20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.08.2023 17:30 | Son Güncelleme: 17.08.2023 17:30

New York Times TikTok yasağını yazdı: Bir eyalet daha çalışanlarına erişim engeli getirdi

ABD'de TikTok'un kullanıcı bilgilerini Çin'e sızdırdığı iddiaları hala tartışılırken uygulamayı yasaklayanlar arasına bir eyalet daha eklendi. Yeni alınan kararlara göre New York'ta devlet kurumlarında çalışanlar TikTok kullanamayacak
New York Times TikTok yasağını yazdı: Bir eyalet daha çalışanlarına erişim engeli getirdi

Sapna Maheshwari / The New York Times

New York, TikTok'u güvenlik endişelerine dayanarak devlete ait cihazlardan yasaklayan bir dizi kuruma katıldı ve bu süreçte şehir tarafından işletilen bazı popüler TikTok hesaplarını kapattı. Belediye Başkanı Eric Adams'ın sözcüsü Jonah Allon yaptığı açıklamada, şehrin Siber Komutanlığı'nın uygulamanın şehrin teknik ağları için bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu tespit ettiğini söyledi. Alınan yeni kararlara göre şehir kurumları uygulamayı 30 gün içinde kaldırmalı ve çalışanlar kuruma ait cihazlardan ve ağlardan TikTok'a ve web sitesine erişimi kaybedecek.

Adams'ın, eyaletin Sağlık Bakanlığı'nın ve Parklar ve Rekreasyon Bakanlığı'nın TikTok hesaplarının profillerini, "Bu hesap Ağustos 2023'e kadar NYC tarafından işletilmiştir" ifadeleriyle güncelledi. Çok sayıda hükümet yetkilisi, Çinli ByteDance şirketine ait olan uygulamanın Pekin'e hassas kullanıcı verilerine erişim sağlayabileceği endişelerine tepki olarak TikTok'a erişimi kısıtlıyor. New York eyaleti, bazı istisnalar dışında, üç yıldan uzun bir süredir TikTok'u devlet tarafından verilen mobil cihazlarda yasaklamıştı.

TikTok yasaklara itiraz ediyor

Yasaklar büyük ölçüde resmi cihazlarla sınırlıydı ancak Montana kısa süre önce TikTok'u eyalet genelinde yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti. TikTok, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan bu kurala, hak ihlal ettiği suçlamaları da dahil olmak üzere çeşitli gerekçelerle itiraz ediyor.  TikTok, daha önce The Verge tarafından bildirilen yasak hakkında yorum yapmayı reddetti. 

Şehrin Temizlik İşleri Departmanı, çalışanlarını öne çıkaran videolar ve yeni çöp toplama saatlerine bağlı memlerle yaklaşık 50 bin takipçi toplayarak beklenmedik bir TikTok fenomeni haline geldi. New York dergisinin Curbed sitesi geçen yıl hesabı övdü ve departmanın "TikTok'larında bir grup gerçek, çalışkan, tuzu kuru insan olarak karşımıza çıktığını" söyledi. Hesap, geçen yıl şehrin temizlik işleri müdürü Jessica Tisch'in, "Fareler bu duyurudan kesinlikle nefret edecekler. Ama bu şehri fareler yönetmiyor, biz yönetiyoruz" açıklamasının TikTok'ta viral olmasıyla bir destek daha aldı. Bazı TikTok izleyicileri bu tür hesapların kaybına üzülse de Empire State ile ilgili yemekleri New York eyaletinin resmi TikTok hesabı olan @NYGov'da izleyebilirler.

© 2023 The New York Times Company