gelişmiş motorlar inşa etme planları olduğunu söyledi.

Kuzey Kore'nin sessizce hareket edebilen ve nükleer saldırılar düzenleyebilen bir denizaltı filosu inşa etme hedefinden ne kadar uzakta olduğu belirsizliğini koruyor. Ancak ABD'li yetkililer bu ay Kim'in Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere yakında Rusya'yı ziyaret etmeyi planladığını söyledi. Bu zirve, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı için ihtiyaç duyduğu top mermileri gibi Kuzey Kore mühimmatları karşılığında Kuzey'in nükleer ve füze programlarına teknolojik destek vermesine yol açabilir.

Denizaltı programına ek olarak, Kuzey Kore balistik füzelerinin tespit edilmesini ve önlenmesini zorlaştırmaya çalışıyor ve nükleer savaş başlıkları taşıyabileceğini söylediği seyir füzelerini ve su altı dronlarını test etti. Su altından nükleer saldırı yapabilme kabiliyeti Kuzey'in büyüyen nükleer cephaneliğine önemli bir katkı sağlayabilir. Temmuz ayında ABD, müttefikini Kuzey Kore'ye karşı savunma kararlılığını göstermek amacıyla kırk yıl sonra ilk kez nükleer kapasiteli bir balistik füze denizaltısını Güney Kore'ye demirlemişti.

© 2023 The New York Times Company