27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.09.2023 15:10 | Son Güncelleme: 19.09.2023 21:19

New York Times üç başlıkta yazdı: C vitamini gerçekten cilt için yararlı mı?

Son yıllarda cilt bakım rutinlerinde yerini alan C vitamini ürünlerinin birçok faydası olduğu söyleniyor. Ama söylendiği gibi her ürün gerçekten faydalı mı? New York Times uzmanlara sordu
New York Times üç başlıkta yazdı: C vitamini gerçekten cilt için yararlı mı?

Melinda Wenner Moyer / The New York Times

TikTok'un cilt bakımı yönünü keşfetmek için zaman harcadıysanız, dermatologların C vitamini serumlarının ve kremlerinin faydalarını övmeyi sevdiklerini biliyorsunuzdur. Vitaminin cildi aydınlatıp sıkılaştırdığını, güneşten ve çevresel hasarlardan koruduğunu, koyu lekeleri ve hatta yaşlanma belirtilerini azalttığını iddia ediyorlar. 

Michigan'da bir dermatolog olan Dr. Fatima Fahs, "Faydalarının tümü, onu çoğu dermatologlar için en iyi tavsiye haline getiriyor" dedi. Yine de, C vitamininin cildi gerçekte nasıl etkilediğine dair araştırmaları incelediğinizde, farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Örneğin, 2021 yılında The Journal of Cosmetic Dermatology'de yayınlanan bir derlemede, Fahs ve meslektaşları çeşitli C vitamini formülasyonlarının cilt sağlığını iyileştirmede ne kadar etkili olduğunu değerlendirdi. Bazı formülasyonların cilde fayda sağladığı görülse de genel sonuçların karışık olduğu sonucuna vardılar. Sorun şu ki, C vitamini muhtemelen cilt için iyi olsa da, olması gerektiği gibi çalışan bir ürün yapmak zor olabilir.

C vitamini teoride nasıl etki ediyor?

Araştırmalar, C vitamininin cilde nüfuz ettiğinde onu çeşitli şekillerde koruduğunu ve iyileştirdiğini gösteriyor. New York'ta bir dermatolog olan Dr. Whitney Bowe, C vitamininin bir antioksidan olduğunu, bu nedenle serbest radikaller olarak adlandırılan ve yaşlanma belirtilerini hızlandıran zararlı molekülleri etkisiz hale getirebileceğini söylüyor.

C vitamini ayrıca cildin sıkılığını ve elastikiyetini artıran ve dolgun ve nemli kalmasına yardımcı olan bir protein olan kolajen üretimini de uyarabilir. Bu nedenle Bowe, "Güçlü, stabil bir C vitamini serumunu zaman içinde tutarlı bir şekilde kullanmak, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü düzeltmeye yardımcı olabilir" dedi. Bowe, son olarak, C vitamininin koyu lekeleri aydınlatabileceğini çünkü tirozinaz adı verilen ve cildin renginin solmasına neden olan bir enzimin oluşmasını engellediğini söyledi. C vitamininin bunu ne kadar etkili bir şekilde yaptığına dair çok az araştırma olmasına rağmen, 1996 yılında yayınlanan küçük bir çalışmada, C vitamininin kullanan 34 kişiden 19'unda koyu cilt lekelerinin veya yaşa bağlı çillerin görünümünü azaldığı bulundu.

Bazı ürünler neden işe yaramıyor?

Bazı C vitamini ürünleri, vitaminin gerçekten cilde girmesini ve işini yapmasını sağlayacak şekilde üretilmiyor. Louisiana'da bir dermatolog olan Dr. Patricia Farris, "Onları nasıl formüle edeceğinizi ve nasıl düzgün bir şekilde paketleyeceğinizi gerçekten anlamalısınız" dedi ve tüm şirketlerin bunu doğru yapmadığını söyledi.

Bowe, C vitamininin kararsız bir molekül olduğunu ve kolayca cilde yardımcı olmayan farklı bir moleküle dönüşebileceğini söyledi. Örneğin, birçok cilt bakım ürününde bulunan bir C vitamini formu olan L-askorbik asit, ısıya, yüksek pH'a veya güneş ışığına maruz kaldığında bozulur ve bu da taşıma ve depolama sırasında meydana gelebilir. Bir üründeki C vitamini stabil kalsa bile, cilde fayda sağlayacak kadar derine nüfuz etmeyebilir. Bowe, cildin en dış tabakasının L-askorbik asit gibi suyu seven molekülleri ittiğini ve bunun da molekülün yeterince emilemeyebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Bowe, tetraheksildesil askorbat ve tetra-izopalmitoil askorbik asit gibi diğer C vitamini türevlerinin farklı bir kimyaya sahip olduğunu ve cildin dış katmanına daha kolay nüfuz edebildiğini, bu nedenle bazı ürünlerin bunun yerine bu vitamin formlarını içerdiğini söyledi. Bu formülasyonlar cilt üzerinde daha nazik de olabilir. Ancak Fahs, bu C vitamini formlarının nispeten yeni olduğunu ve faydalarını destekleyen çok fazla araştırmaya sahip olmadığını söyledi. ve "Gerçek şu ki: Etkinliği gösteren insan çalışmaları hala çok sınırlı" diye ekledi.

Ürün seçimi

Eğer L-askorbik asit içeren bir C vitamini ürünü kullanmayı düşünüyorsanız, Fahs E vitamini ve ferulik asit de içeren bir formülasyon aramanızı tavsiye ediyor. Her ikisi de vitaminin stabilitesini ve cilde daha iyi nüfuz etmesini artırabiliyor.  Bowe, bir C vitamini ürününün işe yarama şansını en üst düzeye çıkarmak için, opak ambalajda bulunan ve damlalık yerine pompa aplikatörü kullanan bir ürünün tercih edilmesi gerektiğini anlattı. Bu özellikler C vitamininin bozulmasını önlemeye yardımcı olur.

Farris, SkinCeuticals gibi güvenilir büyük cilt bakım şirketleri tarafından üretilen C vitamini ürünlerinin kullanılmasını öneriyor. Bu şirketlerin etkinlik için klinik testler yapma olasılığı küçük kozmetik şirketlerine göre daha yüksek. Fahs, L-askorbik asit tahrişe neden olabileceğinden, hassas cilde veya gül hastalığına sahip kişilerin tetraheksildekil askorbat gibi daha yumuşak C vitamini formlarından birini içeren bir ürün kullanmak isteyebileceğini söyledi.

Hala ne satın alacağınız konusunda kafanız mı karışık? Bowe, bazı doktorlar araştırma konusunda diğerlerinden daha bilgili olsa da, bir dermatologla konuşulması gerektiğini belirtti. Bowe, "Cilt bakımınızı optimize etmek için soru sormaktan çekinmeyin. Cildinizin ihtiyaçlarına en uygun ürünleri bulmayı hak ediyorsunuz" diye konuştu.

© 2023 The New York Times Company